Veiling van buitengewoon lokaal hout voor ambachtelijke makers
Oud-Heverlee, Meerdaalwoud – Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid tekent voor een primeur zonder weerga. Via zijn investeringstak Natuurinvest reikt het de hand naar de vele Vlaamse makers. Het veilt kleine hoeveelheden bijzonder hout, te weinig en te ‘apart’ om op de traditionele manier te verkopen. Dit makershout is uiterst geschikt voor de unieke en handgemaakte producten die ambachtelijke houtbewerkers met veel vakmanschap creëeren. Het hout heeft vaak schitterende gebreken, een speciale tekening of verkleuring. Hout van hier met karakter dat je niet zo gemakkelijk vindt in de houthandel.
Prachtige kleuren, bijzondere tekeningen, lokaal hout met charme
Vier jaar geleden zette Natuurinvest voor de allereerste keer lokaal kwaliteitshout mee in de markt. Het organiseerde toen voor de eerste keer een Vlaams Houtpark voor het Agentschap voor Natuur en Bos, een liggende verkoop van kwaliteitshout. Het was daar dat Liesbet De Keersmaecker, die werkt op marketing, communicatie en innovatie, van dichtbij de charme, prachtige kleuren en bijzondere tekeningen zag van de ‘overschotjes’ die niet verkocht werden. Niet zo heel lang daarna realiseerde Liesbet voor Natuur en Bos enkele natuuroases. En werkte voor de natuurlijke en minimalistische zit- en rustelementen samen met Atelier Sam Ponette en Atelier Nauwau. Twee Vlaamse makers van de bovenste plank die aan de slag gingen met hout uit de natuurgebieden. “Voor de allereerste keer zag ik van dichtbij prachtige dingen gemaakt worden met ‘wood from the hood”, aldus Liesbet. De natuuroases werden laureaat voor de Henry van de Velde Awards en waren de kiem voor een innovatief idee.
Kwaliteit die niet meer is wat ze was, wordt soms een schitterend gebrek
“Ik was razend benieuwd of, maar er tegelijk koppig van overtuigd dat makers met die overschotten hout iets konden”, zegt Liesbet De Keersmaecker. In 2021 probeerde ze bij wijze van experiment een lot moeilijk te verwerken hout van de hand te doen aan makers. Schijven, halve schijven, stukken en brokken, wortelaanlopen, …. “Voor veel mensen die door een traditionele bril naar hout kijken regelrechte rommel. Omdat het vaak hout is waarvan de kwaliteit niet meer is wat ze was”, geeft Liesbet toe. De Leuvense houtbewerkers van Atelier Circuler konden toen het unieke lot aankopen. Atelier Circuler doet samen met de Stad Leuven aan urban mining, richtte een materialenbank, doet zo aan circulair ondernemen en maakt circulair ondernemen in het Leuvense mee mogelijk. Die succesvolle eerste verkoop aan Leuvense makers werd een projectidee voor innovatie. Het idee werd uitgewerkt tot een innovatieproject dat makershout werd gedoopt en nu bezichtigd kan worden in het Meerdaalwoud.
Eenmaal, andermaal... bieden tot 10 februari
Natuur en Bos selecteerde 155 loten potentieel makershout. Stamhout en schijven; wortelaanlopen en knollen. Dik en dun, kort en lang, zwaar en minder zwaar. Hout met soms schitterende gebreken. Alle loten zijn samengebracht in een catalogus en het hout kan bezichtigd worden in het Meerdaalwoud. Kandidaat-kopers kunnen tot 10 februari 2022 (11u) hun bieding opsturen naar biedingen.makershout@vlaanderen.be.
Meer informatie: