Currently, there is no weather information available.

Kikbeekbron

3.566665
 • 4.4
 • 3.25
 • 3
 • 4
 • 3.5
 • 3.25
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#kikbeekbron

Blue Deal-project Kikbeekbron

In 2023 start het Agentschap voor Natuur en Bos aan de Kikbeekbron in Maasmechelen met het grootste Blue Deal-project van Vlaanderen. Het doel is om het ecosysteem van de originele Kikbeekvallei te herstellen. Hierdoor zal er meer water in het gebied vastgehouden worden.

De afgelopen zomer kreunden mens en natuur onder de droogte. Dat zal de komende jaren niet veranderen. Ondanks hevige neerslagpieken wordt Vlaanderen elk jaar droger. De Vlaamse regering lanceerde daarom Blue Deal om proactief de kans op waterschaarste te beperken. Het is een ambitieus programma dat de samenwerking aangaat met bedrijven, kennisinstellingen, lokale besturen, verenigingen en burgers. In een eerste fase maakte de regering hiervoor 75 miljoen euro vrij.

Tijdens de werken zullen sommige delen van het gebied aan de Kikbeek tijdelijk afgesloten blijven. Eens de werken klaar zijn zal het nog steeds mogelijk zijn om net als nu te wandelen in het gebied. Meer info volgt later.

Bezoek je de Vallei van de Kikbeekbron, dan stap je een fascinerende wereld binnen waar de natuur de touwtjes in handen heeft. Een feeëriek domein, waar fjordenpony’s grazen, libellen en waterjuffers over het water scheren en waar de heide je tijdens de zomer trakteert op een heus kleurenspektakel, ligt op je te wachten. Naast fietsen, wandelen en paardrijden kun je er eveneens je vislijn uitwerpen in één van de forellenvijvers.

Binnen het begrazingsraster kan je hond niet mee, ook niet aan de lijn. Gelieve hier rekening mee te houden.

 

De troeven

 • Zeldzame rugstreeppad
 • Rijke waaier aan heidevegetaties
 • Talrijke vogels zoals de geelgors, nachtzwaluw en boomleeuwerik
 • Ecoduct Kikbeek
 • Bruinkoollagen aan de oppervlakte
 • Maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen
Toon meer informatie

De Vallei van de Kikbeekbron is een prachtig natuurdomein in de gemeente Maasmechelen en behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Heide, moeras en waterrijke gebieden bepalen het landschap.
 

De natuur krijgt een duwtje in de rug

De Kikbeekbron, een heidegebied met een geherstructureerde zandgroeve, herbergt een rijke waaier aan heidevegetaties. De flanken van de zandgroeve zijn bedekt met mossen, struik- en dopheide, pijpenstrootje, gaspeldoorn, kruipbrem, stekelbrem en typische pioniers zoals berk, wilg en den. Al deze planten nestelden zich hier op natuurlijke wijze.

Hoewel de natuur zich in de Kikbeekbron spontaan ontwikkelt, zijn er toch een aantal menselijke ingrepen nodig. Om dit waardevolle gebied te beschermen en verder te ontwikkelen, bundelt het Agentschap voor Natuur en Bos de krachten met de gemeente Maasmechelen, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de ontginningsfirma NV Sibelco.
 

Leven in de brouwerij

In en rond de grote waterplas wemelt het van het leven. Kleine zegge, ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw, veenmos en veenpluis zijn hier talrijk aanwezig. Ook in de lucht gonst het van de bedrijvigheid. Talrijke vogels vinden in de Vallei van de Kikbeekbron een ideale broedplaats, bijvoorbeeld de nachtzwaluw, de geelgors en de boomleeuwerik. Voor heel wat dieren zijn er in dit gebied bovendien extra inspanningen geleverd. Zo zijn op het vlakke plateau poelen uitgegraven, om het de zeldzame rugstreeppad naar zijn zin te maken. Je zult hem echter niet snel spotten, want het is een nachtactief diertje met een goede schutkleur.
 

Ecorasters en ecoduct vergroten het leefgebied

De E314 doorsnijdt een groot deel van het natuurgebied. Overstekend wild zorgt soms voor verkeershinder en de autosnelweg eist jaarlijks heel wat slachtoffers onder de egels, bunzings, hermelijnen, steenmarters, vossen en reeën. De aanleg van ecorasters en het ecoduct Kikbeek heeft daar verandering in gebracht. Kleinere diersoorten kunnen bovendien gebruikmaken van ondergrondse doorgangen.

De bouw van het ecoduct en de herinrichting van een aantal bruggen zorgden voor een verbinding tussen de Kikbeekbron en de Mechelse Heide. Populaties, die van elkaar gescheiden werden door de snelweg, zijn weer herenigd en kunnen hun leefgebied uitbreiden. Het ecoduct Kikbeek is niet toegankelijk voor bezoekers.
 

Wit zand en dagzomende bruinkoollagen

Vanaf 1960 gebruikte men het schaarse witte zand van de Kikbeekbron voor de aanmaak van zuiver glas. De ontginning stopte volledig in 2001 en stap voor stap werden de flanken van de zandgroeve hersteld. Op het hoger gelegen plateau, naast de herstelde groeve, vind je nog het oorspronkelijke heidelandschap.

Wie interesse heeft in geologische geschiedenis, moet de Kikbeekbron zeker een bezoekje brengen. De steile randen van de zandgroeve van Opgrimbie tonen hoe het Kempens plateau zich laag per laag ontwikkelde. Het is de enige geologische site in België waar je bruinkoollagen aan de oppervlakte kan zien.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Vallei van de Kikbeekbron is een prachtig natuurdomein van 120 ha in de gemeente Maasmechelen en behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Ingang

Weg naar Zutendaal , 3630 Maasmechelen

Met het openbaar vervoer

Treinstation Genk is het dichtstbijzijnde station. Dat ligt op 19 km van de Kikbeekbron. Bushalte ‘Weg naar Zutendaal’ ligt vlakbij het domein. Aan deze halte stopt lijn 61 Maaseik-Tongeren enkele keren per dag. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Met de auto

De toegang ligt aan de ‘Weg naar Zutendaal’ tussen Opgrimbie en Zutendaal. Er is ruime parkeergelegenheid.

Vanuit Brussel: Neem de E40 tot Leuven. Neem vervolgens de E314 richting Genk tot aan de afslag 33 Maasmechelen. In Maasmechelen volg je de N78 richting Opgrimbie. In Opgrimbie rijd je tot de weg naar Zutendaal.

Vanuit Antwerpen: Neem de E313 tot de afslag Lummen. Volg de E314 tot afslag 33 Maasmechelen. In Maasmechelen volg je de N78 richting Opgrimbie. In Opgrimbie rijd je tot de weg naar Zutendaal.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (8 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?