Waterhoen

Hornebos

 
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
Limburg

Streekeigen loofbomen zijn een fijne leefomgeving voor verschillende bosvogels. In het zuiden van het bosreservaat ontspringen de bronnen van de Herk, wat talrijke watervogels aantrekt. Fietsend rond het Hornebos of wandelend op de onverharde boswegen zie je de eerste resultaten van de inspanningen om het bos in zijn oude glorie te herstellen. En wie weet, zweeft er tijdens je ontdekkingstocht wel een roofvogel over het Haspengouwse landschap.

Troeven
  • Groene oase
  • Een oud kasteeldomein
  • Bijna 130 meter boven de zeespiegel
  • In het uiterste zuiden van Limburg
  • Typisch Haspengouws landbouwdorp

Het Hornebos

Vlak bij de grens met Wallonië ligt het typisch Haspengouwse landbouwdorp Rukkelingen-Loon. De mens gebruikte van oudsher de vruchtbare grond voor landbouw. Het Hornebos, vroeger een kasteeldomein, is dan ook een groene oase in een zee van golvende akkers. Wandel door de holle wegen en geniet wat later van het prachtige uitzicht over de omgeving vanaf het plateau bijna 130 meter boven de zeespiegel.

Verborgen moois in het uiterste zuiden van Limburg

In Haspengouw, waar de mens van oudsher de vruchtbare grond gebruikte voor landbouw, is het Hornebos een prachtig verborgen bos. Hier hebben verschillende bosvogels in bomen als zomereik en es hun thuis. Bij de bronnen van de Herk hebben talrijke watervogels, zoals waterhoentjes en eenden, het naar hun zin. In het voorjaar pronken er slanke sleutelbloemen, terwijl in de zomermaanden grote keverorchissen het bos opfleuren.

Van fijnspar en populier naar es en zomereik

Natuur en Bos heeft het bijzondere Hornebos sinds 1980 onder zijn hoede. We leveren heel wat inspanningen om het bos in zijn oude glorie te herstellen. Bij de aankoop van het domein in 1980 was het valleigedeelte bij de bron van de Herk beplant met populier en fijnspar. Rond 1985 kapten we deze niet-streekeigen bomen en plantten we inheemse struiken en streekeigen loofbomen aan, zoals zomereik en es. In 2002 beplantten we een bijkomende oppervlakte van 15 hectare.

Een bos met een adellijke geschiedenis

Het Hornebos was vroeger een kasteeldomein en het speelterrein van de graven Borchgrave d'Altena. Het kasteel doorstond de tand des tijds niet. Enkel de negentiende-eeuwse dienstgebouwen en de hoeve staan nog overeind. Vandaag zijn die gebouwen een privé-landbouwbedrijf.

In noordelijke richting sluit het Hornebos aan bij het Sterbos, dat eeuwen dienst deed als parkbos bij een kasteel. Een ondergrondse tunnel verbond zelfs de vijver van het voormalige kasteel van Bovelingen en de Peterkerebrukensloop, die uitkomt in de Herk.

slanke sleutelbloem © Ludo Goossens
keverorchis © Jan Lamberts
essenhakhout © Arnout Zwaenepoel
slanke sleutelbloem © Ludo Goossens
keverorchis © Jan Lamberts
essenhakhout © Arnout Zwaenepoel

Actietips

21

Wandelroutes

Verborgen moois wandelingen: geel wandelroute van 3 km en rode wandelroute van 8 km
35

Bivakzone Hornebos

Bivakkeren is gratis. De paalkampeerplaats ligt langs de Streek -GR Haspengouw.

Bekijk de kaart

Boswachter

Stefan Luyck
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Breedpadstraat, 3870 Heers

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).