2 °C
Lichte ijzel regen
Lichte ijzel regen

Achelse Kluis

3.833335
 • 4.5
 • 4
 • 3.333335
 • 4
 • 3.5
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#Achelsekluis

De Achelse Kluis is een natuurgebied gelegen in de Stad Hamont-Achel, op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Limburg (België). Het maakt deel uit van het Europese Natura-2000 netwerk omwille van haar hoge natuurwaarden en is hierdoor beschermd. Het gebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 100 ha en vormt samen met het Nederlandse deel een aaneengesloten gebied van meer dan 2500 ha. De Achelse Kluis is gelegen ten zuiden van de abdij van Achel, waar je sinds 1998 weer echt trappistenbier kan proeven.

Ben je even moe van het fietsen of wandelen, kom dan even tot rust in de gezellige herberg, met uitzicht op de brouwketels van de brouwerij.

 

De troeven

 • Grenzeloos wandelplezier onder andere Trappistenroute
 • Rijk cultuurhistorisch landschap (o.a. Tomp, Doodendraad)
 • Heivlinder, adoptiesoort van de Stad Hamont-Achel
 • Rust en stilte
 • Gevarieerde en uitgestrekte natuur, over de landsgrenzen heen
Toon meer informatie

Van vroeger tot nu

De Achelse Kluis vormde vroeger een geheel van woeste en natte gronden. In 1871 onstond uit een kluizenaarsgemeenschap de Abdij van Achel. De broeders trokken de Warmbeek recht en ontgonnen de omliggende gronden om tot vruchtbare akkers en weilanden. De abdij van Achel groeide gestaag en de monniken weidden zich aan handenarbeid.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers de Doodendraad opgericht langs de hele grens tussen Nederland en België. Dit was een draadversperring waar 2000 Volt opgezet werd om te verhinderen dat Belgen naar Nederland zouden reizen. Honderd jaar later is deze draad nog niet vergeten, een reconstructie is in 2015 voorgesteld aan het publiek.

In 1996 kocht het ANB een deel van de gronden van de broeders, nadat de landbouwactiviteiten van de Kluis werden stopgezet.
 

Beheer

Door een beheermix van maaien en begrazen krijgen de weilanden een natuurrijker uitzicht en daarmee een grotere biodiversiteit. Diverse soorten, zoals de moerassprinkhaan voeent zich hierdoor meer in hun sas. Ook de blauwborst en de geelgors plukken hier de vruchten van.
 

Wandelen, fietsen en genieten

Hamont-Achel ligt centraal op het fietsroutenetwerk. Naast de 450 km fietsroutes, kun je ook genieten van heel wat wandelroutes. Uitrusten kun je in de herberg van de abdij, waar je kunt genieten van een lekker trappistenbiertje en de allerkleinsten van een trappistenijsje. Het trappistenbier is één van de tien erkende van Belgïe[TK1] . Of proef van de bekroonde Achelse Blauwe, een schimmelkaas van kaasmakerij Catherinadal uit Hamont-Achel,  een genot voor de zintuigen.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

De Achelse Kluis ligt in Hamont-Achel en beslaat ruim 100 ha.

Ingang

Kluis 1, 3930 Hamont-Achel

met het openbaar vervoer:

Het dichtsbijzinde treinstation is dat van HAMONT-Achel ("IC"-trein Antwerpen – Mol – Hamont) .

Om je route te plannen met de Lijn, vind je meer info op www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (2 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (2 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (3 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (2 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (2 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (1 vote)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?