Herman Teirlinckgebouw Brussel

Jobs, stages en vrijwilligers

Ben jij een natuurliefhebber en wil je die passie combineren met je werk? Dan zit je goed bij het Agentschap voor Natuur en Bos. We hebben een grote variatie aan functies voor een grote variatie aan mensen, of je nu van administratie of terreinwerk houdt, iedereen is welkom! 

Jobs

Projectleider Bosland

Bosland
 • Contract: contract van onbepaalde duur, voltijds
 • Plaats: afhankelijk van je agenda en in overleg met collega’s werk je op kantoor in Hasselt, in de loods van Hechtel-Eksel, op locaties in Pelt, Hechtel-Eksel en Lommel of thuis
 • Diploma: master
 • Deadline: 6 augustus 2024

Vlaanderen is sinds eind vorig jaar vier Nationale Parken rijker, waaronder Nationaal Park Bosland. En daar kan jij aan meewerken! Als strategisch aanspreekpunt sta je binnen Nationaal Park Bosland in voor het vertegenwoordigen van ons agentschap in de formele en informele overlegstructuren en treed je op als coördinator of medetrekker van strategische dossiers waarin we een sleutelrol vervullen. Je zorgt voor een efficiënte communicatie met alle betrokken partners. Je bent verantwoordelijk voor het intern en extern belanghebbendenmanagement. Tot slot sta je ook in voor de nodige rapportering en financiële opvolging.

Wil je graag meer details over de job van projectleider Bosland? Kom dan naar onze infosessie op woensdag 3 juli om 14u online. Inschrijven kan anoniem en vrijblijvend door een mail te sturen naar lobke.vanhee@vlaanderen.be.

Lees de vacature en solliciteer >

Boswachter Wolfsputten

boswachters
 • Contract: contract van onbepaalde duur, voltijds
 • Plaats: thuis of in de natuur
 • Diploma: secundair onderwijs (+ getuigschrift van bosbouwbekwaamheid of attest natuurmanagement van Inverde
 • Deadline: 6 augustus 2024

Ben jij gepassioneerd door natuurbehoud en -ontwikkeling en wil je een directe impact hebben gebieden in beheer bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid? Zoek dan niet verder! Als boswachter ben jij de sleutelfiguur die verantwoordelijk is voor de zorg voor onze bossen, natuurgebieden en parken. Hier krijg je de kans om vaardigheden te gebruiken en je passie voor de natuur te vertalen naar tastbare realiteit.

Als boswachter bestaat je opdracht uit het beheren van bossen, andere natuurgebieden en/of parken, dit zowel in de domeinen van Natuur en Bos als ter ondersteuning van openbare eigenaars. Dit betekent dat je ongeveer 2/3e van je tijd op het terrein doorbrengt en het andere derde van je tijd besteedt aan overleg en administratie. In je functie als boswachter werk je ook mee aan beheerplannen, processen en inrichtingen: je volgt mee de opmaak van de plannen en je zorgt ervoor dat iedereen op elkaar is afgestemd bij het omzetten van beheerplannen in tastbare realiteit.

Boswachters vandaag zijn ook ambassadeurs en handhavers van het terrein dat zij beheren. Daarbij hoort ook samenwerken met collega’s buiten de eigen boswachterij en regio om in voortdurend overleg te bespreken wat er nodig is om de doelen, in het eigen gebied en dat van collega’s, te realiseren. Van een moderne boswachter verwachten we ook dat hij/zij de eigen vakspecialisaties aanwendt om collega-boswachters te ondersteunen of vervangen in hun werkzaamheden. En dit niet alleen tijdens de kantooruren maar ook tijdens de weekenddiensten volgens een op voorhand vastgelegd rooster.

Daarnaast ga je resoluut voor een multifunctioneel bos- en natuurbeheer en steek je de handen uit de mouwen om tot afspraken te komen die zich vertalen in terreinrealisaties. Je baseert je hiervoor op je eigen ecologische inzichten en informatie van onder andere onderzoeksinstellingen, vrijwilligers, ploegbazen, natuurarbeiders, enz. Goed netwerken via klassieke en moderne communicatiemiddelen is dus van essentieel belang. Een moderne boswachter is eveneens voldoende digitaal vaardig met moderne informaticatoepassingen en -software. Goed samenwerken en communiceren zijn belangrijke vaardigheden om als boswachter te kunnen fungeren.

Lees de vacature en solliciteer >

Eerste job?

Ga jij het avontuur aan bij Natuur en Bos?

“The greatest adventure is what lies ahead.” J.R.R. Tolkien

Dat de Vlaamse natuur hot is, weet inmiddels iedereen: tijdens de coronacrisis herontdekte de Vlaming massaal onze wondermooie Vlaamse natuur. 

Wist je dat we bij het Agentschap voor Natuur en Bos elke dag onze mouwen opstropen om aan meer en betere natuur te werken? En daar kunnen onze medewerkers best nog wat hulp bij gebruiken. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s. Voor allerlei administratieve jobs, of jobs waar je met je  twee ‘botten’ middenin de natuur staat. Voor sommige jobs heb je al wat ervaring nodig, maar ook jongeren met een kersvers diploma of zonder diploma zijn bij ons welkom. In onze vacatures staat altijd duidelijk uitgelegd naar welk talent we op zoek zijn.

Een heleboel fijne voordelen

Werken bij de Vlaamse overheid komt met een heel pakket fijne voordelen.

On the move …

Kom je met het openbaar vervoer werken? Dan betalen we dat voor jou. Kom je liever met de fiets? Met onze fietsvergoeding per kilometer fiets je je loon snel de hoogte in. Moet je de baan op voor je job? Dan gebruik je toch gewoon een van onze (elektrische) poolwagens of je pikt een Cambio-deelwagen op.

Hybride werken?!

Hybride werken, het klinkt een beetje sciencefictionachtig, maar het betekent gewoon dat de kantoorwerkers bij Natuur en Bos werken op een locatie van de Vlaamse overheid kunnen combineren met thuiswerk. Dat zorgt voor een goede werk-privébalans én happy medewerkers. En laat dat laatste nu net iets zijn dat we superbelangrijk vinden.

Tijd om te chillen

Ga je graag uitgebreid met vakantie naar verre bestemmingen? Dan zit je bij ons helemaal goed met 35 vakantiedagen per jaar én een week vakantie tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Meer dan genoeg tijd dus voor je feestshopping.

Doorgroeimogelijkheden

Met 650+ medewerkers is Natuur en Bos een grote organisatie met veel doorgroeimogelijkheden. Da’s handig als je na een tijdje graag een andere job wil doen. Dat kan binnen Natuur en Bos, maar je kunt ook kijken of er jobs zijn die je aanspreken binnen de Vlaamse overheid.

Je krijgt bij de Vlaamse overheid sowieso alle kansen om je ervaring en expertise in je vakgebied te verbeteren. Zo is er een uitgebreid vormingsaanbod: van heel specifieke vakgerichte opleidingen tot algemene opleidingen rond bijvoorbeeld leidinggeven, ICT, gespreksvaardigheden,…

Extra's

Aha, nu komen we aan ons favoriete hoofdstuk: de extra's. 

Je krijgt per gewerkte dag een elektronische maaltijdcheque. Handig om een snack mee te betalen, maar je kunt de cheques bijvoorbeeld ook gebruiken als betaalmiddel in een van onze bedrijfsrestaurants. 

We wensen het je niet toe, maar mocht je ooit in het ziekenhuis belanden, dan helpt onze gratis hospitalisatieverzekering je financieel al een heel eind op weg.

Met je PlusPas geniet je van allerlei speciale aanbiedingen: van kortingen op kledij en cinematickets tot goedkopere tickets voor pretparken en culturele evenementen. 

Over de kosten voor je internetaansluiting en -abonnement hoef je je geen zorgen meer te maken, die nemen wij voor onze rekening. 

Studentenjobs

We hebben nog enkele plaatsen vrij voor jobstudenten aan de kust. We zoeken nog 2 groenarbeiders en 2 stewards. Solliciteren kan nog tot 29 mei. Op de linken hieronder vind je meer informatie:

Stage bij Natuur en Bos?

Wil je vanuit je opleiding graag een stage volgen bij het Agentschap voor Natuur en Bos? Dat kan! Er zijn verschillende opties binnen Natuur en Bos. Je kunt een stage doen op vele vlakken: natuurbeheer, communicatie, onthaal en secretariaat… Vul eerst dit formulier in zodat wij precies weten waar jij naar op zoek bent.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk, vast iets voor jou

Heb je af en toe een paar uurtjes vrije tijd en wil je die zinvol en op een leuke manier invullen? Dan is vrijwilligerswerk bij Natuur en Bos misschien iets voor jou. Als vrijwilliger bij Natuur en Bos kom je terecht in een groene en rustige omgeving. Je kiest bovendien zelf op welke momenten je beschikbaar bent.

Wat hebben wij je te bieden?

 • Je krijgt een prachtige werkplek in de Vlaamse natuur
 • Je komt in contact met andere vrijwilligers die jouw interesse delen
 • Het materiaal dat je nodig hebt om je taak uit te voeren (inclusief kledij) wordt ter beschikking gesteld
 • Je bent verzekerd tijdens de uitoefening van het vrijwilligerswerk via onze vrijwilligersverzekering
 • Voor elk uur vrijwilligerswerk krijg je een punt, die punten kun je opsparen om opleidingen bij inverde te volgen (www.inverde.be)

Welke vrijwilligersprojecten heeft Natuur en Bos?

In Heverleebos en Meerdaalwoud, de Museumtuin van Gaasbeek, het park van Vordenstein, op de brandtorens van de Kalmthoutse Heide en tijdens het Hyacintenfestival in Hallerbos in april lopen reeds projecten met vrijwilligers, waar ook jij nog aan kunt meewerken. Dit is echter maar het puntje van de ijsberg, want we hebben nog veel meer kleine en grote vrijwilligersprojecten over heel Vlaanderen.

Ken je zelf een natuurgebied van Natuur en Bos waar werk aan de winkel is, of waar je graag een handje zou willen toesteken, dan horen we dat heel graag natuurlijk!

Heb je interesse?

Wil je graag onze vrijwilliger worden?
Vul dan dit formulier in, en wij contacteren je binnen de twee weken.

Ongeval tijdens je vrijwilligerswerk, wat nu?

Mocht er een ongeval gebeuren of stel dat je een blessure oploopt tijdens je vrijwilligerswerk, dan is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen. In de documenten hieronder lees je wat je precies moet doen en wie je moet contacteren.

Vrijwilligersverhalen

Onze vrijwilligers zijn in heel diverse domeinen actief. Sommigen zijn gespecialiseerd in bloemen, anderen in bomen, en sommigen houden zelfs de wacht op onze brandtorens. Lees hun uiteenlopende verhalen!

Externe jobs

Coördinator Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen vzw

Groep vrijwilligers

De vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen is een pas opgerichte organisatie die zich richt op het beschermen, versterken en verbinden van de bossen en de open natuur in 12 gemeenten in Vlaams-Brabant. Dit verweven landschap bestaat uit natuurgebied, landbouwgebruik en woonweefsel en is als natuurlijk erfgoed van onschatbare waarde voor de biodiversiteit en het welzijn van de gemeenschap.

De vzw zoekt een coördinator die leiding kan geven aan een parkteam van 5 à 10 man, die de strategische visie en doelstellingen kan implementeren en die het Nationaal Park kan uitbouwen tot een positief wervend project met concrete resultaten op het terrein. Solliciteren kan tot 28 april. De functie start zo snel mogelijk en uiterlijk op 1 juli 2024.

Lees de volledige vacature  >

Op deze pagina