Currently, there is no weather information available.

Museumtuin Gaasbeek

4.232
 • 4.5625
 • 4.347825
 • 3.857145
 • 4.714285
 • 3.5
 • 4.416665
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#museumtuingaasbeek

Volg de museumtuin op Facebook en Instagram!

Français - English - Deutsch

Het Kasteel van Gaasbeek sluit tot juli 2023 de poorten voor een grondige renovatie.
Het park en de Museumtuin van Gaasbeek blijven open tijdens de renovatie.

De Museumtuin, een uniek levend museum!

Met kennis en passie bouwde Natuur en Bos een tuin van topniveau uit, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed.  Maak een wandeling door deze schitterende tuin van Eden, waarbij infoborden je informeren over al dat moois. Je kunt de fruitbewaarplaats-oud-model bezoeken, de bijenkasten ontdekken en genieten van een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland. Welkom in de Museumtuin van Gaasbeek!


Bezoek

Tot de opening van het kasteel in juli 2023, koop je je ticket voor de Museumtuin aan de ingang van de tuin bij de toezichthouder. Je kan betalen met Payconic of via Bancontact. Na de opening van het kasteel kan je je ticket voor de Museumtuin kopen in het nieuwe onthaalpaviljoen aan de Kasteelstraat (ingang park van Gaasbeek). Betalen kan dan met cash, bancontact, VISA en Mastercard. In de Museumtuin ben je met je ticket doorlopend welkom van 10u tot 18u (17u in oktober). Reken zeker op een uur voor je bezoek.

Honden zijn niet toegelaten in de Museumtuin.


Rondleidingen met gids

Ontdek samen met de gids de verschillende delen van de Museumtuin: de boomgaarden, kleinfruittuin, moestuin, schaduwtuin en siertuin. Je krijgt uitleg over vergeten fruit- en groentensoorten en leert meer over de ingenieuze snoei- en leivormen die je in de tuin kan bewonderen. Via anekdotes over de geschiedenis van de streek en de Vlaamse hoveniers en fruittelers word je meegenomen in een boeiend en leerrijk verhaal.

Gratis rondleidingen

Tijdens het weekend kan je deelnemen aan gratis rondleidingen in de Museumtuin. Van mei tot en met september zijn er gratis rondleidingen op zaterdag om 14 u en om 16 u en op zondag om 14 u en om 16 u, in oktober is er een gratis rondleiding op zaterdag om 14u en op zondag om 14 u. Het is niet nodig om vooraf in te schrijven voor de rondleidingen, maar je dient wel tijdig aanwezig te zijn en een gewoon toegangsticket te kopen voor de Museumtuin.

Rondleidingen voor groepen

Ook voor je groep kan je een rondleiding met gids boeken. Zijn jullie met meer dan 20 personen, dan boek je best meerdere gidsen. Een rondleiding duurt anderhalf uur en kost € 60 per gids + een toegangsticket per bezoeker. Het niveau van de rondleiding wordt steeds afgesteld op je groep. Om de juiste gids voor jouw groep te kunnen voorzien, vragen we om minstens twee weken voor het bezoek een gids aan te vragen.

Vul dit formulier in om een of meerdere gidsen aan te vragen. Wij zullen contact opnemen om de gidsbeurt(en) te bevestigen.

 • Tot de opening van het kasteel in juli 2023:
  Kom minstens een kwartier voor de start van de rondleiding met de groep naar de ingang van de Museumtuin. De toezichthouder rekent ter plaatse de gidsbeurt en toegangstickets af. Reken minstens anderhalf uur voor de gidsbeurt.
 • Na de opening van het kasteel vanaf juli 2023:
  Kom op de dag van het bezoek in het onthaalpaviljoen aan de Kasteelstraat de gidsbeurt(en) minstens een kwartier op voorhand betalen en de benodigde toegangstickets aankopen. De gids wacht de groep op in het onthaalpaviljoen. Het betaalbewijs moet voorafgaand aan de gidsbeurt getoond worden aan de gids. Reken vanaf het vertrek aan het onthaalpaviljoen minstens twee uur voor de gidsbeurt.


Openingsuren

 • Van 1 mei tot en met 30 september, dagelijks van 10 tot 18 uur.
 • Van 1 oktober tot en met 29 oktober, dagelijks van 10 tot 17 uur.
 • Elke maandag is de tuin gesloten, behalve op feestdagen (1 mei en 29 mei geopend).


Tickets

Tickets voor de Museumtuin zijn tot juli 2023 te koop bij de toezichter aan de ingang van de Museumtuin. Je kan betalen met Payconic en Bancontact.

Vanaf juli 2023 koop je je ticket in het nieuwe onthaalpaviljoen aan de Kasteelstraat (ingang park van Gaasbeek). Daar kan je betalen met cash, bancontact, VISA en Mastercard.

 • Standaard tarief: € 5
 • Reductietarief: € 4 voor studenten/European Youth Card tot 26 jaar, 60+, personen met een beperking, bezoekers Plantentuin Meise, lerarenkaart, kortingsbon, Tuinhier
 • Gratis: onder 18 jaar, begeleiders van personen met een beperking, National Trust, Werknemers Natuur en Bosx

Opgepast: honden zijn niet toegelaten in de Museumtuin.


Evenementen in de Museumtuin

In de Museumtuin vinden vaak evenementen plaats. Meer info vind je op de Facebookpagina.

Je kunt de Museumtuin ook huren voor eigen evenementen, zoals een lezing, een receptie of een bedrijfspresentatie. Daarvoor kun je terecht op deze pagina.

Elke maand organiseren de Museumtuinvrijwilligers een gratis kinderactiviteit en boeiende themarondleiding in de Museumtuin van Gaasbeek. De rondleiding gaat telkens door om 14u én om 16u en duurt ongeveer anderhalf uur. Deze rondleiding is gratis, maar je moet wel een ticket kopen voor de Museumtuin. De kinderactiviteit voor kinderen van de kleuter- en lagere school gaat steeds door van 14u tot 16u en is gratis. Meer info, inschrijvingslinks en de verschillende thema’s volgen. Noteer alvast deze dagen in je agenda:

 • Zondag 21 mei
 • Zondag 18 juni
 • Zondag 16 juli
 • Zondag 20 augustus
 • Zondag 17 september

Zondag 9 april
We openen de Museumtuin uitzonderlijk op paaszondag, zodat je de prachtige bloesems kan bewonderen in de boomgaarden. Je bent welkom om 14u voor een bloesemrondleiding. Voor de kinderen voorzien we vanaf 14u een leuke paasactiviteit mét paaseieren. Meer info en de inschrijvingslink volgen.

13 tot 21 mei
De Museumtuin vormt het decor van een kunstexpo georganiseerd door Art Valley. Enkele tientallen kunstenaars exposeren hun werken doorheen de tuin. De tuin blijft toegankelijk voor gewone bezoekers, die volop mee kunnen genieten van al dat moois.

Zondag 10 september
Dag van de Museumtuin! Ter gelegenheid van Open Monumentendag gooien we de poorten van de Museumtuin helemaal open van 10u tot 17u. Je bent deze dag welkom in de tuin voor rondleidingen, een drankje, een proeverij van het fruit uit de tuin, een marktje met lokale producenten en nog vele andere activiteiten. Dit jaar belooft een speciale editie, want de Museumtuin bestaat 25 jaar. Dat gaan we vieren! 

De troeven

 • Ommuurde Franse tuin
 • Unieke leifruitbomencollectie
 • Vergeten groenten en fruit
 • Museumtuin, uniek museum in openlucht
 • Kinderzoektocht met opdrachten
Toon meer informatie

Roemrijk verleden

De Museumtuin ligt binnen het kasteeldomein van Gaasbeek. Dit domein met een oppervlakte van 49 hectaren vormt, samen met het tegenover liggend domein Groenenberg, een belangrijke  groene  long in de rand rond Brussel.  De Museumtuin is geen renovatie van een bestaande tuin maar een volledig nieuwe realisatie, naar het model van een kasteeltuin van rond het jaar 1900. De tuin is ontwikkeld om een ode te brengen aan onze tuiniers die tussen 1860 en de Tweede Wereldoorlog toptuinders van wereldklasse waren. Zij ontwikkelden teeltmethodes en planten die wereldwijd belangstelling wekten. De tuin neemt je terug naar dat roemrijk verleden. Groene spitstechnologie uit een tijd toen chemicaliën en moderne technologieën land- en tuinbouw nog niet bereikt hadden. Kennis en vaardigheden uit die gouden periode vormen de rode draad in de Museumtuin.

Je vindt er groenten, kruiden, bloemen, heesters en bomen die 100 jaar geleden in grote tuinen te vinden waren. Onze tuiniers zaaien, planten en verzorgen ze zoals de hoveniers van toen. Heb je al gehoord van zeekool of aardbeispinazie? Bewonder zeker ook de perenbomen in de vorm van een grote vaas. Ze zijn zo geënt dat er tot zes verschillende perenrassen aan één boom groeien.

Zes compartimenten

De Museumtuin bestaat uit zes compartimenten:

 • Een siertuin met oranjerietuin. Aangelegd in een 'Italiaanse' sfeer, passend bij de stijl van de restauratie die het kasteel in de 19de eeuw onderging.
 • Een moestuin, verdeeld in vier quadranten, met een naar het zuiden gerichte serre, koude bakken en perken voor bloemen en kruiden. In het midden een kruisgang met laagstam. Tegen alle muren groeit leifruit in verschillende variëteiten en leivormen.
 • Een tuin voor kleinfruit en vijgen, met een kruisvormige loofgang met leifruit. Er is ook ruimte voorzien voor de nationale collectie Draps en Hartman hortensia's.
 • Een boomgaard met een regionale collectie pruimen op halfstam.
 • Een boomgaard met vijftig hoogstambomen, typisch voor het aanbod aan fruit in een Pajottenlandse boomgaard omstreeks 1900.
 • Een boomgaard die de evolutie van de professionele laagstamcultuur toont van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag.

De Museumtuin is +/- 2,5 hectaren groot. Hij is omgeven door muren in veldovensteen en afgeschermd met haagbeuk. In dergelijke besloten tuinen heerst een eigen gunstig microklimaat. De binnenkant van de muren is wit geschilderd om een maximum aan warmte en licht in de tuin te laten stralen.

De Museumtuin kreeg als enige tuin in Vlaanderen in 2012 de European Garden Award (EGHN award Museumtuin Gaasbeek).

Bezoek de BIJ-zondere tuin met Tilia de Bij

Voor de kinderen is er een zoektocht met onze mascotte Tilia de bij. Ze is op verschillende plaatsen in de tuin verstopt en heeft een paar opdrachten. Vraag de brochure aan de toezichthouder of gids in de Museumtuin. 

Museumtuinweetjes

Wat is het belang van zomersnoei, hoe snoei je druiven, ...? 
In de Museumtuin Gaasbeek hebben we een jarenlange ervaring rond het kweken van groenten en snoeien van bomen en struiken. Die kennis geven we graag door.
Ontdek alle weetjes en ga zelf aan de slag >

Of volg onze vrijwilligers op de facebookpagina

 

 • Wandelroute

  Via de aangelegde paden kan je de museumtuin bezoeken (zie kaart)

  Kaartje
 • Bezoek onze BIJ-zondere tuin met Tilia de bij

  Kinderzoektocht met opdrachten. Zoek de bijenbordjes in de tuin en zoek het woord. Vraag de gratis brochure aan de toezichthouder of gids in de Museumtuin.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Joke Boie

  "Een unieke beleving met super gids.👌 Echt een aanrader👍"

Ligging en bereikbaarheid

De Museumtuin ligt in het domein van Gaasbeek. Lees de parkgids Gaasbeek-Groenenberg >

 

Ingang

Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Bereikbaarheid

Met de wagen
De Museumtuin ligt in het domein van Gaasbeek. Je bereikt het domein gemakkelijk via de afrit 15a van de Brusselse Ring. In het centrum van Vlezenbeek ga je rechtdoor tot aan het volgende ronde punt. Hier ga je rechts. Deze weg leidt je tussen het domein van Gaasbeek en het domein van Groenenberg. Aan de linkerkant vind je volop parkeergelegenheid. De museumtuin is vlakbij. 

Adres: Kasteelstraat 40 te 1750 Gaasbeek.
GPS coördinaten 50° 48' 0.1476" N, 4° 12' 8.1972" E

Met de lijnbus
Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek. Check www.delijn.be voor meer info. 

Met de metro
Vanuit Brussel, Lijn 5 tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek. Check http://www.stib-mivb.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.6 (32 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.3 (23 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.9 (28 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.7 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (16 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt