Lopers

Natuurloop - Zwin

Deze allereerste grensoverschrijdende natuurloop bestaat uit maar liefst zes lussen door verschillende natuurgebieden. De afstanden kunnen ook gecombineerd worden, waardoor alle lopers er hun sportieve uitdaging vinden. Het afwisselende duinenlandschap, de slikken en schorren, de broedvogeleilanden van het Zwin, het zeezicht, de oude stadswallen van Retranchement en nog zo veel meer zorgen voor heel wat variatie in de verschillende parcours.

Ter hoogte van Zwinlaan starten de gele (3,8 km), rode (5,6 km), zwarte (8,9 km) en groene lus (19,8 km). Die groene grensoverschrijdende lus kan je ook starten vanaf de parking van het Infopunt Zwin in Cadzand. Daar starten aan Nederlandse zijde ook de oranje lus van 3,5 km en de blauwe lus van 8,9 km.

De verschillende looplussen van deze natuurloop laten je genieten van de Europese topnatuur aan beide zijden van de landsgrens.

Europese topnatuur

Het Zwin klinkt iedereen bekend in de oren. De grensoverschrijdende Zwinvlakte werd de voorbije jaren gevoelig uitgebreid en daardoor krijgt die 345 hectare grote unieke getijdennatuur volop nieuwe kansen. Het wandel- en fietspad (waar ook de groene lus langskomt) op de nieuwe dijk biedt prachtige uitzichten op het Zwin. De slikken en schorren herbergen unieke planten- en diersoorten. Schapen en geiten helpen bij het beheer van de Zwin door op moeilijk bereikbare plaatsen zoals het broedvogeleiland en de dijken dankzij hun begrazing voor een hogere biodiversiteit te zorgen.

Minder bekend, maar minstens even mooi zijn de aanpalende Zwinduinen en -polders. Met een oppervlakte van 222 hectare vormt dat gebied een natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Door die overgang tref je er zeldzame planten zoals de slanke duingentiaan en vogels zoals de kleine zilverreiger. Landinwaarts gaan de duinen er over in weilanden en struiken en vind je een aangeplant bos, Tobruk. Het zuidelijke deel bestaat uit een voormalige strandvlakte, ook wel Kleyne Vlakte genoemd. Hier kun je heel wat vogels spotten. Mede dankzij verschillende Europese LIFE-natuurprojecten tussen 2006 en 2014 werden verschillende typische (duin)biotopen hersteld door Natuur en Bos. Dankzij die ingrepen komt bijvoorbeeld de boomkikker hier opnieuw voor. Je kunt volop genieten van de Zwinduinen en -polders vanop de gele, rode, zwarte en groene lus.

Vanop de oranje, blauwe en groene lus kun je de prachtige natuur aan Nederlandse zijde bewonderen. De doortocht over de nieuwe internationale dijk biedt prachtige zichten op de verbrede Zwingeul en via de blauwe lus kun je genieten van de historische wallen van Retranchement. Die laatste vormen tegenwoordig een afwisselend natuurgebied, waar je tussen meidoornhagen, poelen en grasland kunt lopen. Aansluitend heb je het mooie natuurgebied Verschepolder. Dat natuurgebied is ondanks de beperkte grootte van 13 hectare een belangrijk voortplantingsgebied van onder andere de boomkikker en kamsalamander.

Bekijk de kaart

   
Locatie
51.360935, 3.35251
Bewegwijzering
Ja