Lopers

Natuurloop - Kievitsheide-Eksterheide

De groene lus van 4,1 km doorkruist de Kievitsheide in Rijkevorsel en start aan de Zuiderdijk. De blauwe lus van 7,2 km voert de lopers door de Eksterheide. Die lus start op de hoek van Konijnenstraat met de ReeĆ«nstraat in Beerse. De twee lussen zijn met elkaar verbonden via een doorsteek zodat ze allebei ook perfect gecombineerd kunnen worden.

Beide natuurgebieden tonen veel verscheidenheid waardoor er heel wat variatie zit in beide loopomlopen. Van lange rechte dreven, tot kleine single tracks, rond een oude kleiput, over een voormalig crossparcours met mul zand, soms heuvelachtig of over aangelegde houten paden. Voor elk wat wils, dus.

De Eksterheide is een uitgestrekt natuurgebied van 170 hectare. Naast een grote hoeveelheid dennen zorgen eiken-berkenbossen, vennen, heischrale graslanden en natte en droge heide voor heel wat variatie.

Ook de Kievitsheide heeft mooie natuur te bieden die nog verder zal ontwikkelen. Bloemrijk grasland met zeldzame vlinders en sprinkhanen wordt jaarlijks gemaaid of begraasd met schapen. In de bossen wordt dan weer gestreefd naar de ontwikkeling van mooi streekeigen eikenberkenbos.

Het is meteen de eerste natuurloop in de Sportregio Noorderkempen.

Bekijk de kaart

   
Locatie
51.31998001, 4.790595
Bewegwijzering
Ja