Welkom in het Parkbos

Het Parkbos ligt op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. De volledige groenpool is 1200 hectare groot.
Variatie troef in het Parkbos: behalve bos vind je er ook moerasgebieden (met knuppelpaden), speelnatuur, knotbomen, weidse graslanden en statige kastelen met imposante toegangsdreven. Een kruisbestuiving tussen rijke geschiedenis en nieuwe natuurontwikkeling.

Klik op de kaart om te vergroten
 

Op ontdekking met de Parkbosgidsen!

Iedere 3de zondag van de maand nemen onze Parkbosgidsen je mee op sleeptouw en leren ze jou het Parkbos op een andere manier kennen.


Niet vergeten: kledij aangepast aan het weer en stevig schoeisel. Een verrekijker kan altijd nuttig zijn.
Opgelet: honden zijn, omwille van eerdere ervaringen, helaas niet toegelaten tijdens deze wandeling.
Onder het tablad ‘praktisch’ vind je meer info over o.a. de bereikbaarheid en de toegankelijkheid voor rolstoelen- en kinderwagens.

Inschrijven is niet nodig!


15 oktober: Herfst in het Parkbos
Hoe bereiden bomen en planten zich voor op de komende winter? En wat met de dieren en insecten? Misschien hebben we een warme nazomer en staan nog vele bloemen in bloei. Welke bessen en zaden hangen er toch op al die bomen? Samen gaan we ontdekken voor wie deze bessen een voedselbron zijn.

Plaats van afspraak: parking Den Beer (Scheldevelde)


19 november: Het blad van bomen en struiken in de winter
Wie denkt dat alle bladeren van de bomen en struiken vallen in de winter heeft het mis. Vanwaar komen die mooie herfstkleuren plots te voorschijn? En wat gebeurt er met de afgevallen bladeren? We zullen zien dat niets zomaar gebeurt in de natuur en dat alles een reden en een functie heeft.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)


17 december: Rust in het Parkbos?
Alle heesters en bomen zijn helemaal klaar voor de vrieskou. Hier en daar hangen nog vruchten, tot een windvlaag ze mee neemt op zijn vlucht, of een hongerig dier dat op zoek is naar een versnapering. Sommige kruidachtigen ontwikkelen nog hun mooiste bloemen en bepaalde schimmels laten nog hun bovengrondse vruchtlichamen zien. Wintervogels worden soms gestoord in hun middagpauze, andere eten nog hun buikje vol.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)

Bekijk de volledige kalender >


Nieuws

Erfgoedsprokkel Parkbos II ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven
Erfgoedsprokkels worden uitgegeven door de Provincie Oost-Vlaanderen. Het zijn brochures die je aan de hand van een plattegrond of uitgestippelde wandeling laten kennis maken met het erfgoed.  De Provincie Oost-Vlaanderen lanceerde de tweede erfgoedsprokkel van de Parkbos-trilogie. De eerste erfgoedsprokkel liet bezoekers kennis maken met het erfgoed in de omgeving van kasteel Borluut en kasteel Grand Noble. De tweede erfgoedsprokkel neemt je mee naar deelgebied ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven’. Volgend jaar komt er nog een derde erfgoedsprokkel over de Kastelensite Zwijnaarde.

Voor de realisatie van deze tweede erfgoedsprokkel werd nauw samengewerkt met Heemkring Scheldeveld en Lokaal bestuur De Pinte. De brochure is vanaf november gratis beschikbaar aan het onthaal in het OCP De Pinte (Polderbos 20 9840 De Pinte). Je kan ‘m ook downloaden via deze link.

Landbouw proeven en beleven in het Parkbos!
De Parkbos-landbouwers bieden een gevarieerd aanbod verse producten, educatieve activiteiten en feestelijke evenementen aan: van verjaardagsfeestjes op de boerderij, over biosnijbloemen tot sprankelende schuimwijn en versgeperst appelsap. Dit aanbod is echter weinig gekend bij omwonenden en Parkbos-bezoekers. Daarom ontwikkelden de Parkbos-partners samen met de lokale landbouwers een handige brochure. Hierin lees je wat de Parkbos-landbouwers jou te bieden hebben en wie ze zijn. Je kan de brochure downloaden op www.parkbos.be/downloads of aanvragen via info@parkbos.be.

Kleuterwandeling ‘De Kleine Spoorzoeker’
In het Zwijntjesbos, het avontuurlijk speelbos in Zwijnaarde aan de rand van het Parkbos, werd een nieuwe kleuterwandeling uitgewerkt. 
Samen met JCI Gent Artevelde stippelde de Stad Gent een belevingspad uit met diverse doe-opdrachten en een bijhorend boekje voor kleuters en hun gezinnen. Het pad werd ‘De Kleine Spoorzoeker’ gedoopt en biedt een avontuurlijke tocht van 1,5 kilometer aan door het Zwijntjesbos. Download hier het doe-boekje.


Partners

De ontwikkeling van het Parkbos wordt gerealiseerd dankzij de inzet én samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. Deze zijn Agentschap voor Natuur en Bos, provincie Oost- Vlaanderen, stad Gent, gemeentes De Pinte en Sint-Martens-Latem, Toerisme Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Onroerend Erfgoed en Natuurinvest.