Currently, there is no weather information available.

Aerdshouw

3.69565
  • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 3.75
  • 4.25
  • 4.333335
  • 3.666665
  • 3.25
  • 3.2
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#Aerdshouw

Het domeinbos Aerdshouw heeft voor iedereen een bijzondere natuurervaring in petto. Dit afwisselende natuurgebied  kun je zowel te voet, te paard als met de mountainbike ontdekken. Zelfs avontuurlijke geocachers zijn welkom om hier op zoek te gaan naar een ‘schat’. Aerdshouw staat bekend als een eersteklas natuurgebied, want de oude eikenbomen en beuken zijn niet alleen de favoriete woning van tal van zangvogels, maar ook een streling voor het oog.

De troeven

  • Oud eiken- en beukenbos
  • Verschillende zangvogels
  • Marterachtigen, reeën en everzwijnen
  • Typische mosvegetatie
  • Jonge loofbossen
Toon meer informatie

Kandidaat Werelderfgoed

Dit afwisselend landschap van akkers, bossen en weilanden hier op het Kempens Plateau is het resultaat van een eeuwenoud landbouwgebruik. De straatdorpen, de boerderijen en molens, de schans, de vorm van de landbouwpercelen en de houtkanten erom heen en de bossen zijn historisch waardevolle elementen. Geniet van dit landschap met een rijk verleden, dat terecht deel uitmaakt van het Kandidaat Werelderfgoed-dossier ‘Hoge Kempen, ruraal-industrieel overgangslandschap’.
 

Historie

Het huidige domeinbos Aerdshouw maakte vroeger deel uit van kasteelhoeve De Aerdshouw, die op haar beurt behoorde tot het kasteel De Schans. Het Agentschap voor Natuur en Bos is in 1987 gestart met de aankoop van het bos en de daarbij aansluitende landbouwgronden. Op die landbouwgronden ontstonden de laatste jaren nieuwe bossen met loofbomen, zoals eik, beuk en tamme kastanje.

De bosplaatsen Aerdshouw, De Hagen en Dornerheide zijn restanten van de voormalige bossen in een heidelandschap. Dit boscomplex van 120 ha vormt samen met de Bosbeekvallei een stapsteen tussen de Duinengordel en het Nationaal Park Hoge Kempen.  Bosplaats Aerdshouw, 56 ha groot, werd in 2014 omgedoopt tot het ‘Jan Spaas’-bos, dit als erkenning vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos. Gedurende meer dan 30 jaar heeft Jan Spaas zich ingezet voor het behoud en de verbetering van het Vlaamse bospatrimonium.
 

Bosbeheer

Er wordt gewerkt aan een structuurrijk bos met behoud van monumentale bomen en hakhoutstoven, die herinneren aan het oud gebruik als geriefhout. Bijzondere vogels maken hier hun nest. In de holten van oude bomen en in de waterput leven vleermuizen. De kleine poel is een voortplantingsplaats voor kikkers en watersalamanders. In de bosranden fladderen vlinders op zoek naar nectar. In dit bos wordt volgens de QD-methode op een duurzame manier kwaliteitshout geproduceerd van grove en corsicaanse den, douglas en fijnspar met een  FSC-label.
 

Beleef het bos

Aerdshouw maakt deel uit van een uitgestrekt netwerk van wandel-, fiets-,  mountainbike-, en ruiterroutes.  Je kan hier genieten van de natuur, de rust en de stilte.

De kleine helling aan de noordzijde beklimmen of afdalen geeft een extra cachet aan de sportieve beleving.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het domeinbos Aerdshouw is gelegen te Opoeteren en is ongeveer 120 ha groot.

Trein:

Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Genk. Van daaruit kun je Maaseik bereiken per lijnbus, lijn 11 of lijn 45. Plan je route online via www.belgianrail.be

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt