1 Context en bronvermelding



Dit document beschrijft een aantal meetvragen op basis van de gegevens van de Vlaamse bosinventaris.

Voor meer context : zie website van het Agentschap Natuur en bos

Bronvermelding : Govaere L. & Leyman A. (2022). Vlaamse bosinventarisatie Agentschap Natuur en Bos (VBI1: 1997-1999; VBI2: 2009-2018).



2 Stamtalverdeling

2.1 Algemeen


Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddelde stamtalaandeel per diameterklasse in Vlaanderen, voor alle boomsoorten samen (enkel stammen > 7cm diameter op 1,3m hoogte).

De Vlaamse bosinventaris stelt een verschuiving vast richting hogere diameterklasses. Het aandeel bomen met diameter < 30 cm daalt, het aandeel bomen met diameter > 30 cm neemt toe.

Dit is ook duidelijk te zien bij de grondvlak- en volumeverdeling (zie verder). Het optimum van de curve verschuift naar rechts, de bomen in Vlaanderen worden zwaarder (en ouder).

Bomen met een diameter vanaf 30 cm komen in VBI2 (2009-2018) proportioneel anderhalf keer meer voor. Het aandeel bomen met een diameter tussen 40 en 60 cm is zelfs verdubbeld. Het aandeel dunne stammen (< 20 cm) doorheen de tijd is gelijk gebleven.






2.2 Per boomsoort


Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddelde stamtalaandeel per diameterklasse voor de vijf meest voorkomende boomsoorten (bepaald op basis van volume).




3 Grondvlakverdeling

3.1 Algemeen


Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddeld grondvlakaandeel per diameterklasse in Vlaanderen over alle boomsoorten heen (enkel stammen > 7cm diameter op 1,3m hoogte).

De verschuiving richting hogere diameterklassen is in deze grafiek nog meer uitgesproken dan in de grafiek van het stamtalaandeel. We zien een uitgesproken daling voor de kleinere diameterklassen, voor de klassen vanaf 30 cm stijgt het aandeel ook hier met een factor 1.3-1.5.




3.2 Per boomsoort


Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddelde grondvlakaandeel per diameterklasse voor de vijf meest voorkomende boomsoorten (bepaald op basis van volume).


Voor Beuk en Inlandse eik zien we een lichte verschuiving van de curve naar iets zwaardere diameters.

Voor beide dennensoorten is de verschuiving naar rechts veel duidelijker. Waar voorheen drie kwart van het grondvlak van Corsicaanse den zich bij diameters < 30 cm situeerde, is dit voor de recentere metingen slechts voor 35% het geval. De grotere diameters zijn nu (relatief) meer vertegenwoordigd bij den in Vlaanderen.

Ook bij populier zien we een duidelijke shift naar zwaardere diameters: het grondvlakaandeel van populieren tussen de 30 en 50cm diameter is van 50% naar 30% gedaald, terwijl het grondvlakaandeel van bomen zwaarder dan 60 cm bijna verdrievoudigd is (15% naar 45%).



4 Volumeverdeling

4.1 Algemeen


Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddeld volumeaandeel per diameterklasse in Vlaanderen over alle boomsoorten heen (enkel stammen > 7cm diameter op 1,3m hoogte).




4.2 Per boomsoort


Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddelde volume-aandeel per diameterklasse voor de vijf meest voorkomende boomsoorten.




6 Downloads

GrondvlakAandeelDiameterklasse.csv

StamtalAandeelDiameterklasse.csv

VolumeAandeelDiameterklasse.csv

GrondvlakAandeelDiameterklasseTop5Boomsoort.csv

StamtalAandeelDiameterklasseTop5Boomsoort.csv

VolumeAandeelDiameterklasseTop5Boomsoort.csv