Ravotten
Speelzones
Je bent jong en je wil spelen en ravotten in het bos. Dat kan, in de speelzones! Speelzones zijn stukken natuur of bos waar kinderen, jongeren en hun begeleiders vrij kunnen spelen en daarbij de paden mogen verlaten. Je mag er kampen bouwen of zelfs een touwenparcours aanleggen, zolang je na de activiteit alle constructies weer verwijdert en het bos in zijn oorspronkelijke staat terugbrengt.
- Klik hier voor algemene info over de speelzones
- Klik hier voor een overzicht van inspirerende speelzones
Waarom buiten spelen belangrijk is!
Kampen bouwen, groene knieën en de geur van gras, klimmen in bomen, springen over beken, rollen in het zand, … bossen vormen de ideale speelomgeving voor kinderen! Ravotten in het groen is dan ook van alle tijden en spreekt tot de verbeelding van jong en oud.
Goed nieuws voor al die speelvogels; ravotten blijkt niet enkel leuk, maar ook nog eens nuttig. De lichamelijke én geestelijke gezondheid van kinderen die vaak in bos en natuur spelen zou beter zijn dan die van hun leeftijdsgenootjes die minder buiten spelen. Zo hebben ze doorgaans minder last van overgewicht en luchtwegeninfecties. Ze ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen.
Ravotten in het groen is echter ook bijzonder leerrijk. Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit en ondernemingszin. Kinderen komen zelfstandig tot ontdekkingen en inzichten en raken 'verwonderd' door hun omgeving. Zo bouwen kinderen die regelmatig in de natuur komen er een band mee op. Daardoor zullen ze ook als volwassenen nog meer geneigd zijn om de natuur te beschermen.
Ondanks deze voordelen raken steeds meer kinderen vervreemd van bos en natuur. Ze brengen veel minder tijd buiten door dan vorige generaties. Tegen 2050 zal 75 procent van de wereldbevolking in stedelijk gebied wonen. De kloof tussen kinderen en de natuur wordt zo steeds groter. Kinderen spelen steeds minder buiten, gaan minder het bos in om zich te verstoppen, te ravotten of kampen te bouwen. Onderzoeksjournalist Richard Louv stelt dat de samenleving nadelige gevolgen zal ondervinden als een complete generatie jongeren het contact met de natuur verliest. Daarom willen we via de Week van het Bos zoveel mogelijk kinderen weer naar buiten krijgen. Jong geleerd, is oud gedaan? Het bos in, denken wij dan!
Meer weten over de voordelen van buiten spelen en ravotten in het groen?
- Klasse lijstte 11 overtuigende voordelen op - Lees meer >
- Richard Louv in National Geographic over hoe natuurbeleving creativiteit en gezondheid stimuleert - Lees meer >
- Kind & Gezin promoot in de nieuwe campagne #buitenbaby’s de voordelen van buiten spelen, ook voor de allerkleinsten - Lees meer >
- En omdat ook volwassenen baat hebben bij buiten spelen, een inspirerend voorbeeld uit Gent is deze buitenspeelclub voor volwassenen - Lees meer >
Op zoek naar ravot-ideeën, buitenspelletjes of educatief materiaal?
Bekijk dan zeker onze educatieve pakketten, of blader door het materiaal van de vorige Week van het Bos-edities.