Landschapsbeeld

Natuurlijke tocht naar Buggenhoutbos

Hilario, een stagiair bij de afdeling communicatie van Natuur en Bos, maakte een uitstap naar een van onze natuurgebieden: het Buggenhoutbos. Hij schreef er een kort verslag over, dat je hieronder kunt lezen. Ontdek samen met hem de boskapel, de Konijnenberg en de wonderschone natuur!

Op 2 mei ging ik op uitstap naar het Buggenhoutbos. Ik was natuurlijk niet alleen: mijn vriendin kwam ook mee. We gingen met de fiets en het heeft ongeveer een dertigtal minuten geduurd om daar te geraken. We hebben diverse activiteiten gedaan, maar veel activiteiten die ik wilde doen, zijn niet gelukt wegens het seizoen. Bijvoorbeeld een bosuil of een zwarte specht filmen, foto’s maken van vuursalamanders, …

De vijfhonderd jaar oude boskapel

We hebben dus een beetje moeten improviseren. Eerst zijn we naar de vijfhonderd jaar oude boskapel gegaan. We hebben foto’s getrokken en het was interessant om dit te bezoeken. De binnenkant is zeer goed onderhouden en naast de kapel is er ook een standbeeld van de Heilige Maria. Dat standbeeld symboliseert rust en bezinning.

In 2002 werd de Buggenhoutse boskapel erkend als monument. Volgens de legende werd het gebouwd door Jacoba van Heffene om haar man te herdenken. Hij zou tijdens een jachtpartij naast een everzwijn hebben geschoten. Als je meer wil weten is er een gedenkplaatje in de boskapel waar het verhaal op staat. Is het echt of verzonnen? Dat weet niemand helemaal zeker.

Boskapel buggenhoutbos buitenkant
Boskapel buggenhoutbos binnenkant

Speelzone Konijnenberg

Totem op de konijnenberg

Daarna zijn we gaan picknicken op de Konijnenberg. Het is een geweldige speelzone van 10 hectare groot, langs Hollebeek. Het werd aangelegd door de heren van Buggenhout. De konijnen kweekten in de holen en werden vrijgelaten om te jagen. Je kunt vlakbij de totempaal gaan picknicken en met een beetje geluk de konijnen zien. Het is de perfecte plaats om kinderen mee naartoe te nemen, waardoor het een van de drukste plaatsen in het bos is. Toch hebben we er kunnen ontspannen, picknicken en genieten van de natuur. De bedoeling van de picknick was zeker en vooral om in topconditie te zijn voor onze boswandeling. Het was mooi weer, maar er waren geen konijnen. Ik had gehoopt dat we een groep konijnen zouden zien maar ze waren niet te vinden. Het had een leuke ervaring kunnen zijn.

Boswandelen met de magie van ObsIdentify

Daarna zijn we gaan boswandelen. We hebben allerlei nieuwe planten en bomen leren kennen aan de hand van de ObsIdentify-app. De app is echt een aanrader als je van de natuur houdt en meer wilt weten over de verschillende plant- en boomsoorten. Je trekt een foto van een plant of boom en via een scan zal de app de plant- of boomsoort identificeren. Het geslacht van de plant wordt vermeld tijdens de identificatie.

We kwamen een hoornboom, beuk, zomereik en korsthoutskoolzwam tegen, maar dat is niet eens de helft van wat we allemaal gezien hebben.

Het was zeer leuk: boswandelen is zeer rustgevend. Ik genoot echt van de natuur en het mooie weer. Het is zeker een aanrader. Het maakt de ervaring in het bos nog leuker.

Overal afval

Helaas gooien veel mensen hun afval in de natuur weg en dat is zeer triestig. Tijdens de boswandeling zagen we veel afval. We hebben natuurlijk alles opgeraapt en in de vuilbak gegooid.

Er lagen mondmaskers, drinkflessen, zakdoeken en nog veel meer op de grond. De bezoekers beseffen niet dat dat ernstige gevolgen kan hebben voor de dieren en de natuur. Het is slecht voor de  leefbaarheid en het milieu. Het trekt ongedierte en grotere dieren proberen het op te eten, maar stikken er dan in. Dat is echt erg en onacceptabel. Mensen die afval achterlaten in de natuur moeten gestopt worden.

Drinkflesje begraven tussen gevallen bladeren
Mondmasker op de grond van het bos

Waar zijn de gele dovenetels?

Na de boswandeling gingen we op zoek naar gele dovenetels. Jammer genoeg hebben we geen enkele van die plantsoort kunnen vinden. Ik had de app gebruikt om zeker te zijn dat ik geen gele dovenetel was voorbijgelopen, maar we vonden enkel witte dovenetels of andere soortgelijke planten. Na de mislukte poging om een gele dovenetel te vinden gingen we naar huis. Onderweg naar huis zagen we gele dovenetels op straat groeien, maar niet in het bos.

Is het een aanrader of niet?

Buggenhoutbos is een geweldige plaats voor natuurliefhebbers en is zeker een aanrader. Ook al is er afval aanwezig, het blijft een mooi bos. Een van de belangrijkste monumenten van dit bos is de indrukkende oude Boskapel en haar legende. We mogen natuurlijk niet het standbeeld van de Heilige Maria vergeten, een vredige plek voor rust en bezinning. Echt prachtig en zeker een plaats om te bezoeken.

Naast de boskapel vind je in het Buggenhoutbos de Konijnenberg, een leuke speelzone met een prachtig uitzicht op een grote totempaal. Bezoekers kunnen naar de top van de heuvel wandelen en met een beetje geluk konijnen zien. Daarnaast is het ook een perfecte picknickplaats en ook om gewoon te zitten en te genieten van de natuur. De Konijnenberg is zeker en vast een aanrader en kinderen houden van die speelzone.

Dat is niet het enige wat Buggenhoutbos te bieden heeft. Je kunt gaan boswandelen en allerlei soorten bomen en planten zien. Er zijn gele dovenetels, witte dovenetels, hoornbomen en nog veel meer. Of je nu een natuur-en plantliefhebber bent of een bezoeker, het bos zal je zeker en vast verrassen.

Dat was mijn natuurlijke tocht naar Buggenhoutbos. Ik hoop dat je hebt kunnen genieten van deze blog.

Gerelateerde blogs

Op deze pagina