24 °C
mooi weer
mooi weer

Warande

3.7
 • 3.333335
 • 3
 • 5
 • 5
 • 5
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#warandeput

Warande is een waterplas die ontstond als zandwinningsput voor de aanleg van de E34 en de ring rond Turnhout. Vandaag vinden vele vogels, de watervleermuis en zeldzame levendbarende hagedis er een thuis. Op de oevers tekenen waardevolle planten tijdens de bloeiperiode een prachtig kleurenpalet.

 

De troeven

 • Hondenzone waar honden in het water kunnen
 • Speelzone en Lilse Bergen vlakbij
 • Waterskigebied
 • Gebied met levendbarende hagedis
Toon meer informatie

In en naast het water

Het water in de waterplas is erg zuur (pH < 4). Vissen, kikkers, salamanders en de meeste waterplanten kunnen er niet overleven. Slechts enkele planten zoals veenmos en enkele insectensoorten handhaven zich in dit extreme milieu. Op de oevers groeit waardevolle heidevegetatie zoals struikheide, gewone dopheide, echt duizendguldenkruid, blauwe knoop en moeraswolfsklauw. Ook voor de levendbarende hagedis is Warande een geschikte biotoop.

Tijdens de zomermaanden is de watervleermuis een regelmatige bezoeker. Tijdens de winter vinden veel vogels er dan weer een tijdelijke rustplaats. Wilde eend, tafeleend, kuifeend en krakeend zijn er enkele van. In het voor- en najaar zie je er soms scholeksters, oeverlopers en witgatjes.

Het beheer is voornamelijk gericht op het uitbreiden van (natte) heidevegetaties langs de oevers. We beschermen ook de oevers tegen de sterke golfslag van de bij waterski gebruikte motorboot.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Koen Vermeiren

  "Dit kleine stukje grond stelt niks voor. De honden hebben enkele tientallen meters om te lopen en worden in de zomer tijdens het zwemmen dan ook nog eens belaagd door bestuurders van motorboten die het hondenstrandje daar liever weg willen."
 • bert

  "honden genieten van de waterplas toffe ontmoetingsplaats voor honden en -eigenaars in onmiddellijke omgeving onbeperkte mogelijkheden voor (aangelijnde)wandelingen"

Ingang

Haarlebeek, 2275 Lille

Met openbaar vervoer:

Het gebied is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer. Kom je met het openbaar vervoer, dan moet je er rekening mee houden dat de dichtstbijzijnde bushalte op 1,5 km ligt van de inkom van de Lilse Bergen.  De stations van Tielen en van Turnhout liggen allebei op ongeveer 10 km van De Lilse Bergen.  De treinreis combineer je dan met een bustrip.

Met de fiets:

De Warande is gelegen tussen de knooppunten 79 en 80

Parking:

Er is een parking aan de Strandweg. Via de Haarlebeek kan je dan wandelen tot aan de Warande.

 

 

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (3 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (1 vote)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 5 (1 vote)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 5 (1 vote)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (2 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt