Lopers

Natuurloop - De Beeltjens - Kwarekken - Westerlo

Bij de natuurloop De Beeltjens - Kwarekken kun je kiezen uit drie verschillende lussen.

De rode lus van 1,36 km en de groene lus van 5 km starten aan het Sportpark De Beeltjens (Kasteelpark 6, 2260 Westerlo). De rode lus doorkruist vooral het sport- en kasteelpark, terwijl de groene lus de lopers ook meeneemt doorheen het afwisseldende natuurgebied De Beeltjens. Heel typisch is er het patroon van de dreven in de vorm van een ster. De eerste dreven werden in het begin van de 18de eeuw aangelegd door Jan Philips Eugeen de Merode.
De Beeltjens zijn vooral bekend omwille van de grote verscheidenheid aan naald- en loofbomen. In de Beeltjens - Kwarekken ligt ook het hoogste punt van de gemeente, de Asberg, een zandduin van 24 meter hoog.

De blauwe lus van 5,4 in de Kwarekken start aan TC Westerlo (Broekstraat 21, 2260 Westerlo). De Kwarekken is een lager gelegen natuurgebied dat aansluit bij de vallei van de Grote Nete. De bodem is er veel vochtiger en er komen dan ook verschillende moerasplanten voor. Op de iets drogere stukken treft men eiken, beuken en dennen aan.

De groene lus en de blauwe lus kunnen gecombineerd worden door gebruik te maken van het geel aangeduide verbindingstraject van 370 m. Kortom, variatie troef in de 127 hectare van de Beeltjens - Kwarekken!

Bekijk de kaart

 
Locatie
51.08538001, 4.90087
Bewegwijzering
Ja