Currently, there is no weather information available.

Vallei van de Berwijn

3.526315
 • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.75
 • 3.666665
 • 3
 • 3.25
 • 3
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#berwijn

De Vallei van de Berwijn, 14 ha groot, herbergt heel kwetsbare en unieke fauna en flora. Daarom wordt het gebied beschermd als habitatrichtlijngebied. De bijzondere bewoners van de vallei kruisen overal je pad. Op de kalkrijke hellingen groeien eiken, haagbeuken en heel wat voorjaarsbloeiers. Ook de bekendste bewoner van de Voerstreek, de schuchtere das, laat zijn sporen achter: de ondergrondse dassenburchten tonen aan dat hij het hier naar zijn zin heeft.

De troeven

 • Uniek landschap van de voerstreek
 • Habitatrichtlijngebied
 • Das
 • Sterk meanderende rivier
Toon meer informatie

Een uniek stukje natuur in Vlaanderen

In de meest westelijke deelgemeente van Voeren, Moelingen, is de Vallei van de Berwijn een kostbaar kleinood. Door Europa werd dit Vlaamse natuurreservaat niet voor niets uitgeroepen tot habitatrichtlijngebied. Dat betekent dat men extra inspanningen levert om de wilde fauna en flora in het gebied in stand te houden en, waar nodig, te herstellen.

In de idyllische Voerstreek baant het snelstromende riviertje de Berwijn zich al zigzaggend een weg tussen de steile hellingen van het Maasdal. Als een ware weldoener herbergt de vallei heel wat soorten die uniek zijn voor Vlaanderen. 

Twee bewegwijzerde wandelpaden tonen je topnatuur

Er lopen twee bewegwijzerde wandelpaden langs de vallei die je helemaal onderdompelen in het sfeervolle groen van de streek. Wegens het kwetsbare karakter van de aanwezige fauna en flora mag je niet van de paden afwijken en het gebied binnen de Vallei van de Berwijn zelf is niet toegankelijk, omdat koeien het domein begrazen. Onderweg maak je kennis met dit unieke stukje Vlaanderen. Op de kalkrijke hellingen van de vallei tref je vele voorjaarsbloeiers aan, zoals gele anemoon en voorjaarshelmbloem. In de kalkrijke hellinggraslanden kun je heel wat zeldzame en kleurrijke paddenstoelen ontdekken.

Hoogstamboomgaarden en knotwilgen sieren de oevers van de Berwijn. De sterk meanderende rivier heeft bovendien een heel bijzondere vispopulatie. Kopvoorn, beekforel en elrits zwemmen er samen met zeldzame soorten als gestippelde alver, vlagzalm en rivierdonderpad. Ook op het water zul je het zien krioelen van het leven. Weidebeekjuffers dansen over het wateroppervlak en heel wat vogels vinden hier een ideaal broedgebied.

De ondergrondse dassenburchten tonen aan dat de schuchtere das na jarenlange afwezigheid weer een thuis heeft gevonden in de vallei van de Berwijn. Overdag zal hij zich zelden of nooit tonen, maar je vindt wel sporen van zijn activiteiten terug in het landschap. Koeien van lokale landbouwers begrazen de graslanden en dragen zo op hun beurt ook weer bij aan een grotere plantenrijkdom.
 

 • Bewegwijzerde wandelpaden

  Er lopen twee bewegwijzerde wandelpaden langs de vallei die je onderdompelen in het sfeervolle groen van de streek. Wegens het kwetsbare karakter van de aanwezige fauna en flora mag je niet van de paden afwijken.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Vallei van de Berwijn is gelegen in Moelingen, de meest westelijke deelgemeente van Voeren.

 

 

 

Ingang

Voerenstraat , 3790 Voeren

Met het openbaar vervoer

Buslijn 39b 'Tongeren - Visé - Voeren / Fourons' passeert in Moelingen. Vanaf daar moet je te voet verder naar de Vallei van de Berwijn. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt