Hyacintenfestival

Uitzonderlijke natuurbeleving

De wilde hyacint: één klein wondermooi kwetsbaar bloempje. Als ze met velen zijn, kunnen ze een bos omtoveren tot een magisch paars tapijt en hun fans van over de hele wereld betoveren. Elk voorjaar kleuren verschillende bossen in Vlaanderen paars van de wilde hyacinten. Een lust voor de zintuigen. Dat zorgt voor een gezellige festivaldrukte die we in goede banen moeten leiden, want wilde hyacinten zijn heel kwetsbaar.

Het Hallerbos als hoofdpodium

Hyacintenupdate van de boswachter in Hallerbos – 21 april 2022:

Wie graag van de sprookjessfeer wil genieten op een zonnige dag mag niet lang meer wachten. De weersvoorspellingen zien er niet goed uit voor begin volgende week. Zaterdag 23 april is het de jaarlijkse hyacintenjogging in het bos. Parking 11 (Houtveld) is maar deels beschikbaar. Wie de mogelijkheid heeft, brengt beter tijdens de week een bezoek aan het bos. De hyacinten staan nu volop in bloei. Maar hoog boven de paarsblauwe bloemenzee komen er elke dag ontelbare beuken- en eikenblaadjes bij. Het kronendak zal zich stilaan sluiten de komende dagen en het zonlicht zal niet meer tot aan de bloemen geraken. In de vochtige en kalkrijke valleien maakt de volgende lentebloeier zich klaar om voor een bloementapijt te zorgen: daslook. Net zoals alle andere planten in het bos mag die niet geplukt worden, ook de bladeren niet.


Misschien moet je helemaal niet zo ver?

Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Maar er zijn nog andere mooie natuurgebieden die prachtig paars kleuren. Zeker ook de moeite waard en misschien niet zo ver.

1. Helleketelbos - Poperinge
2. Rodeberg / Hellegatbos - Westouter
3. Kemmelberg - Kemmel
4. Koppenbergbos - Oudenaarde / Maarkedal
5. Kluisbos - Kluisbergen
6. Hotond-Scherpenberg - Ronse
7. Muziekbos - Ronse
8. Bos Ter Rijst - Maarkedal
9. Brakelbos - Brakel
10. Bosberg / Raspaillebos - Geraardsbergen
11. Neigembos - Ninove
12. Kravaalbos - Meldert
13. Hallerbos - Halle

De parkeercapaciteit aan die gebieden is vaak beperkt. Als je met de wagen komt, zorg er dan zeker voor dat je reglementair geparkeerd staat.

Mis deze hyacintentoppers in Oost-Vlaanderen zeker niet!

Je kunt op maar liefst negen plaatsen in Oost-Vlaanderen de geliefde blauwe kousjes vinden, bijvoorbeeld in het Kravaalbos in Aalst hiernaast op de foto (© Toerisme Oost-Vlaanderen). Toerisme Oost-Vlaanderen stippelde de allermooiste wandelroutes langs wilde hyacinten uit.
Ontdek de mooiste wandelroutes langs wilde hyacinten in Oost-Vlaanderen >

Download ook het gratis wandelboekje met vijf wandelroutes in Oost-Vlaamse bossen langs prachtige wilde hyacinten. Ontdek de blauwe tapijten in het Kravaalbos, het Kluisbos, het Muziekbos... Alle routes bevatten drink-en eetstops, logeeradresjes en de mooiste locaties onderweg.
Download het lentewandelboekje 'Boshyacintenspecial' van Toerisme Oost-Vlaanderen >

Nog meer inspiratie: de beste alternatieven voor Hallerbos in Oost-Vlaanderen >

Moedig de hyacinten aan en …

 • blijf op de paden, ook als je foto's trekt. Dat is pas echt kunst.
 • hou ook je viervoeter aan de leiband. De natuur en de andere bezoekers zullen je dankbaar zijn.
 • onthou dat het gebruik van drones niet is toegestaan!

We blijven herhalen dat bezoekers op de paden moeten blijven en geen bloemen mogen plukken, en wel hierom:

 • als je op de blaadjes van de wilde hyacinten loopt, kunnen ze er niet meer voor zorgen dat er op die plaats een nieuwe bol voor volgend jaar gemaakt wordt en dan wordt dat een kale plek.
 • tussen de bloemen lopen verdicht de bodem en maakt het onmogelijk om zaadjes te laten kiemen die voor jonge hyacinten zorgen.


Wist je dat ...

 • wilde hyacinten pas na vijf jaar bloemetjes vormen?
 • deze unieke paarse bloeiers in Ronse en omgeving  'blauwe kousjes' worden genoemd in de volksmond?
 • ze in Halle dan weer spreken over snottebellen vanwege het slijm dan uit de stengel komt.
 • in de middeleeuwen uit de knollen lijm en zetmeel voor stijfsel werd gewonnen.  
 • de wilde hyacint vaak verward wordt met de Spaanse hyacint, die in tuinen en parken aangeplant wordt. De Spaanse hyacint heeft grotere bloemen, blauwe helmknoppen en bredere bladeren (2 tot 4 cm). De wilde hyacint heeft beige helmknoppen en bladeren tot 1,6 cm breed. Bij de wilde hyacint hangen de bloemen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Bij de Spaanse hyacint hangen de bloemen in alle richtingen aan de tros. De kruising van de wilde en Spaanse hyacint kan zich ook voortplanten. En dat is een groot probleem als de Spaanse hyacint in bossen terecht komt met wilde hyacinten. Op termijn zou zo enkel de kruising overblijven. Je kunt hierbij helpen door geen Spaanse hyacinten in de tuin te planten. Zo kan ze ook niet verwilderen.
 • dit Europese topnatuur is? > Lees er meer over
 • ongeveer de helft van alle wilde hyacinten in de wereld voorkomen op de Britse eilanden en de andere helft in een stukje van Vlaanderen en Wallonië, het noordwesten van Frankrijk en noordwesten van Spanje. Dat zijn plaatsen met een Atlantisch zeeklimaat.