Welkom in het Parkbos

Het Parkbos ligt op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. De volledige groenpool is 1200 hectare groot.
Variatie troef in het Parkbos: behalve bos vind je er ook moerasgebieden (met knuppelpaden), speelnatuur, knotbomen, weidse graslanden en statige kastelen met imposante toegangsdreven. Een kruisbestuiving tussen rijke geschiedenis en nieuwe natuurontwikkeling.

Klik op de kaart om te vergroten
 

Nieuws

Erfgoedsprokkel Parkbos II ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven
Erfgoedsprokkels worden uitgegeven door de Provincie Oost-Vlaanderen. Het zijn brochures die je aan de hand van een plattegrond of uitgestippelde wandeling laten kennis maken met het erfgoed.  De Provincie Oost-Vlaanderen lanceerde de tweede erfgoedsprokkel van de Parkbos-trilogie. De eerste erfgoedsprokkel liet bezoekers kennis maken met het erfgoed in de omgeving van kasteel Borluut en kasteel Grand Noble. De tweede erfgoedsprokkel neemt je mee naar deelgebied ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven’. Volgend jaar komt er nog een derde erfgoedsprokkel over de Kastelensite Zwijnaarde.

Voor de realisatie van deze tweede erfgoedsprokkel werd nauw samengewerkt met Heemkring Scheldeveld en Lokaal bestuur De Pinte. De brochure is vanaf november gratis beschikbaar aan het onthaal in het OCP De Pinte (Polderbos 20 9840 De Pinte). Je kan ‘m ook downloaden via deze link.

Landbouw proeven en beleven in het Parkbos!
De Parkbos-landbouwers bieden een gevarieerd aanbod verse producten, educatieve activiteiten en feestelijke evenementen aan: van verjaardagsfeestjes op de boerderij, over biosnijbloemen tot sprankelende schuimwijn en versgeperst appelsap. Dit aanbod is echter weinig gekend bij omwonenden en Parkbos-bezoekers. Daarom ontwikkelden de Parkbos-partners samen met de lokale landbouwers een handige brochure. Hierin lees je wat de Parkbos-landbouwers jou te bieden hebben en wie ze zijn. Je kan de brochure downloaden op www.parkbos.be/downloads of aanvragen via info@parkbos.be.

Kleuterwandeling ‘De Kleine Spoorzoeker’
In het Zwijntjesbos, het avontuurlijk speelbos in Zwijnaarde aan de rand van het Parkbos, werd een nieuwe kleuterwandeling uitgewerkt. 
Samen met JCI Gent Artevelde stippelde de Stad Gent een belevingspad uit met diverse doe-opdrachten en een bijhorend boekje voor kleuters en hun gezinnen. Het pad werd ‘De Kleine Spoorzoeker’ gedoopt en biedt een avontuurlijke tocht van 1,5 kilometer aan door het Zwijntjesbos. Download hier het doe-boekje.

Agenda

11 december 2021 - Demodag boomgericht bosbeheer
Op zaterdag 11 december vindt een publieksactiviteit rond boomgericht bosbeheer plaats in het Parkbos. Tijdens dit evenement worden op 4 plaatsen een aantal beheerwerken gedemonstreerd, zoals het vrijstellen van een historische knotelzenrij en de toekomstboommethode. Je zal kunnen aanschouwen hoe bomen worden omgezaagd en door een paard uit het bos worden gesleept. Van de gelegenheid zal ook gebruik gemaakt worden om uitleg te geven over veilig kettingzaaggebruik.

Het hout afkomstig van de kapwerken tijdens het evenement zal deels gebruikt worden als speelhout in het speelbos (bouwen kampen, …). Van de knotwilgen zullen stekken worden gesneden om in te planten in het speelbos.

  • Tijdstip: 13u30 tot 16u30
  • Plaats van afspraak: Parkeren kan op de carpoolparking aan Den Beer aan rond punt N60/E17 De Pinte. Het parcours vanuit Den Beer is ongeveer 3,2 km lang. Vanuit De Pinte kan ook gestart worden vanuit kasteel Scheldevelde. Het parcours is bewegwijzerd met pijlen.


Vrienden van het Parkbos

Het Parkbos is zo’n bijzondere plek dankzij de betrokkenheid van heel wat mensen: bezoekers, Parkbosvrijwilligers, gidsen, de boswachter… Zij zijn de Vrienden van het Parkbos.

          
 


Wat wil je doen?


Voor kinderen


Wat is er te zien?