Lopers

Natuurloop - Liedekerke - Hertigembos

De groene lus van 4,7 km start aan de parking van het Liedekerkebos (Eduard Schelfhoutstraat 188, Liedekerke). De blauwe lus van 5,2 km start dan weer ter hoogte van de voetgangersbrug in de Dahlialaan in Ternat. Onderweg kun je makkelijk van het ene parcours op het andere overgaan waardoor je beide dus perfect kan combineren om een langere afstand te lopen. Voor heel wat lokale lopers vormen het Liedekerkebos en het Hertigembos al even een vertrouwde omgeving voor een geregeld loopje. Niet verwonderlijk want dat gebied heeft heel wat te bieden!

Vanop de parking van het Liedekerkebos brengt de groene lus je meteen langs de centrale dreef doorheen een heel rustig bos, dat ooit nog deel uitmaakte van het historisch en uitgestrekte kolenwoud. De paden zijn hier goed zodat ook rolstoelgebruikers van de stilte en de natuur in dit deel van het bos kunnen genieten. Al snel verlaat je het hoofdpad om dan kronkelend verder te lopen langs statische populieren, sparren, elzen en eikenbomen. Die bossen maken zelfs deel uit van het Europees beschermde Natura 2000 netwerk en vormen zo een belangrijke schakel in de waardevolle topnatuur.

De grens tussen Liedekerke en Ternat steek je letterlijk over via een bruggetje over de Hollebeek. Zo kom je ook in een heel ander landschap met weilanden, bosjes, houtkanten en oude knotbomen. Met een beetje geluk kruis je hier wel een ree of zie je een van de talrijke roofvogels cirkelen boven de boomtoppen.

De paden zijn hier minder verhard zodat je bij nat weer wel wat vaker door een plas of modderstrookje moet. De beloning is er echter zeker en vast. Het rustige landschap is een streling voor het oog en naargelang het seizoen of het weer blijft dit verrassen. Tussen deze diverse percelen door loop je stilaan terug in de richting van het Liedekerkebos.
De route van Hertigembos doorkruist een gebied waar het Agentschap voor Natuur en Bos nog volop extra gronden aankoopt om verder in te richten. Zo zul je merken dat er onder andere heel wat poelen ingericht werden ter bescherming van o.a. de kamsalamander, een beschermde soort die hier nog voorkomt.

Deze natuurloop misstaat dus zeker niet in het lijstje van de 100% natuurlopen! Het is een prachtige natuurloop waarbij het heerlijk rustig lopen is door een wondermooi natuurgebied!

Bekijk de kaart

 
Locatie
50.868305, 4.117345
Bewegwijzering
Ja