13 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Kalmthoutse Heide

4.3337
 • 4.5
 • 4.5
 • 4.555555
 • 4.857145
 • 4.11111
 • 4.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#kalmthoutseheide

De Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het eens zo uitgestrekte Europese heidelandschap. De “achtertuin van de Antwerpenaren” heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte publiekslieveling. Tijdens je tocht kan je talrijke zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit Kempens pareltje.  

De troeven

 • Mooi in elk seizoen
 • Één van de oudste en grootste domeinen van Vlaanderen
 • Natuur- en kleurenpracht
Toon meer informatie

Zoals de naam doet vermoeden, vind je dit gebied in de gemeente Kalmthout, aan de grens met Nederland. De heide maakt deel uit van het grensoverschrijdend natuurgebied, grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, goed voor 3750 hectare uitgestrekte natuur. De Withoefse Heide behoort ook tot dit reservaat, maar ligt door de bebouwing en drukke verkeersweg Putsesteenweg geïsoleerd van de rest van het gebied.

Al sinds 1941 wijzen nationale en internationale beschermingsstatuten op de grote natuurwaarden van de Kalmthoutse Heide. Dat maakt het samen met  haar cultuurhistorische rijkdom  een populair stukje groen voor natuurliefhebbers. In de onthaalpoort “De Vroente” kan je terecht voor informatie over het natuurgebied, een wandel- of fietskaart of een bezoek aan de permanente tentoonstelling.
 

Schapen en koeien helpen mee met het beheer

Schapen en koeien helpen mee met het beheer van de heide. Een aantal wandelingen gaan door het begrazingsgebied. Honden zijn niet toegelaten in het begrazings- en rustgebied.

 • Wandelknooppunten

  In de buurt vind je knooppunten 80, 14 en 15 van wandelnetwerk Kempense Heide.

  Wandelknooppunt.be
 • Wandelroute Schapenpad

  Wandeling via Route You (7.9 km).

  Routeyou.com
 • Verschillende wandelroutes

  Vlinder (2,5 km), Bos (3,5 km), Duin (7,5 km), Libel (4,7 km), Schaap (8,5 km), Muis (1,7 km), Uil (2,1 km).

  Meer info over de wandelpaden
 • Fietsroute rond het Grenspark

  Fietsen in het natuurgebied kan niet. Er loopt wel een fietsroute van 32 kilometer rond het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.

  Grensparkzk.be
 • Ruiterroutes

  Ruiters zijn welkom op de vrij toegankelijke ruiterpaden, bewegwijzerd met een hoefijzertje.

  Ruiteren in het Grenspark
 • Geleide wandelingen

  Geleide wandelingen.

  Kalmthout.be
 • Hondenzone

  De hondenzone bereik je via een bosweg vanaf de parkeerplaats aan de Heibloemlaan (vlak bij de grote parkeerplaats en toegang tot de Kalmthoutse Heide) of ook vanaf de Kinderwelzijnstraat (weinig parkeermogelijkheid).

  Hondenzones in het Grenspark
 • Routes voor rolstoelgebruikers en kinderwagens

  Er zijn 2 semi-verharde paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. En je kan ook een wombat lenen.

  Minder mobiel in het Grenspark

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 50 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
 • Katleen

  "Heel mooi natuurdomein. Ga hier graag wandelen met de hond maar spijtig genoeg mag hij niet mee loslopen. Zeker de kleine withoefse Heide zou een mooi domein zijn waar dit kan worden toegelaten. Wel fijn dat er een hondenbos is waar de hond even kan loslopen en spelen met andere honden maar dit kan je niet wandelen in de natuur noemen. Waarom mogen honden niet loslopen als ze bij het baasje blijven en op het pad "
 • Lief

  "Tof losloopbos aan de parking van de Kalmthoutse Heide! Spijtig dat mensen de drollen niet opkuisen! Kleine moeite als ieder dat van zijn eigen hond opkuist! Zakje mee! Deponeren in het vuilbakje en klaar!!!"

Bezoekerscentrum De Vroente

De Vroente ligt in De Kalmthoutse Heide, een gevarieerd heidelandschap op landduinen, dat deel uitmaakt van het grensoverschrijdend natuurgebied ‘grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide’. Je kan er terecht voor informatie over het natuurgebied en je kan er een permanente tentoonstelling over heide bezoeken.

Beleef de heide

Verder reikt De Vroente een brede waaier aan van educatieve pakketten, excursies, activiteiten voor scholen en andere geïnteresseerde groepen. Meer informatie daaromtrent kan je vinden op www.devroente.be.

In hetzelfde gebouw bevindt zich ook het Bijenteeltmuseum en de toeristische dienst van Kalmthout. Hier kan je o.a. terecht voor het uitlenen van een wombat, een robuuste rolstoel met brede banden die geschikt is voor zandpaden.

Ligging en bereikbaarheid

De Kalmthoutse Heide is gelegen in het noordwesten van Kalmthout. Het maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied (grenspark 'De Zoom-Kalmthoutse Heide') dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha.

Ingang

Putsesteenweg 129 , 2920 Kalmthout

Met de fiets

fietsknooppunten in de buurt: 81 en 25

Met het openbaar vervoer

Vanaf het treinstation van Heide (Kalmthout) brengen wegwijzers je na een kwartier stappen bij De Vroente. Meer info: www.belgianrail.be.

Parking

Er is parkeergelegenheid aan de Heibloemlaan alsook aan de onthaalpoort De Vroente.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (14 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.5 (10 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.6 (9 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.9 (7 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (9 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (9 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  RT @CarolinaVOpdorp : Ff 7km gewandeld #sportiefdoen #kalmthoutseheide 🌾🌠...
  @ natuurenbos
  2 maanden geleden
 • van 19/04/16 tot 19/06/16
  Basiscursus voor elke natuurliefhebber in natuurgebied Stappersven
  Lees meer
 • Ecocyclo Kalmthout
  Lees meer
 • Natuurbelevingstocht met GPS
  Lees meer