Currently, there is no weather information available.

Arboretum van Groenendaal

3
 • 3.42857
 • 3
 • 2.7
 • 3.666665
 • 1.875
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#arboretumgroenendaal

In het Arboretum van Groenendaal staan ruim 400 verschillende inheemse en uitheemse bomen en struiken. Je kunt er onder andere kennismaken met de Japanse koekjesboom, de reusachtige mammoetbomen en uitzonderlijke soorten esdoorn en eik. Het Arboretum vertoont een prachtig reliëf, waardoor het er aangenaam wandelen is. Combineer een bezoek aan het arboretum met een wandeling door het aangrenzende begrazingsblok en kom oog in oog te staan met de Schotse Hooglanders.

De troeven

 • Meer dan 400 soorten bomen en struiken
 • Leuke wandelingen
 • Begrazingszone met Schotse Hooglanders
 • Uitkijkplatform en schuilhut
 • Centraal gelegen in het Zoniënwoud
Toon meer informatie

Bomentuin

Het Arboretum van Groenendaal werd opgericht in 1897. Het was vooral de bedoeling om de bruikbaarheid van uitheemse boomsoorten in de Belgische bosbouw na te gaan en daarom werd een groot aantal soorten struiken en bomen aangeplant op zeer kleine percelen. Die aanplantingen werden op een systematische manier aangepakt: de planten zijn geordend naar geslacht en familie. Veel van de oorspronkelijk gebruikte soorten waren helemaal niet aangepast aan ons klimaat en zijn ondertussen weer verdwenen. Een klein gedeelte van het arboretum, het fructicetum, herbergt uitsluitend heesters en kleinere, vruchtdragende bomen.
 

Op stap

In het arboretum zijn twee bewegwijzerde wandelingen uitgestippeld. Een blauwe wandeling van 1,75 km en een kortere rode wandeling van 1 km. Een brochure die beschikbaar is in het bosmuseum, maakt je wegwijs doorheen het arboretum en vertelt je over de merkwaardige struiken en bomen die je tegenkomt.
Ook door het aangrenzende begrazingsblok 'Het Block' kun je een wandeling maken en kom je misschien oog in oog te staan met Schotse Hooglanders.

Waardevolle natuur

Naast de talrijke bomen en struiken vind je in het arboretum ook heel wat specifieke planten: aardbeiganzerik, bosaardbei, dalkruid, grote keverorchis, mannetjesvaren, pinksterbloem, salomonszegel… Deze trekken dan weer mooie vlindersoorten aan zoals keizersmantel, grote weerschijnvlinder en sleedoornpage. Op de open plekken met droge zandgrond, die snel opwarmen, ligt de hazelworm, een hagedis zonder pootjes  – beter bekend als de bospaling – graag te zonnen.

 

 • Excursiepad voor blinden en slechtzienden

  Dit pad loopt samen met het Spinnenpad. Blinden en slechtzienden kunnen er terecht onder begeleiding.

  Kaartje
 • Spinnenpad

  Wandeling van 2,5 km met doe-opdrachtjes voor kinderen.

  Spinnenpad
 • Paddestoelpad

  Wandeling van 1 km met doe-opdrachtjes voor kinderen.

  Paddestoelpad
 • Schone-Eikwandeling

  Wandeling van 10 km.

  Schone-Eikwandeling
 • Ruusbroecwandeling

  Wandeling van 6,3 km.

  Ruusbroecwandeling
 • Natuurateliers

  Natuurateliers voor (school)groepen.

  Natuurateliers
 • Fietsknooppunten

  Het Arboretum en het bosmuseum liggen tussen knooppunten 42 en 43.

  Fietsnet
 • Uitkijkpunt

  In het domein staat een verborgen vogelkijkhut van waar je stiekem vogels kan waarnemen en fotograferen.

  Kaartje
 • Bosmuseum Jan van Ruusbroec

  Bezoekers kunnen zich laten rondleiden door de leefwereld van het bos en zijn bewoners, en maken kennis met de principes van het bosbeheer.

  Bosmuseum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Bosmuseum Jan Van Ruusbroec

Het Bosmuseum Jan van Ruusbroec ligt midden in het grootste loofbos van Vlaanderen, het Zoniënwoud. Het museum is ondergebracht in een mooie vierkantshoeve. Deze hoeve is een overblijfsel van de 14e eeuwse priorij van Groenendaal. Het museum dankt haar naam aan de eerste bewoner van die priorij: de mysticus Jan van Ruusbroec.

Het museum is de ideale startplaats voor wandel- en fietstochten in en rond het Zoniënwoud. In het museum maak je kennis met het gigantische bos en zijn bewoners. Je komt er alles te weten over de principes van het bosbeheer en de geschiedenis van het Zoniënwoud.

Een individueel bezoek aan het museum is gratis.

Wij laten kinderen graag op een creatieve, minder schoolse manier kennis maken met de natuur.
Wij bieden ateliers aan voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs.
Meer info en reservatie: 0493/11 96 65 of natuurateliersgroenendaal@cvn.natuurpunt.be.

Je kunt ook tegen betaling een rondleiding met een natuurgids aanvragen, al dan niet gecombineerd met een wandeling door het Zoniënwoud. 
Voor meer informatie hierover kan je mailen naar: reservatie@ngz.be.
Meer info: www.ngz.be.

Ligging en bereikbaarheid

Het Arboretum van Groenendaal is centraal gelegen in het Zoniënwoud.

Ingang

Duboislaan z/n , 1560 Hoeilaart

Met de trein

Zoek de dienstregeling naar Groenendaal station op www.belgiantrain.be. Bij het buitenkomen van het station volg je de weg rechts, loop je onder de spoorwegbrug door, neem je het eerste paadje rechts, neem je de fiets- en wandelweg die over de ring loopt. Voor je ligt de witte vierkantshoeve. Het is 5 à 10 minuutjes wandelen.
 

Met de wagen

Grote ring rond Brussel, richting Waterloo.
Afslag Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Genesius-Rode. Nog even rechtdoor, onder de spoorwegbrug, en dan rechts (volg bordje Bosmuseum). 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.4 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.9 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt