Kravaalbos: een stukje geschiedenis
Domein Zonderlos in het oude Wijnegembos
Dit bos, dat tot in de 18de eeuw tot tegen de Heuvelstraat kwam, had een oppervlakte van 8.256 roeden (= 12 hectare 84 are). Het Wijnegembos was gelegen naast de goederen van de abdij Affligem, deze van Vorst en de hertogelijke heide die in de middeleeuwen rijkte tot aan de Wijndruif.
De oudste vermelding dateert uit 1356 toen een zekere Jan van Wineghem, een leenman van hertog Jan III van Brabant, eigenaar was. Wijnegembos ontleent zijn naam aan deze leenman.
In 1697 was familie De Pape eigenaar van het bos, ook van Papenbosch nabij Hambos (nu een natuurgebied Papenbosch in de Vogelenzang). Na Leo Jan de Pape, president van de Geheime Raad van de Spaanse Nederlanden (zowat de eerste minister van toen), werden respectievelijk zijn zoon Gilles Dominique de Pape, kleinzoon Mathieu Joseph de Pape (+ 1752), achterkleinzoon Jacques Charles Bernard de Pape (+ 1771) en zijn betachterkleinzoon Jean Henri Marie de Pape (+ 1782) eigenaar van het bos.
Marie Barbe Melot (de weduwe van Jean Henri de Pape) verkocht in 1798 het Wijnegembos aan Charles Louis ‘t Kint, die het later naliet aan Louis Chretien ‘t Kint, die het op zijn beurt in 1898 naliet aan August ’t Kint. August ‘t Kint verkocht zijn eigendom in 1923 aan Rachel en Jules Lomme.
Vervolgens werd Egidius Jordens eigenaar. Hij bouwde het nu afgebroken landhuis in 1939. In de volksmond werd het domein Zonderlos genoemd omdat Jordens geen toegang gaf aan pachters tot hun achterliggende gronden. Inmiddels waren alle gronden omgezet in weiland, boomgaard en akker door landbouwer Lambert van den Steen. In 1988 werden Stephan Segers en Nadia Vandenbroek eigenaars. Zij maakten er een privépark van met als naam ‘Hertendal’ met dreven, parkbomen en grasvelden.
Sinds 2021 is dit 11 hectare groot domein eigendom van de gemeente Asse en het Agentschap voor Natuur en Bos.
Dit oude landgoed ligt op de zogenaamde cuesta (asymmetrische heuvel) van Asse. Deze heuvelrug ligt op een hoogte van ongeveer 80 meter in Terheide en vormt de waterscheidingskam tussen het Dender- en Rupelbekken. Door de opeenvolging van tertiaire zand- en kleilagen onder de dunne leemlaag ontspringen hier de bronnen van de Leibeek die afwatert naar de Dender in Aalst. Vandaar het zompig karakter bij regenval en dus waardevol natuurgebied.
(Bron: Frans Roggeman en Jaak Ockeley)