Hyacinten

Hyacintenfestival

De wilde hyacint: één klein wondermooi kwetsbaar bloempje. Als ze met velen zijn, kunnen ze een bos omtoveren tot een magisch paars tapijt en hun fans van over de hele wereld betoveren. Elk voorjaar kleuren verschillende bossen in Vlaanderen paars van de wilde hyacinten. Een lust voor de zintuigen. Dat zorgt voor een gezellige festivaldrukte die we in goede banen moeten leiden, want wilde hyacinten zijn heel kwetsbaar.

Het Hallerbos als hoofdpodium

Hyacintenupdate van de boswachter in Hallerbos – 10 april 2024

De mooie, sfeervolle sprookjestijd is nu begonnen in het bos. Elke zonnige dag loont het de moeite om het bos te bezoeken en wandelend te genieten van de uitzonderlijke lentepracht. Door het warme weekend zijn de wilde hyacinten nu de opvallendste lentebloeier in het bos. Elke dag komen er meer bloemen bij en strekken de bloeistengels zich zodat de bloemen boven de smalle bladeren uitgroeien en het blauwpaars bloementapijt steeds intenser wordt. Ook de flanken van de valleien veranderen stilaan in een golvende blauwe bloemenzee. Op zonnige dagen zorgen de transparante frisgroene blaadjes van de lage beuken helemaal voor de unieke sprookjessfeer. Hopelijk wordt het de komende dagen terug wat kouder want hier en daar zijn ook al de grote, hoge beuken blaadjes aan het krijgen.  Gelieve er rekening mee te houden dat u een bezoek brengt, en welkom bent, in een Europees beschermd natuurgebied met een zeer kwetsbare vegetatie. Uit respect voor het bos en zijn bewoners, vragen we om de toegankelijkheidsregels strikt na te leven aub en zo mee te helpen aan de bescherming van het bos.

Misschien moet je helemaal niet zo ver?

Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Maar er zijn nog andere mooie natuurgebieden die prachtig paars kleuren in het voorjaar. Zeker ook de moeite waard en misschien niet zo ver.

Hyacintenbossen in Vlaanderen:

 1. Helleketelbos - Poperinge
 2. Rodeberg / Hellegatbos - Westouter
 3. Kemmelberg - Kemmel
 4. Koppenbergbos - Oudenaarde / Maarkedal
 5. Kluisbos - Kluisbergen
 6. Hotond-Scherpenberg - Ronse
 7. Muziekbos - Ronse
 8. Bos Ter Rijst - Maarkedal
 9. Brakelbos - Brakel
 10. Bosberg / Raspaillebos - Geraardsbergen
 11. Neigembos - Ninove
 12. Kravaalbos - Meldert
 13. Hallerbos - Halle
Kaartje


De parkeercapaciteit aan die gebieden is vaak beperkt. We raden aan om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar deze gebieden te komen. Als je met de wagen komt, zorg er dan zeker voor dat je reglementair geparkeerd staat. TIP: bereid je wandeling voor via www.wandelknooppunt.be, zo kan je verderop parkeren, belast je de kleine parkings aan de bossen niet én geniet je ook van het landschap errond.

Mis deze hyacintentoppers in Oost-Vlaanderen zeker niet

Je kunt op maar liefst negen plaatsen in Oost-Vlaanderen de geliefde blauwe kousjes vinden. Toerisme Oost-Vlaanderen stippelde de allermooiste wandelroutes langs wilde hyacinten uit.
Ontdek de mooiste wandelroutes langs wilde hyacinten in Oost-Vlaanderen >

Moedig de hyacinten aan en …

 • blijf op de paden, ook als je foto's trekt. Dat is pas echt kunst.
 • hou ook je viervoeter aan de leiband. De natuur en de andere bezoekers zullen je dankbaar zijn.
 • onthou dat het gebruik van drones niet is toegestaan!
 • We blijven herhalen dat bezoekers op de paden moeten blijven en geen bloemen mogen plukken, en wel hierom:
 • als je op de blaadjes van de wilde hyacinten loopt, kunnen ze er niet meer voor zorgen dat er op die plaats een nieuwe bol voor volgend jaar gemaakt wordt en dan wordt dat een kale plek.
 • tussen de bloemen lopen verdicht de bodem en maakt het onmogelijk om zaadjes te laten kiemen die voor jonge hyacinten zorgen. 

Wist je dat ...

 • wilde hyacinten pas na vijf jaar bloemetjes vormen?
 • deze unieke paarse bloeiers in Ronse en omgeving  'blauwe kousjes' worden genoemd in de volksmond?
 • ze in Halle dan weer spreken over snottebellen vanwege het slijm dan uit de stengel komt?
 • in de middeleeuwen uit de knollen lijm en zetmeel voor stijfsel werd gewonnen?  
 • de wilde hyacint vaak verward wordt met de Spaanse hyacint, die in tuinen en parken aangeplant wordt? De Spaanse hyacint heeft grotere bloemen, blauwe helmknoppen en bredere bladeren (2 tot 4 cm). De wilde hyacint heeft beige helmknoppen en bladeren tot 1,6 cm breed. Bij de wilde hyacint hangen de bloemen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Bij de Spaanse hyacint hangen de bloemen in alle richtingen aan de tros. De kruising van de wilde en Spaanse hyacint kan zich ook voortplanten. En dat is een groot probleem als de Spaanse hyacint in bossen terecht komt met wilde hyacinten. Op termijn zou zo enkel de kruising overblijven. Je kunt hierbij helpen door geen Spaanse hyacinten in de tuin te planten. Zo kan ze ook niet verwilderen.
 • dit Europese topnatuur is? Lees er meer over >
 • ongeveer de helft van alle wilde hyacinten in de wereld voorkomen op de Britse eilanden en de andere helft in een stukje van Vlaanderen en Wallonië, het noordwesten van Frankrijk en noordwesten van Spanje? Dat zijn plaatsen met een Atlantisch zeeklimaat. 
Op deze pagina