Welkom in het Parkbos

Het Parkbos ligt op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. De volledige groenpool is 1200 hectare groot.
Variatie troef in het Parkbos: behalve bos vind je er ook moerasgebieden (met knuppelpaden), speelnatuur, knotbomen, weidse graslanden en statige kastelen met imposante toegangsdreven. Een kruisbestuiving tussen rijke geschiedenis en nieuwe natuurontwikkeling.

Klik op de kaart om te vergroten
 

Op ontdekking met de Parkbosgidsen!

Iedere 3de zondag van de maand nemen onze Parkbosgidsen je mee op sleeptouw en leren ze jou het Parkbos op een andere manier kennen.


Niet vergeten: kledij aangepast aan het weer en stevig schoeisel. Een verrekijker kan altijd nuttig zijn.
Opgelet: honden zijn, omwille van eerdere ervaringen, helaas niet toegelaten tijdens deze wandeling.
Onder het tablad ‘praktisch’ vind je meer info over o.a. de bereikbaarheid en de toegankelijkheid voor rolstoelen- en kinderwagens.

Inschrijven is niet nodig!

19 februari: Katjes kijken?
De eerste zonnestralen laten de winterkatjes hun jasje uitdoen en volop genieten van de wind in de open natuur. De botjes van andere bomen beginnen te zwellen in die eerste warmte en tussen het gras gaan we op zoek naar de eerste windbloemen en de durvers onder de insecten.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)

19 maart: Waar is dat water?
In het voorjaar trekken amfibieën massaal naar vijvers en plassen. Dit is de plek waar ze jaarlijks een partner vinden, paren en hun eieren afzetten. Daarna verdwijnen ze weer in het kreupelhout.
Tijdens deze wandeling kom je meer te weten komt over die trek, het liefdesspel, de ei-afzet en over welke soorten amfibieën we hier eigenlijk praten. We gaan op zoek naar enkele individuen.

Plaats van afspraak: parking Den Beer (Scheldevelde)
Wandeling langs onverharde paden en door grasland. Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Bekijk de volledige kalender >


Nieuws

Erfgoedsprokkel Parkbos II ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven
Erfgoedsprokkels worden uitgegeven door de Provincie Oost-Vlaanderen. Het zijn brochures die je aan de hand van een plattegrond of uitgestippelde wandeling laten kennis maken met het erfgoed.  De Provincie Oost-Vlaanderen lanceerde de tweede erfgoedsprokkel van de Parkbos-trilogie. De eerste erfgoedsprokkel liet bezoekers kennis maken met het erfgoed in de omgeving van kasteel Borluut en kasteel Grand Noble. De tweede erfgoedsprokkel neemt je mee naar deelgebied ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven’. Volgend jaar komt er nog een derde erfgoedsprokkel over de Kastelensite Zwijnaarde.

Voor de realisatie van deze tweede erfgoedsprokkel werd nauw samengewerkt met Heemkring Scheldeveld en Lokaal bestuur De Pinte. De brochure is vanaf november gratis beschikbaar aan het onthaal in het OCP De Pinte (Polderbos 20 9840 De Pinte). Je kan ‘m ook downloaden via deze link.

Landbouw proeven en beleven in het Parkbos!
De Parkbos-landbouwers bieden een gevarieerd aanbod verse producten, educatieve activiteiten en feestelijke evenementen aan: van verjaardagsfeestjes op de boerderij, over biosnijbloemen tot sprankelende schuimwijn en versgeperst appelsap. Dit aanbod is echter weinig gekend bij omwonenden en Parkbos-bezoekers. Daarom ontwikkelden de Parkbos-partners samen met de lokale landbouwers een handige brochure. Hierin lees je wat de Parkbos-landbouwers jou te bieden hebben en wie ze zijn. Je kan de brochure downloaden op www.parkbos.be/downloads of aanvragen via info@parkbos.be.

Kleuterwandeling ‘De Kleine Spoorzoeker’
In het Zwijntjesbos, het avontuurlijk speelbos in Zwijnaarde aan de rand van het Parkbos, werd een nieuwe kleuterwandeling uitgewerkt. 
Samen met JCI Gent Artevelde stippelde de Stad Gent een belevingspad uit met diverse doe-opdrachten en een bijhorend boekje voor kleuters en hun gezinnen. Het pad werd ‘De Kleine Spoorzoeker’ gedoopt en biedt een avontuurlijke tocht van 1,5 kilometer aan door het Zwijntjesbos. Download hier het doe-boekje.


Partners

De ontwikkeling van het Parkbos wordt gerealiseerd dankzij de inzet én samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. Deze zijn Agentschap voor Natuur en Bos, provincie Oost- Vlaanderen, stad Gent, gemeentes De Pinte en Sint-Martens-Latem, Toerisme Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Onroerend Erfgoed en Natuurinvest.