Currently, there is no weather information available.

Voerense bossen

4.08
 • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.166665
 • 4.166665
 • 4
 • 4.666665
 • 3.666665
 • 3.7
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#voerensebossen

Wil je genieten van rust en ruimte? Dan zijn de Voerense bossen, met hun prachtig golvend landschap, de plaats waar je moet zijn. Als wandelaar of fietser kan je er met volle teugen genieten van de pittoreske dorpjes, het afwisselend landschap en de prachtige vergezichten.

! LET OP ! Houtexploitatie !

Mogelijk ondervind je, door de kapwerken die hier zullen plaatsvinden, hinder op de aangrenzende  camping en op de boswegen. De mooie majesteuze beuken , aangrenzend aan de camping, moeten gekapt worden. De bomen worden te oud en sterven stilaan af, waardoor zo'n reuzenbeuk kan omvallen. Gebeurt dit midden in het bos dan is dit niet erg, maar omdat de overheersende wind richting  camping gaat, kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden. De bomen kunnen zonder enige waarschuwing omvallen bij elke storm of felle wind…Na de kapping krijgt de natuurlijke bosverjonging alle kansen om zo op termijn het bos terug te herstellen. Alvast bedankt voor je begrip.

 

De troeven

 • Structuurrijk bos met veel variatie
 • Kans om groot wild te zien (ree, everzwijn, das, havik, oehoe)
 • Orchideeën
 • Zeldzame vleermuizen
 • Rust
Toon meer informatie

Voeren bestaat uit zes dorpjes (Moelingen, ’s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal) en heel wat grotere en kleine gehuchtjes.

De natuur in Voeren is uniek, het landschap zeer gevarieerd. Steile hellingbossen wisselen af met diep doorsneden valleien, elk met hun eigen waterloopjes (de Voer, de Berwijn, de Veurs of de Gulp). Deze bossen werden vroeger beheerd als middelhoutbossen waarbij enkele bomen mochten dik worden omwille van het constructiehout, terwijl de andere bomen geregeld werden gekapt voor brandhout en geriefhout. Tegenwoordig is er in de bossen een extensiever beheer en mag de natuur grotendeels zijn gang gaan. Enkele naaldhoutaanplanten krijgen systematisch een omvoroming naar inheems gemengd loofhout. De bossen stelen de kijker in elk seizoen: hier vind je immers het eeuwige groen van de naaldbomen, maar nog meer kleurschakeringen van loofbossen die elk seizoen hun eigen tinten hebben...

In de bossen vind je grote zoogdieren zoals everzwijn, ree, wilde kat en das. Ook voor vogels is het een paradijs zodat je hier grote roofvogelskunt spotten zoals havik en oehoe. Aangezien het beheer in de bossen veel extensiever gebeurt, zijn er meer dode bomen waardoor allerlei insecten zoals het groot vliegend hert het hier naar hun zin hebben. In de bosranden kun je de hazelmuis tegenkomen die houdt van bosranden met veel bessenstruiken. Op sommige plaatsen vind je zeldzame bosflora, maar ook orchideeën.

Het wandelnetwerk van de "Voerstreek" telt 124 kilometer onverharde-, verkeersluwe- en goed onderhouden wandelpaden die je tot in het hart van de natuur brengen en dus ook in de boscomplexen van de Voerstreek.

 

 • Knooppunten wandelroutenetwerk

  Wandelingen die deel uitmaken van grotere wandelingen doorheen heel de Voerstreek.

  Wandelroutes Voerstreek
 • Fietsroutenetwerk

  Fietstochten doorheen de Voerstreek.

  Fietsen in Voeren
 • Speelbos Voerenberg

  De speelzone is 1, 6 ha groot en eigendom van de gemeente Voeren. Te bereiken via de openbare weg ‘Snauwenberg’. Het speelbos bestaat uit een jonge aanplant van bomen (eik, gewone es, linde…) en een graslandje op een helling.

  Speelzones
 • Speelbos Schoppermerheide

  De speelzone is 3,6 ha groot en eigendom van het Vlaams Gewest. Te bereiken via openbare weg ‘Schoppemerheide’. Het bestaat uit een oud gemengd bos met onder andere beuk, zomereik, haagbeuk, grove den… en een jonge aanplant van bomen (eik…).

  Speelzones
 • Speelbos “Kys“, Remersdaal

  Het speelbos is 8,1 ha groot en eigendom van het Vlaams Gewest. Te bereiken via de openbare weg ‘Magnebos’. Het bestaat uit een oud fijnsparbestand.

  Speelzones
 • Speelbos Alserbos

  Het speelbos is 7, 4 ha grooet en is eigendom van het Vlaams Gewest. Te bereiken via de openbare weg ‘Veld’ of ‘Heydt’. Het bestaat uit een spontaan gegroeid berkenwilgen bestand.

 • Er zijn verschillende MTB-routes.

  MTB-routes Voeren
 • Aangenaam gebied om te joggen.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • RLHV

  "Op Snauwenberg (tussen wandelknooppunten 34 en 35) ligt er een heel leuk en mooi speelbos. Met onder andere een reuze vogelnest, takkennesten en een parcours..."

Ligging en bereikbaarheid

Voeren bestaat uit zes dorpjes (Moelingen, ’s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal) en heel wat grotere en kleine gehuchtjes..

Ingang

Pley 13, 3798 's-Gravenvoeren

Openbaar vervoer

De bus stopt in elk dorp in Voeren. Aan het kerkplein vind je steeds een infobord met kaart terug. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (12 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.7 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?