Lopers

Natuurloop - Preshoekbos

De natuurloop bestaat uit twee lussen die allebei starten in het Preshoekbos (ter hoogte van de Preshoekstraat 135, 8500 Kortrijk). De rode lus van 1,85 km is biljartvlak en ideaal voor startende lopers. Net als de groene lus van 5,3 km baant deze zich eerst een weg doorheen de speelzone. De groene lus doorkruist een groter deel van het Preshoekbos en de Keizersberg zorgt er voor wat afwisseling en de nodige hoogtemeters. Deze Keizersberg is, net als de Kobbe en de Lauweberg, een 'kleikop'. Daar won men vroeger klei voor de steenbakkerijen in de streek. Daar ligt momenteel een bloemrijk stukje natuur. Breedbladige wespenorchis, duizendblad, Sint-Janskruid en massa's knoopkruid toveren deze helling tijdens de zomer om tot een prachtig kleurenschouwspel.

Voor het comfort van de lopers werd door het Agentschap voor Natuur en Bos een pad aangelegd met Scheldezand. Dit zand dat gewonnen wordt uit de Zeeschelde heeft een lage milieu-impact. Door zijn zeer fijne korrel regent het makkelijk vast en door vermenging met de bodemtoplaag van de kleibodems zorgt het voor de nodige drainering. In combinatie met betreding zal dit pad beslist een stuk droger zijn en er dus voor zorgen dat het loopcomfort spectaculair zal toenemen. Ook voor de wandelaars zal dit uiteraard een hele verbetering zijn en zal het pad het hele jaar rond bruikbaar zijn.

Rekening houdend met de filosofie van de 100% natuurlopen werd hier dus niet gekozen voor een halfverharding maar voor een zo natuurlijk mogelijke ondergrond.

Bekijk de kaart

 
Locatie
50.796645, 3.230825
Bewegwijzering
Ja