Wandelaars in het Parkbos
Regio
Oost-Vlaanderen

Parkbos

Het Parkbos ligt op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. De volledige groenpool is 1200 hectare groot. Variatie troef in het Parkbos: behalve bos vind je er ook moerasgebieden (met knuppelpaden), speelnatuur, knotbomen, weidse graslanden en statige kastelen met imposante toegangsdreven. Een kruisbestuiving tussen rijke geschiedenis en nieuwe natuurontwikkeling.

Kalender

Op ontdekking met de Parkbosgidsen!

Iedere 3de zondag van de maand nemen onze Parkbosgidsen je mee op sleeptouw en leren ze jou het Parkbos op een andere manier kennen. De wandelingen starten telkens om 10u en eindigen rond 12u.

Tip

Niet vergeten: kledij aangepast aan het weer en stevig schoeisel. Een verrekijker kan altijd nuttig zijn.
Opgelet: honden zijn, omwille van eerdere ervaringen, helaas niet toegelaten tijdens die wandeling.
Onder ‘Praktisch’ vind je meer info over onder andere de bereikbaarheid en de toegankelijkheid voor rolstoelen- en kinderwagens.

Inschrijven is niet nodig!

Wil je een wandeling op maat, voor jouw organisatie en wanneer het jullie past? Vraag ze aan via info@parkbos.be.

groen

15 september: Libellenliefde

Langs de Rosdambeek zit de libel wat op een lange stengel te rusten. Of doet die daar wat anders? Over het hoe en waarom uit het leven van de libel proberen we tijdens deze wandeling wat meer te weten te komen.  

Plaats van afspraak: Portaal Moeistraat (Rosdambeekvallei)

20 oktober: Herfst in het Parkbos

Veel planten, bomen en struiken zijn bezig met vruchten te vormen, terwijl enkele dapperen nog steeds bloeien. Ook de bladeren doen hun best om kleur te brengen in de natuur. Vanwaar komen die kleuren en waarom nu? Zoveel te ontdekken in het seizoen waarin de natuur zich klaarmaakt voor de winter.

Plaats van afspraak: Portaal Moeistraat (Rosdambeekvallei)

17 november: Flora en Fauna door een culturele bril

Heel wat planten en dieren kregen in de menselijke cultuur een plek die hun louter biologische verschijning overstijgt. Op de wandeling belichten we enkele planten en dieren en leer je anekdotisch hun rol in symboliek, rituelen, mythologie of gewoon in zegswijzen in onze taal. Wandel mee door een wereld van fantasie en magie!

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble) thv Kortrijksesteenweg 1177 

15 december: Een nieuw stuk parkbos

Natuurgebied Rijvissche wordt nu ook toegankelijk. Waar zijn we? Wat was het vroeger? Wat wordt het ? Je komt het allemaal te weten tijdens deze wandeling.

Plaats van afspraak: Fietssnelweg F7 tussen Zoé Borluutbrug en Rijvisschestraat (Natuurgebied Rijvissche)

Meet your weeds

Iedere 2de zondag van de maand organiseren de 'Meet Your Weeds'- gidsen van VELT aangename ontmoetingen met uw onkruid in het Parkbos.
De wandelingen starten telkens om 10u en eindigen rond 12u.
Plaats van afspraak: aan Rap ‘n Hap, ook wel fietsknooppunt 88 in Portaal Grand Noble.

Meer info

Nieuws

Op ontdekking met de Parkbosgidsen!
Wil jij met je familie, bedrijf, vriendengroep, … op stap in het Parkbos, en kom je onderweg graag meer te weten over fauna, flora of de erfgoedwaarde van het Parkbos?

Vraag dan een geleide wandeling aan door een van onze natuur- en erfgoedgidsen.

Erfgoedsprokkel Parkbos II ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven
Erfgoedsprokkels worden uitgegeven door de Provincie Oost-Vlaanderen. Het zijn brochures die je aan de hand van een plattegrond of uitgestippelde wandeling laten kennis maken met het erfgoed.  De Provincie Oost-Vlaanderen lanceerde de tweede erfgoedsprokkel van de Parkbos-trilogie. De eerste erfgoedsprokkel liet bezoekers kennis maken met het erfgoed in de omgeving van kasteel Borluut en kasteel Grand Noble. De tweede erfgoedsprokkel neemt je mee naar deelgebied ‘Scheldevelde en de Zeven Dreven’. Volgend jaar komt er nog een derde erfgoedsprokkel over de Kastelensite Zwijnaarde.

Voor de realisatie van deze tweede erfgoedsprokkel werd nauw samengewerkt met Heemkring Scheldeveld en Lokaal bestuur De Pinte. De brochure is vanaf november gratis beschikbaar aan het onthaal in het OCP De Pinte (Polderbos 20 9840 De Pinte).

Landbouw proeven en beleven in het Parkbos!
De Parkbos-landbouwers bieden een gevarieerd aanbod verse producten, educatieve activiteiten en feestelijke evenementen aan: van verjaardagsfeestjes op de boerderij, over biosnijbloemen tot sprankelende schuimwijn en versgeperst appelsap. Dit aanbod is echter weinig gekend bij omwonenden en Parkbos-bezoekers. Daarom ontwikkelden de Parkbos-partners samen met de lokale landbouwers een handige brochure. Hierin lees je wat de Parkbos-landbouwers jou te bieden hebben en wie ze zijn.

Kleuterwandeling ‘De Kleine Spoorzoeker’
In het Zwijntjesbos, het avontuurlijk speelbos in Zwijnaarde aan de rand van het Parkbos, werd een nieuwe kleuterwandeling uitgewerkt. 
Samen met JCI Gent Artevelde stippelde de Stad Gent een belevingspad uit met diverse doe-opdrachten en een bijhorend boekje voor kleuters en hun gezinnen. Het pad werd ‘De Kleine Spoorzoeker’ gedoopt en biedt een avontuurlijke tocht van 1,5 kilometer aan door het Zwijntjesbos.

Logo kleuterwandeling de kleine spoorzoeker

Wat wil je doen?

Waar heb jij zin in vandaag? Ontdek ons aanbod!

Wandelen

Wandelkaart Parkbos

Wandelkaart Parkbos

Stippel zelf je wandeling uit met de Parkbos-wandelkaart

Wandelingen onder leiding van een Parkbosgids

Wandelaars in het Parkbos begeleid door een gids

Wil jij met je familie, bedrijf, vriendengroep, … op stap in het Parkbos, en kom je onderweg graag meer te weten over fauna, flora of de erfgoedwaarde van het Parkbos?

Vraag dan een geleide wandeling aan door een van onze natuur- en erfgoedgidsen. 

  • Kostprijs: 60 euro voor een groep van maximum 25 personen
  • Duur: 2 uur

Plaats van afspraak, route, toegankelijkheid voor rolwagens… is allemaal bespreekbaar. Aanvragen mogen gemaild worden naar info@parkbos.be

Niet vergeten: kledij aangepast aan het weer en stevig schoeisel. Een verrekijker kan altijd nuttig zijn.

Grand Noble route

Aangelegd wandelpad tussen enkele bomen op een groot grasveld

3,5 km – rode wegwijzers – startplaats: Grand Noble
De Grand Noble route loopt in een grote lus rond het kasteel Grand Noble (privaat). Onderweg kun je genieten van de imposante dreven die naar het kasteel leiden, oude knotwilgenrijen en jong bos. Met een beetje geluk kom je de herder tegen die met zijn schaapskudde door het gebied trekt.

e boskern Grand Noble is vernoemd naar het gelijknamige kasteel midden in het gebied. Het kasteeldomein is privaat, maar je mag wel wandelen in de eiken- en beukenbossen errond.

De rode Grand Noble route maakt een lus rond het kasteeldomein Grand Noble. Je wandelt door jong en wat ouder bos afgewisseld met open plekken en hebt enkele mooie uitzichten op het kasteel. In de zomer kom je misschien wel de schaapskudde tegen die in de bermen graast.

Wandelkaart van rode Grand Noble route door het Parkbos

Praktisch:

  • Startplaats Grand Noble (Kortrijksesteenweg 1177, 9040 Sint-Denijs-Westrem)
  • Aan de startplaats: fietsenstalling en autoparking
  • Afstand: 3,5 km
  • Bewegwijzering: rode bolletjes
  • Toegankelijkheid: de paden zijn toegankelijk voor buggy’s
  • Honden moeten aangelijnd blijven, behalve in de hondenlosloopzone
  • Wandelkaart terug te vinden onder het tabblad Publicaties >
Tip: Zandspeelzone

In de onthaalzone is er een grote zandvlakte. Enkele jaren geleden werd de laag teelaarde afgegraven, waardoor de oorspronkelijke zandbodem zichtbaar werd. In die zandige bodem leven bijzondere dieren en planten. Om te vermijden dat de zandvlakte dichtgroeit, is regelmatige betreding noodzakelijk. Je mag dus naar hartenlust ravotten in deze grote zandbak. Zo help je de bodem open te houden waardoor nieuwe kiemplekken ontstaan voor bijzondere planten, en speciale kevers en solitaire bijtjes er hun holletjes kunnen maken.

groen
Wandelaars
Vlonderpad
Landschapsbeeld
Schapen
Landschapsbeeld
Spelende kinderen
Wandelaars
Vlonderpad
Landschapsbeeld
Schapen
Landschapsbeeld
Spelende kinderen

Rosdambeekroute

Vlonderpad of plankweg door de vallei van de Rosdambeek

5,5 km – blauwe wegwijzers – startplaats: Grand Noble
De Rosdambeek route leidt door de vallei van de Rosdambeek. Bij nat weer is het duidelijk waarvoor de vlonderpaden dienen, want dan staat een groot deel van dit natuurgebied onder water.

De vallei van de Rosdambeek is heel nat. De Rosdambeek is een zijbeek van de Leie. Ze wordt gevoed door kwelwater vanuit de hoger gelegen kouters. In natte periodes functioneert de vallei als waterbuffer. De bomen staan er soms letterlijk met hun wortels in het water. Dankzij de knuppelpaden en de Oosterdijk verken je een deel van deze vallei zonder zelf natte voeten te krijgen.

Praktisch:

  • Startplaats Grand Noble (Kortrijksesteenweg 1177, 9040 Sint-Denijs-Westrem)
  • Aan de startplaats: fietsenstalling en autoparking
  • Afstand: 5,5 km
  • Bewegwijzering: blauwe rechthoekjes
  • Toegankelijkheid: de paden zijn toegankelijk voor buggy’s, op de vlonderpaden zijn hier en daar uitwijkmogelijkheden voorzien om andere wandelaars te kruisen.
  • Honden moeten aangelijnd blijven
  • Wandelkaart terug te vinden onder het tabblad Publicaties >

Scheldevelde en de Zeven Dreven route

Kleine kapel in een veld

6,6 km – groene wegwijzers – startplaats Scheldevelde en de Zeven Dreven
De naam van deze route komt van het Kasteel Scheldevelde, van waaruit zeven dreven uitwaaieren over het landschap. Deze gevarieerde wandelroute leidt je langs de verschillende dreven, de veldkapel O.L.V. van Hemelrijk, het grootste speelbos van de regio en veel jong bos.

Variatie troef in deelgebied Scheldevelde en de Zeven Dreven: het kasteel Scheldevelde, de bijzondere drevenstructuren, de lieflijke veldkapel Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk, talrijke poelen waar het gonst van ’t leven en een uitgestrekt speelbos met Multomovepad. Misschien kom je zelfs de herder met zijn schaapskudde tegen.

Praktisch

  • Startplaats Scheldevelde en de Zeven Dreven (kruispunt N60/Polderdreef)
  • Aan de startplaats: fietsenstalling en autoparking (toegang via rotonde N60)
  • Afstand: 6,6 km
  • Bewegwijzering: groene diamantjes
  • Toegankelijkheid: Plaatselijk oneffen en/of zandig terrein waardoor de toegankelijkheid beperkt is voor rolstoelgebruikers. Bij regenweer is aangepast schoeisel noodzakelijk.
  • Wandelkaart terug te vinden onder het tabblad Publicaties >

Struinen in de wastine

Ezel in een grasveld vol boterbloemen

In de wastine, de centrale begrazingszone in Scheldevelde en de Zeven Dreven, mag je vrij rondstruinen. In dit 22ha grote gebied grazen zeven ezels en enkele koeien. Zij zorgen voor een afwisselende begroeiing van struiken, bomen en grasland.

Hondenlosloopzones

Hond in een van de losloopzones van het Parkbos

In het Parkbos zijn twee zones afgebakend waar je hond volledig vrij kan ronddartelen, onder toezicht van zijn/haar baasje natuurlijk! Op alle andere plaatsen in het Parkbos moet de hond wél aan de leiband en op de paden blijven.

Paardrijden

Ruiteren en mennen in het Parkbos

Groep paardrijders in een bos

Verken het Parkbos in stap, draf of galop. Twee lusvormige, onverharde routes zijn geschikt voor ruiters en menners. Langs de routes zijn verschillende rustplaatsen voorzien. Ruiters zijn welkom voor een drankje in manege De Hoefslag. Parking Den Beer heeft zes parkeerplaatsen speciaal voor wagens met trailers.

Langere ruiterroutes

Groep paardrijders op een veld

De routes in het Parkbos kunnen gecombineerd worden met de ruiterroutes in de Leie- en de Scheldevallei. Zo kun je gemakkelijk langere tochten maken.

Hond uitlaten

Het Parkbos is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige tocht met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie.

Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!

Hond aan de lijn op wandelpad

In het Parkbos moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren.

Gelukkig zijn er ook twee hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband. Op sommige plaatsen zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen. Op de Parkboswandelkaart zijn de hondenlosloopzones en de begrazingszones aangeduid.

Hondenlosloopzone in De Pinte

Vlaams Agentschap Natuur & Bos wegwijzer naar hondenzone

8000 m² groot

Parkeren kan op de carpoolparking aan het rond punt voor de E17 - steek daarna te voet de N60 over en volg de bordjes hondenlosloopzone - ofwel in de Polderdreef. Op de paden richting hondenlosloopzone moet je viervoeter aan de leiband.

De hondenzone is geen hondentoilet. ‘Ongelukjes’ neem je mee of deponeer je in de hondenpoeppaal aan de ingang van de hondenlosloopzone. 

Hondenlosloopzone in Sint-Denijs-Westrem

Hond en eigenaar op hondenlosloopzone

900 m² groot – t.h.v. Kortrijksesteenweg 1177, 9040 Sint-Denijs-Westrem

Parkeren kan op de Parkbos-parking. Op de paden richting hondenlosloopzone moet je viervoeter aan de leiband.

De hondenzone is geen hondentoilet. ‘Ongelukjes’ neem je mee of deponeer je in de vuilnisbak aan de ingang. 

Eten en drinken

Pulpo – Mediterraanse keuken

Logo pulpo

Aan de startplaats Grand Noble
Kortrijksesteenweg 1177, 9051 Sint-Denijs-Westrem
www.restopulpo.com - 0470 27 09 67

Pulpo verwelkomt je in een losse, zuiderse sfeer met heerlijke mediterrane gerechten zoals truffelravioli, escalope milanese, parmigiana, croquetas, churros en ander feel good food. En uiteraard pulpo.

Rap ‘n Hap

Gesuikerde wafel op een serviette

Aan fietsknooppunt 88, portaal Grand Noble.
Elke zaterdag, zondag en feestdag.
www.rapnhap.be

We brengen een assortiment van wafeltjes, met hartige of zoete vulling. Daarnaast vind je bij ons ook een (fris) drankje, of een schuimende koffie, of warme chocomelk. Naargelang het seizoen bieden we ook ijsjes aan.

Lerouge – Biologisch fruitsap uit het Parkbos

Kinderen aan een picknickbank met een grote doos appels

Boeregemstraat 4A – 9840 Zevergem
www.lerougenatuurlijk.be - 0475 26 24 80

Lerouge produceert en distribueert 100% natuurlijke sappen, met liefde geproduceerd in hun eigen fruitkwekerij en met respect voor de natuur. Ze hebben een grote passie voor eerlijke, natuurlijke en biologische producten.

Bij Lerouge kan je ook terecht om zelf je fruit of noten te laten persen tot lekker sap of lekkere olie.

Wijndomein Vandersteene – Schuimwijn uit het Parkbos

Flessen van Zwijnaarde schuimwijn

Krekelstraat 32a, 9052 Zwijnaarde
www.gemaflor.eu – 09 221 95 95

De eerste flessen zijn nog maar pas gebotteld of de Zwijnaardse schuimwijn is al uitgeroepen tot een van de beste Belgische wijnen. 

De familie Vandersteene, gekend door hun bloemisterij Gemaflor, produceert sinds 2020 eigen schuimwijn volgens de traditionele methode. Hun wijndomein wordt eigenhandig bewerkt en onderhouden, hun wijn met de grootste zorg gevinifieerd en gebotteld.

Wat is er te zien?

Vallei van de Rosdambeek

De vallei van de Rosdambeek is zeer nat. De bomen staan er soms letterlijk met hun wortels in het water. Dankzij de knuppelpaden en de Oosterdijk kun je een deel van deze natte vallei verkennen zonder zelf natte voeten te krijgen.

In het noordelijk deel van het gebied mag de natuur haar gang gaan. Daar is in de loop van de jaren spontaan een fraai elzenbroekbos ontstaan. In het zuidelijk deel van het gebied bevindt zich een kleinschalig meersenlandschap met laaggelegen weiden, knotbomenrijen, ruigtes en houtkanten.

Boskern Grand Noble

De boskern bestaat deels uit oud bos, maar vooral uit recent aangeplante bosbestanden afgewisseld met open plekken. Centraal bevindt zich het kasteel Grand Noble (privaat). Alleen al voor de weidse onthaalzone, de imposante dreven en de oude knotbomenrijen is dit gebied een bezoekje meer dan waard.

Scheldevelde en de Zeven Dreven

Variatie troef in dit gebied: het kasteel Scheldevelde, de Zeven Dreven, de veldkapel O.L.V. van Hemelrijk, begrazingszones waarin je kunt rondstruinen, poelen met salamanders en een reusachtig speelbos. Wat wil je nog meer?

Kastelensite

De schoonheid van het gebied wordt enerzijds bepaald door het kleinschalige bulkenlandschap, anderzijds door het voorname uiterlijk van de kasteelsites zoals Rijvissche, Predikherenhof, Nieuwenhove, Puttenhove, De Klosse en de Ghellinck d’Elsegem. De kastelen zijn privaat, maar vanaf de fiets- en wandelas die aangelegd werd op de oude spoorwegbedding dwars door het gebied kun je er wel een glimp van opvangen.

Boeregem

Boeregem is het zuidelijkste deel van het Parkbos. Je kunt er ravotten in het Zwijntjesbos en heerlijke producten kopen, rechtstreeks bij de boer. Centraal in het gebied liggen kasteel Boeregem en het sportcomplex Indiana.

Natuurgebied Rijvissche

Rijvissche is een klein, maar zeer gevarieerd natuurgebied. Het noordelijke deel van het gebied staat driekwart van het jaar onder water. Meer naar het zuiden toe is het veel minder nat. Je vindt er het Hutsepotbos en de Hutsepotloods.

Grazers in de wastine

Centraal in het gebied Scheldevelde en de Zeven Dreven ligt een 22ha groot, publiek toegankelijk begrazingsblok. Zeven ezeltjes en enkele koeien zorgen ervoor dat er een gevarieerd landschap ontstaat met grasland, struiken en hier en daar wat bomengroepjes: een wastine.

Maaltebruggepark

Met een totale oppervlakte van 10,5 hectare is het Maaltebruggepark een van de grotere parken in Gent. Het is een romantisch park, aangelegd in de Engelse landschapsstijl.  Typisch zijn brugjes over het water en monumentale alleenstaande bomen zoals rode beuken en eiken.

Door haar respectabele leeftijd is het park rijk aan natuur. Niet alleen de oude bomen zijn bijzonder, maar ook de ‘micorrhizen’ op hun wortels. Dat zijn paddenstoelen die nauw samenleven met bomen. In het Maaltebruggepark vinden we bijvoorbeeld melkzwammen, eekhoorntjesbrood en de bedreigde zonnerussula.

Ook de graslanden in het Maaltebruggepark zijn erg soortenrijk met wilde tijm, voorjaarsganzerik of rietorchis. Doordat de graslanden jarenlang extensief zijn beheerd, groeien hier veel bijzondere paddenstoelen zoals koraalzwammen, satijnzwammen en wasplaten. 
De boszones in het Maaltebruggepark trekken typische bosvogels aan. En ook zoogdieren als muizen, wezels en bunzings leven er.

Picknickers in de natuur zitten op een omvergevallen boomstam

Voor kinderen

Speelbos Scheldevelde

Het speelbos Speelrijk is maar liefst 16 ha groot met meerdere speelgrachten. Boomstammen en hangbruggen over het water zorgen voor een spannende oversteek. In het speelbos zijn ook wilgenhutten en –tunnels. Je kunt er volop kampen bouwen.

Voor de allerkleinsten is er een afgebakende speelzone met zand en kleinere wilgenhutjes. Door het speelbos slingert een wandelpad. Je kunt er verpozen op de (picknick)banken op open plekken.

Zwijntjesbos

Het zwijntjesbos is nog in volle ontwikkeling. Het ligt aan de rand van het Parkbos, tussen de Kelderijstraat, Mattestede, Heerweg Zuid en E17, en wordt in totaal 17,5 hectare groot. De buurtbewoners mochten mee beslissen over de naam: ‘Zwijntjesbos’ kwam als meest populaire naam uit de bus.

Zwijntjesbos kaart

Het Zwijntjesbos wordt een avontuurlijke speelplek voor kinderen. Wie op ontdekking wil, zal verspreid in het bos houten spelelementen vinden. Klimmen in de bomen, kampen bouwen en verstopplekjes zoeken zal hier overal kunnen. Er zijn klim- en klauterelementen, open graspleintjes met zit- en picknickbanken en ook een stukje voedselbos waar snoepers fruit kunnen plukken of zich te goed doen aan de bessenstruiken en hazelnoten. Ook de zes oude grachten blijven. Je zal ze op verschillende plaatsen kunnen oversteken. De geboortebossen voor kindjes geboren in 2018, 2019 en 2020 krijgen er ook een plaats.

Voor de jongste kinderen is er het kleuterpad, dat Stad Gent samen met JCI Gent Artevelde uitstippelde. Het pad werd ‘De Kleine Spoorzoeker’ gedoopt en biedt een avontuurlijke tocht van 1,5 km aan in het Zwijntjesbos. Kleuters krijgen er diverse doe-opdrachten voorgeschoteld, aan de hand van een doeboekje (pdf - 4,94 MB) met inleidend luisterverhaal.
Alle info is ook terug te vinden op de website van Stad Gent.

Logo kleuterwandeling de kleine spoorzoeker

Zandvallei Grand Noble

In de onthaalzone Grand Noble werd een zandvallei aangelegd. Hoe meer kinderen er zandkastelen bouwen en putten graven, hoe beter deze zone onbegroeid blijft en hoe meer bijzondere planten- en dieren er kunnen gedijen. Allen daarheen dus!

Bobooti – Het leven als een feest

Bobooti organiseert tuinavonturen, verhalentochten, feesten en kampen en nog veel meer voor kleuters. Genieten is de norm. De natuur leren kennen het doel.

  • Ine Keppens
    Kasteellaan 30, 9840 De Pinte
    www.bobooti.com – 0477 44 85 63

De Krekelhoeve

Kinderen zijn meer dan welkom op de Krekelhoeve, een melkveebedrijf met 90 melkkoeien en evenveel kalfjes,  kippen, eendjes, konijnen en geitjes.

Particulieren kunnen er terecht voor originele en educatieve verjaardagsfeestjes. Scholen en andere groepen voor een boeiende rondleiding.

Praktisch

Bereikbaarheid

Met de fiets
Dwars door het Parkbos loopt de fietssnelweg F7, aangelegd op een voormalige spoorwegbedding. Van hieruit kom je gemakkelijk in de verschillende deelgebieden van het Parkbos.

Plan je fietsroute via de Fietrouteplanner.

Met de bus/tram

  • Startplaats Grand Noble: De halte Sint-Denijs-Westrem Grand Noble wordt bediend door buslijn 77 (Deinze – Gent – Lochristi – Beervelde). Deze lijnt doet ook het station Gent-Sint-Pieters aan.
  • Startplaats Maaltebruggepark: Vanaf Gent Sint-Pietersstation neem je best tram 1 richting Flanders Expo tot aan halte Maria-Middelares/Maalte. Daarnaast wordt de halte ook bediend door de volgende buslijnen: 76 (De Pinte – Gent – Lochristi – Wachtebeke), 77 (Deinze – Gent – Lochristi – Beervelde) en 78 (Zevergem – De Pinte – Gent – Lochristi – Lokeren)

Met de trein
Station De Pinte ligt op wandelafstand van het Parkbos. Aan het station Gent-Sint-Pieters kan je fietsen huren en zo naar het Parkbos rijden.

Met de wagen
Maak gebruik van de randparkings:

  • Parking Grand Noble: Kortrijksesteenweg 1177, 9051 Sint-Denijs-Westrem
  • Parking Den Beer (Scheldevelde en de Zeven Dreven): op de rotonde op de N60, 9840 De Pinte
  • Parking Maaltebruggepark: Buitenring-Zwijnaarde 420, 9051 Sint-Denijs-Westrem

Toegankelijkheid

De hoofdpaden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De groene wandelroute is nog niet integraal toegankelijk. Daarvoor is het nog even wachten op de definitieve aanleg van de wandelpaden.
Naast de hoofdpaden kun je ook olifantenpaadjes ontdekken. Als wandelaar mag je vrij door het gebied struinen, behalve op de plaatsen waar expliciet vermeld staat dat dit niet het geval is. Fietsers en ruiters moeten op de voor hen voorziene paden blijven om conflicten met andere gebruikers te vermijden. Het Parkbos is niet toegankelijk tussen zonsondergang en zonsopgang.

Opgelet: in het Parkbos vind je geen vuilnisbakken. Neem je afval weer mee en gooi het in de vuilnisbak op de startplaats of de parking. Of sorteer het thuis natuurlijk.

Aanbod voor groepen

  • Wandelingen onder leiding van een Parkbosgids. Meer info
  • Bezoek Wijndomein Vandersteene (incl. degustatie). Meer info: gemaflor@telenet.be
  • Herder voor 1 dag (zowel voor kinderen als volwassenen). Meer info: biodezwaluw@outlook.com
  • Boerderijbezoek Krekelhoeve (melkveehoeve). Meer info: broche.vanleirberghe@telenet.be
  • Boerderijbezoek Lerouge (o.a. biologisch appelsap). Meer info: info@lerougefrederic.com
  • Gespecialiseerd aanbod: voor mensen met beperkte mobiliteit, slechthorenden, kinderen, thematische wandeling (vb vleermuizen)… neem contact met ons op via info@parkbos.be en we bekijken samen de mogelijkheden.

Contact

Veelgestelde vragen

Inhoud
  • Beheer en onderhoud >
    • Waarom staan er geen vuilnisbakken in het Parkbos?
    • Hoe wordt zwerfvuil en sluikstort aangepakt?
    • Waar mag mijn hond loslopen?
    • Waarom staat het gras zo lang op de hondenlosloopzones en waarom zijn de gaten in de omheining zo groot?
    • Hoe zit het met het onderhoud van de hondenlosloopzones?
    • Waarom worden bomen zo dicht bij elkaar aangeplant en waarom worden ze nadien gekapt?
    • Welk maaibeheer wordt er toegepast in het Parkbos?
    • Hoe wordt het knuppelpad onderhouden?
    • De fietssnelweg F7  tussen de Parkbosbruggen en de Klossestraat is in slechte staat, wat wordt hieraan gedaan?
    • Hoe zit het met de verlichting in het Parkbos?
    • Hoe worden de paden toegankelijk gehouden?
    • Waarom zijn er nog jachtterreinen in het Parkbos?
    • Welke maatregelen worden genomen in de strijd tegen droogte?
    • Welke maatregelen worden genomen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar?
  • Beleving >
    • Hoe geraak ik in het Parkbos?
    • Waar kan ik een wandelkaart en andere documentatie over het Parkbos vinden?
    • Kan ik op stap met een gids in het Parkbos?
    • Met kinderen of de hele klas naar het Parkbos?
    • Op bepaalde paden is er gemengd verkeer van voetgangers, fietsers, ruiters... is dat wel veilig?
    • Kan ik een fotoshoot, filmopname of andere activiteit (feest, wedstrijd...) organiseren in het Parkbos?
    • Jammer dat er zo weinig horecagelegenheden zijn in het Parkos. Hoe komt dat en waar kan ik toch iets eten of drinken?
    • Waar vind ik sanitair in het Parkbos?
    • Waar kan ik parkeren en waarom zijn er zo weinig parkeerlocaties?
    • Hoe reageren op loslopende honden, buiten de hondenlosloopzones?
groen

Beheer en onderhoud

Waarom staan er geen vuilnisbakken in het Parkbos?

Slechts op een paar plaatsen staan vuilnisbakken. Dit heeft verschillende redenen. Vooreerst is al uit veel onderzoek gebleken dat vuilnisbakken sluikstort en zwerfvuil aantrekken. Er wordt huishoudelijk afval in de vuilnisbakken gedeponeerd, waardoor de eigenaar het gratis kwijt is, maar de vuilnisbakken snel vol zitten. Een papiertje wordt er ook al eens naast gegooid en waait zo verder het natuurgebied in. Een andere reden is de kost voor het ledigen. Gewone vuilniswagens geraken vaak niet tot aan de vuilnisbakken, waardoor de kostprijs voor lediging hoog is. Bovendien zouden de vuilniswagens de rust voor natuur en bezoekers verstoren.

Daarom rekenen wij op de verantwoordelijkheid van de bezoeker: breng gerust iets te eten of te drinken mee naar het Parkbos, maar neem nadien ook je afval terug mee naar huis.

Hoe wordt zwerfvuil en sluikstort aangepakt?

We proberen zwerfvuil en sluikstort te voorkomen door het bewust niet plaatsen van vuilnisbakken (zie uitleg bij ‘Waarom staan er geen vuilnisbakken in het Parkbos?’). Vinden we toch ergens afval, dan haalt de gemeente of de boswachter het op. Gelukkig kunnen we ook beroep doen op de vrijwilligers van Mooimakers. Interesse om tijdens je wandeling mee de handen uit de mouwen te steken en dit probleem te verhelpen? Lees hoe dat kan >
Sluikstort melden kan (afhankelijk van het grondgebied waar het ligt) via deze wegen:

Waar mag mijn hond loslopen?

In bossen en natuurgebieden van het Parkbos moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. In het Parkbos hebben we wel het geluk twee hondenlosloopzones te kunnen aanbieden. Vind de locaties van deze hondenlosloopzones en meer info >

Waarom staat het gras zo lang op de hondenlosloopzones en waarom zijn de gaten in de omheining zo groot?

De hondenlosloopzones bevinden zich in natuurgebied, waar de natuur prioritair is. Wandelaars en honden zijn er te gast. In functie van de biodiversiteit wordt het gras niet intensief gemaaid. De grote gaten in de omheining zorgen ervoor dat kleine zoogdieren geen barrière ervaren in hun verplaatsingen. We zijn ons bewust dat dit niet voor elke hond ideaal is, maar hopen dat menig hond en baasje er toch hun hart kunnen ophalen.

Hoe zit het met het onderhoud van de hondenlosloopzones?

Omwille van het behoud van de biodiversiteit wordt er niet intensief gemaaid. Herstellingen aan de infrastructuur worden gedaan wanneer nodig en van zodra mogelijk. We vragen aan de gebruikers om mee zorg te dragen voor de infrastructuur. De hondenpoeppalen worden wekelijks geledigd. Door verlof of ziekte kan het in uitzonderlijke gevallen gebeuren dat hier van afgeweken wordt.

Waarom worden bomen zo dicht bij elkaar aangeplant en waarom worden ze nadien gekapt?

Het is inderdaad zo dat de bomen bewust dicht bij elkaar aangeplant worden. De reden is dat ze sowieso niet allemaal zullen overleven, ook niet als ze ver van elkaar staan. Alleen de sterkste bomen weten zich goed te wortelen en effectief uit te groeien tot boom. Ze worden dus dicht bij elkaar geplant zodat er voldoende bomen overblijven om een bos te vormen, maar ook om de concurrentie te laten spelen. Door dicht bij elkaar te staan worden ze namelijk verplicht om eerst omhoog (naar het licht toe) te groeien en daar een mooie kruin te vormen.

De bomen die daar het best in slagen, worden later geselecteerd als “toekomstboom” en aangeduid met een blauwe bol op de stam. De bomen errond worden dan gekapt, om die sterke bomen meer licht en ruimte te geven, zodat die verder kunnen uitgroeien tot volwaardige bomen en zo dus effectief een goede toekomst tegemoet kunnen gaan.

Welk maaibeheer wordt er toegepast in het Parkbos?

Voor het bekomen van een betere biodiversiteit, wordt er een extensief maaibeheer toegepast. Dat wil zeggen dat er twee keer per jaar gemaaid wordt, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Dit met aandacht voor netheidsboorden langs de paden.

In deelgebied Scheldevelde nemen de schapen een groot deel van het maaiwerk voor hun rekening, door er regelmatig te grazen.

De ezels en runderen zorgen door hun graasgedrag dat niet alles spontaan verbost en er open plekken blijven in het landschap.

Hoe wordt het knuppelpad onderhouden?

Het knuppelpad werd aangelegd in thermisch behandeld grenenhout. Dat is een lokale en dus duurzame houtsoort, maar niet de allersterkste. Regelmatig is er al eens een plank stuk en dan proberen de arbeiders of boswachter dit zo snel mogelijk te herstellen. Zie je zelf een plank die stuk is of los ligt, dan vragen we dit te melden door een mailtje te sturen naar info@parkbos.be.

Andere onderhoudswerken, zoals herstel van de leuningen van de brug, staan op de planning en worden uitgevoerd van zodra mogelijk.

De houten stootranden van het pad zijn helaas al op meerdere plaatsen verdwenen. Deze vervangen is niet altijd meer mogelijk omdat de planken er onder soms niet meer stevig genoeg zijn. Op langere termijn voorzien we het nodige budget voor een totaalaanpak van het knuppelpad en dan kunnen de randen ook hersteld worden. Ondertussen is het pad zeker nog goed bruikbaar.

Tenzij het onder water staat natuurlijk, want na uitzonderlijk veel regen kan dat al eens een paar dagen het geval zijn. Dit voorkomen is onmogelijk en ook niet wenselijk, het knuppelpad bevindt zich namelijk in een natuurlijk buffergebied dat het overstromen van nabijgelegen woningen voorkomt.

De fietssnelweg F7 tussen de Parkbosbruggen en de Klossestraat is in slechte staat, wat wordt hieraan gedaan?

In het najaar van 2022 zijn de partners van het Parkbos overeengekomen dat de toplaag van het fietspad zal vervangen worden door een geschikter materiaal. De zomer van 2024 wordt vooropgesteld voor de uitvoering van de werken, aangezien voorafgaand een aantal administratieve procedures doorlopen moeten worden en de werken dienen te gebeuren bij warm weer.

Hoe zit het met de verlichting in het Parkbos?

In bos en natuurgebied proberen we verlichting te beperken, om zo lichtvervuiling en lichthinder voor dieren tegen te gaan. De verlichting is in eigendom en beheer van de gemeente waarop ze staat. Voor vragen daarover kan je contact opnemen met:

Hoe worden de paden toegankelijk gehouden?

De opengestelde wegen en paden worden periodiek onderhouden. Ze worden wel maar twee tot hooguit drie keer gemaaid. Het Parkbos wordt maximaal natuurgericht beheerd, er worden dan ook bewust veel kansen en ruimte voor spontaneïteit en wildernisgevoel open gelaten. Veel van wat als ongemak ervaren wordt door de bezoekers, is niet zo ernstig dat een dringende of prioritaire ingreep nodig is. Sommige bezoekers nemen zelf ook de moeite om een overhangende tak of braam te verhelpen of te verwijderen om zo het gemak van de medegebruikers te verzekeren. Is een grotere ingreep nodig om bijvoorbeeld een boomstam van het pad te verwijderen, dan vragen wij dit te melden via info@parkbos.be.

Waarom zijn er nog jachtterreinen in het Parkbos?

Natuur en Bos dient voor de terreinen in eigendom jaarlijks een jachtplan in om volgende redenen:

  • Om snel te kunnen schakelen indien schadelijke soorten, waarvoor jachtverpachting noodzakelijk is, opduiken (jachtplannen kunnen slechts één keer per jaar worden ingediend).
  • Om te voorkomen dat derden percelen van het Agentschap voor Natuur en Bos indienen. 

Het Agentschap voor Natuur en Bos voert haar jachtrecht zelden uit en voert hierover steeds de nodige communicatie.

Welke maatregelen worden genomen in de strijd tegen droogte?

Er loopt een proefproject waarbij we onder andere aan de hand van stuwtjes neerslag langer proberen vast te houden. In plaats van snel af te vloeien kan het water zo infiltreren in de bodem en bijgevolg de grondwatertafel verhogen. Op die manier kunnen zowel natuur als landbouwgewassen langer genieten van regenbuien. De stuwtjes zijn regelbaar en worden gemonitord om ongewenste overstromingen bij langdurige intense regenbuien te voorkomen.

Welke maatregelen worden genomen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar?

Preventief zijn er helaas weinig afdoende maatregelen te nemen. Wel dringen we er op aan om een foto van de hoornaar of het nest te maken (blijf op een veilige afstand) en een melding te maken bij Vespa-Watch. Gaat het om een acute situatie, bel dan meteen de brandweer. Gelieve ook info@parkbos.be op de hoogte te brengen.

Meer informatie over de soort vind je via natuurenbos.be en vlaamsbijeninstituut.be.

Beleving

Hoe geraak ik in het Parkbos?

Waar kan ik een wandelkaart en andere documentatie over het Parkbos vinden?

Kan ik op stap met een gids in het Parkbos?

Jawel! Elke derde zondag van de maand wachten de Parkbosgidsen je op om hun kennis over natuur en erfgoed met jou te delen.

Een gegidste wandeling op maat van jouw organisatie, bedrijf of school kan je aanvragen via info@parkbos.be. Zo’n wandeling kost 60 euro voor een groep van maximum 25 personen. Is je groep groter, dan proberen we (tegen een meervoud van het bedrag) meerdere gidsen te voorzien en splitsen we de groep op.

Met kinderen of de hele klas naar het Parkbos?

Ook met kinderen valt er heel wat te beleven in het Parkbos! Ze kunnen er in de Hemelrijkstraat het grootste speelbos van Oost-Vlaanderen ontdekken, Speelbos Speelrijk. Bovendien kan je hier naartoe wandelen via het multimovepad (dat een lus vormt van 4 km en ongeveer halverwege passeert in het Speelbos Speelrijk).

Leer je jouw klas graag iets bij over de natuur en wens je daarvoor op pad te gaan met een opgeleide gidst? Doe dan een aanvraag via info@parkbos.be. Per gids vragen we een bijdrage van 60 euro.

Op bepaalde paden is er gemengd verkeer van voetgangers, fietsers, ruiters... is dat wel veilig?

Voor de toegankelijkheid van bos en natuurgebieden maakt het Agentschap voor Natuur en Bos toegankelijkheidsregelingen op. Die regelen wie zich waar mag begeven. Ook op het terrein kan je door middel van de bordjes zien wie zich waar mag begeven. De naleving van de toegankelijkheidsplannen zorgt voor veiligheid. Verder is respect van elke bezoeker tegenover andere bezoekers belangrijk om het Parkbos voor iedereen een aangename plaats te houden.

Het toegankelijkheidsplan voor deelgebied Scheldevelde is nog in opmaak.

Kan ik een fotoshoot, filmopname of andere activiteit (feest, wedstrijd...) organiseren in het Parkbos?

Dat kan, maar je moet hiervoor contact opnemen met  Natuurinvest: info@natuurlocaties.be.

Voor een filmopname, dien je dat te doen door dit formulier in te vullen.

Jammer dat er zo weinig horecagelegenheden zijn in het Parkbos. Hoe komt dat en waar kan ik toch iets eten of drinken?

Het RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) van het Parkbos laat horeca enkel toe in de portaalzones. Horecagelegenheden brengen namelijk extra verkeer met zich mee, van bezoekers en leveranciers. Door horeca aan de rand van het Parkbos te houden, kan men de rust in het Parkbos beter garanderen.

Waar vind ik sanitair in het Parkbos?

Er is geen sanitair beschikbaar. Je kan aankloppen bij een horecazaak of in een openbaar gebouw van de gemeente.

Waar kan ik parkeren en waarom zijn er zo weinig parkeerlocaties?

Bij de opmaak van het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan) Parkbos werd er voor gekozen om enkel in de onthaalzones parkeergelegenheid te voorzien. Op die manier blijft het rustig en veilig in het Parkbos zelf. De aanleg van kleine en verspreide parkings leidt tot zoekverkeer, wat nadelig is voor de rust en veiligheid in het gebied.

Met de fiets of het openbaar vervoer komen, is nog beter! Zowel op de autoparkings van de onthaalzones als op verschillende andere locaties in het Parkbos zijn er fietsenstallingen te vinden.

Hoe reageren op loslopende honden, buiten de hondenlosloopzones?

Een hoge en constante aanwezigheid van de politie en de boswachter is niet haalbaar. Daarom stimuleren we hondeneigenaars via campagnes en het voorzien van hondenlosloopzones om hun hond daarbuiten aan de leiband te houden. Zie je dat mensen hun hond toch niet aan de leiband houden, buiten de hondenlosloopzone, dan kan je op een vriendelijke manier met hen in gesprek gaan over waarom dit voor jou niet fijn is en hen verwijzen naar de hondenlosloopzones. De boswachter en wijkagenten hebben hier ook extra aandacht voor wanneer ze in het Parkbos zijn en tijdens hun algemene controleacties.

Partners

De ontwikkeling van het Parkbos wordt gerealiseerd dankzij de inzet én samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. Deze zijn Agentschap voor Natuur en Bosprovincie Oost- Vlaanderen, stad Gent, gemeentes De Pinte en Sint-Martens-LatemToerisme Oost-Vlaanderende Vlaamse LandmaatschappijOnroerend Erfgoed en Natuurinvest.

Op deze pagina