19 °C
Zonnig
Zonnig

Het Zwin

3.835735
 • 5
 • 5
 • 2
 • 5
 • 2
 • 3.75
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#zwin, #hetzwin

Het Zwin is zonder twijfel één van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Het unieke karakter is te danken aan de regelmatige overstromingen. Om dit te vrijwaren worden werken uitgevoerd en wordt het Zwin de komende jaren uitgebreid. Dit getijdenlandschap is een favoriete bestemming bij heel wat vogels. We noemen het niet voor niets de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden!
In 2016 opent het nieuwe Zwin natuurcentrum de deuren.

De troeven

 • Getijdenlandschap met slikken en schorren
 • Internationale luchthaven voor vogels
 • Blote voetenpad
 • Broedvogeleilandjes
 • Zwin Natuurcentrum (open in 2016)
Toon meer informatie

Survival of the fittest

Het natuurreservaat Het Zwin, ook wel de Zwinvlakte genoemd, bestaat grotendeels uit een vlakte die bij spring- en stormvloed onder het zoute zeewater komt te staan. Er zijn zoute kreken, slikken en schorren. Slikken lopen bij ieder hoogtij onder en zijn niet of zeer schraal begroeid terwijl schorren enkel bij springtij of stormvloed overstromen. Hierdoor zijn ze een goede bodem voor zoutminnende planten. Deze zoute slikken en schorren zijn zeldzaam geworden langs de kusten en riviermondingen van West-Europa. Ze genieten dan ook Europese bescherming.

Het Zwin is zeker geen eenvoudig biotoop om in te overleven. Toch zijn enkele planten en dieren goed aangepast aan dit zoute milieu. Denk maar aan lamsoor die de vlakte in augustus grotendeels paars kleurt. Op de meer zandige gedeelten van het schor vind je plantensoorten zoals obione.     Zee-aster, Engels gras en melkkruid voelen zich dan weer in hun nopjes op de overgangen tussen hoger schor en duinen.
 

Vogelparadijs

Het rijk geschakeerd getijdenlandschap van Het Zwin vormt voor tal van vogels een interessant gebied. Het gebied is natuurlijk het meest gekend voor de ooievaar, maar ook vogels als de bergeend, tureluur, scholekster, wulp, kluut en lepelaar kan je hier zien.
Nog een belangrijke vogelsoort in Het Zwin is de kleine zilverreiger. Deze kleine, witte reiger komt er graag langs zilte kreken en waterlopen speuren naar kleine visjes en garnaaltjes. Broeden doet hij in de Zwinduintjes en –polders. De zilverreiger werd dan ook de mascotte van de LIFE-natuurprojecten ZENO en ZTAR.
 

Zwin Tidal Area Restoration

Het ZENO-project herstelde tussen 2006 en 2010 de beschadigde Zwinduintjes en –polders, net naast Het Zwin. ZENO werd opgevolgd door het ZTAR-project, Zwin Tidal Area Restoration.
Dit project wil de Zwinvlakte herstellen naar het vroegere slikken- en schorrengebied. Het project ging officieel van start op 1 januari 2011 en loopt nog tot 31 december 2015.
 

Zwin in verandering

Om het Zwin te behouden zijn er grootschalige ingrepen nodig. Dit gebeurt door de inspanningen van Vlaamse en Nederlandse partners.
Van alle geplande ingrepen, spreekt de grensoverschrijdende uitbreiding waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. De Vlaamse en Nederlandse overheid beslisten om de huidige Zwinvlakte uit te breiden met maar liefst 120 ha, waarvan 10 ha op Nederlands grondgebied. Daarmee wordt de verzanding van het Zwin tegengegaan, ontstaat bijkomende natuur, en wordt ook het overstromingsgevaar voor het achterland beperkt.
De uitbreiding wordt uitgevoerd door het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, in samenwerking met de Provincie Zeeland.

 • Wandelknooppunt

  Wandelknooppunt 1 (Zwin) ligt aan de rand van dit domein.

  Wandelknooppunten.be
 • Fietsknooppunten

  Knooppunt 86 (Kust) ligt aan het Zwin.

  Fietsnet.be
 • Vogels observeren

  Het Zwin is gekend als de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden! Deze zijn onder andere te bewonderen vanop het uitkijkpunt.

  Kaart
 • Blindenpad

  De wandelroute ‘Zwinduinen en -polders’ is de eerste en tot nog toe enige wandelroute in Vlaanderen waarbij het wandeltraject zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig kan afgelegd worden.

  Wandelroute

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 50 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Zwin Natuur Park

Welkom in het nieuwe Zwin, de internationale luchthaven voor vogels. Houd je instapkaart klaar en zet je schrap voor een boeiende vlucht over de Zwinvlakte, door het belevenisparcours in het park en in de doe-tentoonstelling. Onze trekvogels nemen je mee op een fascinerende tocht naar een verre bestemming. Het wordt een duizelingwekkende ontdekkingsreis vol verrassingen voor het hele gezin.

 

Ligging en bereikbaarheid

Zoals De Westhoek in De Panne grenst ook het Zwin aan de Noordzee en aan een buurland van België. 

Ingang

Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke

Openbaar vervoer

Aan het Zwin vind je bushalte "Knokke Het Zwin". Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (2 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 5 (2 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (2 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 5 (2 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (2 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (4 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt