Currently, there is no weather information available.

Achelse Kluis

3.23077
  • 3.75
  • 3.666665
  • 3
  • 3.333335
  • 3
  • 2.666665
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

De Achelse Kluis is een natuurgebied gelegen in de Stad Hamont-Achel, op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Limburg (België). Het maakt deel uit van het Europese Natura-2000 netwerk omwille van haar hoge natuurwaarden en is hierdoor beschermd. Het gebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 100 hectare en vormt samen met het Nederlandse deel een aaneengesloten gebied van meer dan 2500 hectare. De Achelse Kluis is gelegen ten zuiden van de abdij van Achel, waar je sinds 1998 weer echt trappistenbier kan proeven.

Ben je even moe van het fietsen of wandelen, kom dan even tot rust in de gezellige herberg, met uitzicht op de brouwketels van de brouwerij.

Plaatsen schapenbegrazingsraster Achelse Kluis

De inzet van schaapskuddes is nodig is om deze site te beheren. Een kudde schapen zorgt ervoor dat de open en schrale heidevegetaties worden behouden. Begrazing met schapen is vooral gericht op het tegengaan van boomopslag, stimuleren van verjonging van heide en het realiseren van kleinschalige structuurvariatie die essentieel is voor heel wat typische heidefauna en -flora.

Rond de schaapskudde werd een raster geplaatst. Het raster wordt 3,7 km lang en gemaakt van duurzame houten robiniapalen met een schapendraad (1,2m hoog). Bezoekers kunnen in de toekomst, via het bestaande fietsroutenetwerk, blijven genieten van dit prachtige natuurgebied en de grazende schapen. Het pad naar de historische grenskapel blijft vanaf het fietspad bereikbaar. Het mountainebiketraject wordt verplaatst in oostelijke richting. De doorsteek voor wandelaars en ruiters aan de noordelijke zijde van het begrazingsblok richting Leenderheide blijft behouden.

 

De troeven

Toon meer informatie

Van vroeger tot nu

De Achelse Kluis vormde vroeger een geheel van woeste en natte gronden. In 1871 onstond uit een kluizenaarsgemeenschap de Abdij van Achel. De broeders trokken de Warmbeek recht en ontgonnen de omliggende gronden om tot vruchtbare akkers en weilanden. De abdij van Achel groeide gestaag en de monniken wijdden zich aan handenarbeid.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers de Doodendraad opgericht langs de hele grens tussen Nederland en België. Dit was een draadversperring waar 2000 volt opgezet werd om te verhinderen dat Belgen naar Nederland zouden reizen. Honderd jaar later is deze draad nog niet vergeten, een reconstructie werd in 2015 voorgesteld aan het publiek.

In 1996 kocht Natuur en Bos een deel van de gronden van de broeders, nadat de landbouwactiviteiten van de Kluis werden stopgezet.
 

Beheer

Door een beheermix van maaien en begrazen krijgen de weilanden een natuurrijker uitzicht en daarmee een grotere biodiversiteit. Diverse soorten, zoals de moerassprinkhaan voelt zich hierdoor meer in hun sas. Ook de blauwborst en de geelgors plukken hier de vruchten van.
 

Wandelen, fietsen en genieten

Hamont-Achel ligt centraal op het fietsroutenetwerk. Naast de 450 km fietsroutes, kun je ook genieten van heel wat wandelroutes. Uitrusten kun je in de herberg van de abdij, waar je kunt genieten van een lekker trappistenbiertje en de allerkleinsten van een trappistenijsje. Het trappistenbier is één van de tien erkende van Belgïe. Of proef van de bekroonde Achelse Blauwe, een schimmelkaas van kaasmakerij Catherinadal uit Hamont-Achel,  een genot voor de zintuigen.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Achelse Kluis ligt in Hamont-Achel en beslaat ruim 100 ha.

Ingang

Kluis 1, 3930 Hamont-Achel

Met het openbaar vervoer:

Het dichtsbijzinde treinstation is dat van HAMONT-Achel ("IC"-trein Antwerpen – Mol – Hamont) .

Om je route te plannen met de Lijn, vind je meer info op www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.7 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?