/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__68/wandelaars20in20het20walenbos.jpg|| wandelaar © Tom Linster /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__68/blauwborst206772_devos_marc.jpg|blauwborst|blauwborst © Marc de Vos /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__68/geelgors201.jpg|Geelgors|geelgors © Marc de Vos

Dit natuurgebied is gelegen in de stad Hamont-Achel, op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Limburg (België). Het maakt deel uit van het Europese Natura-2000 netwerk omwille van haar hoge natuurwaarden en is hierdoor beschermd. Het gebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 100 hectare en vormt samen met het Nederlandse deel een aaneengesloten gebied van meer dan 2500 hectare. De Achelse Kluis is gelegen ten zuiden van de abdij van Achel, waar je sinds 1998 weer echt trappistenbier kan proeven.

Ben je even moe van het fietsen of wandelen, kom dan even tot rust in de gezellige herberg, met uitzicht op de brouwketels van de brouwerij.

Troeven
  • Grenzeloos wandelplezier met onder andere de Trappistenroute
  • Rijk cultuurhistorisch landschap (onder andere Tomp, Doodendraad)
  • Heivlinder, adoptiesoort van de Stad Hamont-Achel
  • Rust en stilte
  • Gevarieerde en uitgestrekte natuur, over de landsgrenzen heen

Plaatsen schapenbegrazingsraster Achelse Kluis

De inzet van schaapskuddes is nodig is om deze site te beheren. Een kudde schapen zorgt ervoor dat de open en schrale heidevegetaties worden behouden. Begrazing met schapen is vooral gericht op het tegengaan van boomopslag, stimuleren van verjonging van heide en het realiseren van kleinschalige structuurvariatie die essentieel is voor heel wat typische heidefauna en -flora.

Rond de schaapskudde werd een raster geplaatst. Het raster wordt 3,7 km lang en gemaakt van duurzame houten robiniapalen met een schapendraad (1,2m hoog). Bezoekers kunnen in de toekomst, via het bestaande fietsroutenetwerk, blijven genieten van dit prachtige natuurgebied en de grazende schapen. Het pad naar de historische grenskapel blijft vanaf het fietspad bereikbaar. Het mountainebiketraject wordt verplaatst in oostelijke richting. De doorsteek voor wandelaars en ruiters aan de noordelijke zijde van het begrazingsblok richting Leenderheide blijft behouden.

Van vroeger tot nu

De Achelse Kluis vormde vroeger een geheel van woeste en natte gronden. In 1871 onstond uit een kluizenaarsgemeenschap de Abdij van Achel. De broeders trokken de Warmbeek recht en ontgonnen de omliggende gronden om tot vruchtbare akkers en weilanden. De abdij van Achel groeide gestaag en de monniken wijdden zich aan handenarbeid.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers de Doodendraad opgericht langs de hele grens tussen Nederland en België. Dit was een draadversperring waar 2000 volt opgezet werd om te verhinderen dat Belgen naar Nederland zouden reizen. Honderd jaar later is deze draad nog niet vergeten, een reconstructie werd in 2015 voorgesteld aan het publiek.

In 1996 kocht Natuur en Bos een deel van de gronden van de broeders, nadat de landbouwactiviteiten van de Kluis werden stopgezet.

Beheer

Door een beheermix van maaien en begrazen krijgen de weilanden een natuurrijker uitzicht en daarmee een grotere biodiversiteit. Diverse soorten, zoals de moerassprinkhaan voelen zich hierdoor meer in hun sas. Ook de blauwborst en de geelgors plukken hier de vruchten van.

Wandelen, fietsen en genieten

Hamont-Achel ligt centraal op het fietsroutenetwerk. Naast de 450 km fietsroutes, kun je ook genieten van heel wat wandelroutes. Uitrusten kun je in de herberg van de abdij, waar je kunt genieten van een lekker trappistenbiertje en de allerkleinsten van een trappistenijsje. Het trappistenbier is één van de tien erkende van Belgïe. Of proef van de bekroonde Achelse Blauwe, een schimmelkaas van kaasmakerij Catherinadal uit Hamont-Achel, een genot voor de zintuigen.

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__68/wandelaars20in20het20walenbos.jpg|| wandelaar © Tom Linster /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__68/blauwborst206772_devos_marc.jpg|blauwborst|blauwborst © Marc de Vos /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__68/geelgors201.jpg|Geelgors|geelgors © Marc de Vos

Actietips

21

Wandelroute

7 verschillende wandelroutes, waaronder een rolstoelpad.
21

Wandelroute

Verschillende wandelroutes van verschillende afstanden.
21

Wandelroute

De wandeling start in Hamont-Achel en is 17 km lang.
21

Wandelroute

Grensoverschrijdende wandeling van Achelse Kluis naar Leenderbos van 12,5 km.
22

Fietsroute

Een fietsroute van toerisme Limburg.
22

Fietsknooppunten. Start aan knooppunt 221.

De fietsroute bedraagt 27 km en passeert langs 221 - 222 - 219 - 33 - 217 - 218 - 564 - 220 - 221.
23

MTB-route

Verschillende routes van verschillende afstanden.
24

Ruiterroute

Ruiterroute 'Achelse kluis' van Toerisme Limburg (35,2 km).
30

Groene Haltewandeling

Deze wandeling start aan het station van Neerpelt en eindigt aan het station van Hamont, of omgekeerd. Er zijn drie varianten: 14 km, 17,5 km of 20,1 km.

Bekijk de kaart

Boswachter

Patrick Schuurmans
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

De Achelse Kluis ligt in Hamont-Achel en beslaat ruim 100 ha.

Ingang

Kluis 1, 3930 Hamont-Achel

Met het openbaar vervoer:

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).