Currently, there is no weather information available.

De Balokken

3.70103
 • 4.11111
 • 3.70588
 • 3.583335
 • 3.625
 • 3.3125
 • 3.77778
 • Overzicht
 • Commentaren (5)
 • Praktische info

#balokken

Het eiland De Balokken is 36 hectare groot en de ideale plaats om te onthaasten. Het is een jong park in volle ontwikkeling en je kunt er genieten van een bijzonder rijke fauna en flora. Graslanden, loofbomen en een rietveld, gecombineerd met wandelpaden en zithoekjes, maken van De Balokken een charmante plek. In de moeraszone met houten vlonderpad waan je je in een groot natuurgebied, ver weg van de stad maar toch dichtbij. In de hondenzone kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten.

De Balokken is ook een beetje Frankrijk, want na de rechttrekking van een vroegere meander op de ‘Oude Leie’ is een stukje van het eiland Frans grondgebied.

De troeven

 • Combinatie van rust en recreatie
 • Hondenzone met zwemmogelijkheden
 • Verschillende overnachtingsmogelijkheden
 • Verharde paden voor mindere mobiele personen
 • Ver weg van de stad en toch dichtbij
Toon meer informatie

Eiland in de Leie

Het 36 hectare grote park zit tussen de nieuwe en de oude Leie geklemd en ontstond bij het recht trekken van een Leiemeander in 1992. Zo werd de Leie bevaarbaar gemaakt voor schepen tot 1.350 ton. 20 hectare werd opgehoogd en tussen 1993 en 1995 ingericht als park. Onlangs kon het Agentschap Natuur en Bos ook de resterende gronden op het eiland verwerven waardoor het park kon groeien tot ruim 30 hectare. Alleen de omgeving van de cafetaria, met jachthaven, trekkershutten, kampeerautoterrein en de centrale voormalige hoeve ‘Hof ter Walle’ worden niet door het Agentschap beheerd.

Jonge maar waardevolle natuur

De Balokken werden aangelegd met inheemse, ecologisch waardevolle bomen en struiken. Rietveld, graslanden, loofbomen en moeras wisselen elkaar af. Rond het moeras staan nog een aantal oudere schietwilgen.
Hoewel het park nog heel jong is, is het al in trek bij heel wat dieren. Zeldzame diersoorten, zoals de kamsalamander, vonden er al hun onderkomen, een bewijs dat de natuur hier volop haar gang kan gaan.
Ook heel wat vlindersoorten fladderen rond op de open grasvelden, zoals het kwetsbare bruin blauwtje of de sleedoornpage. De moeraszone in de Balokken trekt vogels van het rietland aan, zoals de rietzanger en de karekiet. Ook de houtsnip is er regelmatig te gast.
 

Natuur en recreatie hand in hand

Het Agentschap Natuur en Bos beheert De Balokken met aandacht voor de natuurgerichte ontwikkeling van het park.
Op de hoger gelegen gronden is het langverwachte speelbos aangeplant. Speelheuvels geven er een extra avontuurlijke toets. Op de hondenweide krijgen viervoeters de vrije uitloop. In de laaggelegen graslanden is een ‘Leiemeers’ hersteld, met uitgraving van een voormalige Leiemeander en de simulatie van een middeleeuwse site met walgracht. Deze natte zone kan zich samen met de bestaande moeraszone terug ontwikkelen tot een geheel van waardevolle natte riet- en graslanden. Een nieuwe kijkhut met zicht op de Leiemeers, picknicktafels en parkeerplaatsen voor minder mobiele recreanten bieden extra troeven. In het kader van het Corrid’Or- project betaalde Europa mee aan de verdere inrichting van het park.

De toeristische troeven van De Balokken verliezen we niet uit het oog. Ook de pleziervaart heeft haar eigen stek op het eiland met een kleine passantenjachthaven met een kaaimuur van 176 meter, houten dwarssteigers en andere aanmeermogelijkheden (onder andere voor snelvaart).

Wie rustig wil nagenieten op een terrasje, kan dat in de cafetaria 'De Balokken' met fietsstalling, parkeermogelijkheden en sanitaire voorzieningen. Daarnaast zijn er ook twee trekkershutten en een kleinschalig kampeerautoterrein waar je in alle rust kunt overnachten.
 

 • Minder mobielen

  Mensen met een rolstoel kunnen terecht op de verharde wandelpaden.

 • De Balokken, recreatie-eiland

  Deze wandeling van 8 km voert je rond het eiland dat de Balokken is.

  Stappen langs de Schreve
 • Stadswandeling Wervik - Werviq-Sud

  Genieten en ontdekken op de grens tussen België en Frankrijk via een wandeling van 5 km.

  Kaartje
 • Fietsknooppunten

  De Balokken zijn gelegen tussen fietsknooppunt 54 (Leiestreek) en 61 (Wallonie-Picarde). Bereikbaar via fiets- en voetgangersbrug.

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  In de Balokken zijn er 2 speelzones: een van 4,27 ha en een van 2,48 ha.

  Kaart
 • Hondenzone

  De hondenzone ligt aan de kleine parking net voorbij de hoeve.

  Kaart
 • Kamperen

  Kampeerautoterrein De Balokken.

  Meer info
 • Uitkijkhut

  In De Balokken staat een uitkijkhut (zie kaart).

 • De Palingbeek

  Bezoekerscentrum De Palingbeek ligt op 17 km van De Balokken.

  Bezoekerscentrum
 • Cafetaria De Balokken

  Aan de parking bij de ingang vind je deze tearoom met zicht op de Leie.

  Cafetaria De Balokken
 • Trekkershutjes

  Er zijn 2 trekkershutjes.

  Meer info en reservatie

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • regine

  "Net opnieuw ingericht. Mooi gedaan!"
 • leleu marie-paule

  "proficiat met de nieuwe aanwinst de inhuldiging was een treffer. Hopelijk blijft de natuur ongeschonden. De kijkhut is prachtig."
 • Marc Kino

  "Veelbelovende watergebonden natuurontwikkeling. Van libel, ... tot oeverloper. Een plezier voor elke natuurliefhebber en natuurfotograaf. Aanrader!"
 • Vergote Raphael

  "Juist het natuurgebied gaan bezoeken . We wilden eerst met de hond eens naar de weide gaan omdat hij zo graag zwemt . Maar helaas het was van korte duur . De weg naar de weide kwamen we drie honde drollen tegen . eens in de weide , maar jongens nog nooit zoiets gezien in een hondeweide . Je kon geen 10 meter wandelen of er lagen hele grote hondedrollen . hoe kan dat nu ik dacht dat het toch allemaal diere vrienden waren die daar samen komen . We zijn maar op onze stappen terug gekeerd . nog enkele mensen aan geproken die daar wandelden en die ook naar de weide gingen . Ik vind het jammer zo een mooi gebied zoveel vuilnis bakken . wist niet dat er zoveel vuile mensen bestaan . "
 • Jack

  "De drollen zijn van mij sorry meneej..."

Ligging en bereikbaarheid

De Balokken zit tussen de nieuwe en de oude Leie geklemd en is ook een beetje Frankrijk.

Ingang

De Balokken, 8940 Wervik

Openbaar vervoer

Bus
Bushalte "Wervik Tabaksmuseum" ligt op 450 m (wandelen via de voetgangersbrug). Meer info: www.delijn.be

Trein
Het treinstation van Wervik vind je op 1,5 km. Meer info: www.belgianrail.be

Bereikbaarheid

De Balokken zijn zowel via de Hansbekestraat als de rode brug over de Leie te bereiken. De rode brug bereik je via het Tabaksmuseum in de Koestraat.
Via de Hansbekestraat geraak je te voet, met de fiets of de wagen in De Balokken. Via de rode brug bereik je De Balokken te voet of per fiets.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (18 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (17 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (16 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (16 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (18 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt