Het Parkbos krijgt meer en meer vorm. Binnen een aantal jaren zal het volledig af zijn, maar zo lang moet je natuurlijk niet wachten om op ontdekking te gaan. Het Parkbos, het stadsbos van Gent, is al meer dan een bezoekje waard. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan het portaal Grand Noble, een van de toegangspoorten. Of kies daar één van de bewegwijzerde wandel-, fiets- en ruiterpaden. Het hele verhaal over het Parkbos lees je ook op www.parkbos.be.
- Portaal Grand Noble
- Schaapskudde op pad
- Zeven Dreven in Scheldevelde
- Ontmoet de ezeltjes
Op ontdekking in het Parkbos
Ontdek het Parkbos te voet. In de Vallei van de Rosdambeek wandel je vooral in het nattere gedeelte van het Parkbos. Kleine meersen, laaggeleden weiden, knotwilgen, natte broekbossen,… Sommige stukken ontdek je via een knuppelpad. Via de Rosdamstraat ontdek je dit deel.
Portaal Grand Noble
Het portaal Grand Noble is de eerste toegankelijke onthaalpoort van het Parkbos. Je vindt er banken en picknicktafels en een kleine parking. Het portaal is de ideale speelplek voor kinderen om te spelen. Honden kunnen er terecht in de hondenlosloopzone. Ook ruiters komen aan hun trekken. Rond het kasteel Grand Noble is een volledig nieuwe ruiterroute ingericht.
Het ontstaan van het Parkbos
Het Parkbos groeit nog elke dag. Het is één van de vier groenpolen die rond Gent worden uitgebouwd. Het gebied wordt een multifunctioneel gebied waarin 340 hectare bos, oud en nieuw bos, te vinden zal zijn, maar ook 200 hectare parken en natuurgebied, en 500 hectare duurzaam landbouwgebied. Het Parkbos ontstond vanuit een grote nood aan toegankelijk bos in de regio rond Gent.
Bos, speelbos, natuur
Variatie troef in het Parkbos. Het Parkbos telt nu al enkele mooie oude bossen. Errond worden nieuwe bossen aangeplant. Enkele bossen worden speelbos. In het gebied liggen ook verschillende kasteelparken en interessante kastelen, een aantal oude dreven tussen de velden in worden in ere hersteld. Op verschillende plaatsen zijn er ook waardevolle weides omgeven door knotbomen of houtkanten. Kortom, een afwisselend en aantrekkelijk landschap met open en meer gesloten stukken bos en natuur. Sommige gronden krijgen op termijn een beheer als natuurgebied, andere blijven in landbouwgebruik.
Kastelensite en Zeven Dreven
Door de aanwezigheid van meerdere kastelen en kasteelparken wordt een deel van het Parkbos ook de 'Kastelensite' genoemd. Karakteristieke dreven verbinden de velden en parken. In Scheldevelde (op het grondgebied van De Pinte) komt een heel bijzondere drevenstructuur voor: de Zeven Dreven komen er samen in een stervormig kruispunt. Deze dreven zijn vroeger aangelegd om het bos toen te ontsluiten.
Waar is het Parkbos?
Het Parkbos strekt zich uit over Gent (Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem), De Pinte en Sint-Martens-Latem. Het gebied is ongeveer 1200 hectare groot en ligt tussen de Ringvaart rond Gent, de Kortrijksesteenweg, de autosnelweg E17 en de woonkern van De Pinte. Een gebied onder sterkte verstedelijkingsdruk dus.
Een project met vele partners
De volledige realisatie van het Parkbos is een project van lange adem. Het wordt gerealiseerd dankzij de inzet én samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen zijn de grootste trekkers. Daarnaast zijn er ook nog stad Gent, gemeentes De Pinte en Sint-Martens-Latem, Toerisme Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Onroerend Erfgoed en Natuurinvest.
Portaal Grand Noble (Gent) en Scheldevelde (De Pinte).
Portaal Grand Noble (Gent) en Scheldevelde (De Pinte).
Groene Haltewandeling in het Parkbos
Groene Haltewandeling in het Parkbos
Leiestreekroute Toerisme Oost-Vlaanderen
Leiestreekroute Toerisme Oost-Vlaanderen gaat deels doorheen het Parkbos.
Ruiterroute rond Grand Noble
Rond het kasteel Grand Noble is een volledig nieuwe ruiterroute ingericht.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Hoe geraak je er?
Ligging en bereikbaarheid
Het Parkbos strekt zich uit over Gent (Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem), De Pinte en Sint-Martens-Latem. Het gebied is ongeveer 1200 hectare groot en ligt tussen de Ringvaart rond Gent, de Kortrijksesteenweg, de autosnelweg E17 en de woonkern van De Pinte.
Ingang
Kortrijksesteenweg thv 1175, 9051 Sint-Denijs-Westrem (Gent)
Openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Alle informatie over wandelroutes die vertrekken van trein-, tram-, en bushaltes vind je in de brochure Groene Halte.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >