Revalideren in het bos: toegankelijke natuur voor iedereen die minder goed ter been is

Revalideren in het bos: toegankelijke natuur voor iedereen die minder goed ter been is

Terugblik Demodag in Parkbos Gent 

Natuur en Bos wil natuurbeleving mogelijk maken voor iedereen, ook voor personen met een fysieke beperking of een verminderde mobiliteit. Soms kunnen aanpassingen in de natuur om de toegankelijkheid te verhogen de authenticiteit van natuurbeleving verbreken. Studenten van de Arteveldehogeschool werkten samen met Natuur en Bos oplossingen uit om iedereen van de natuur te laten genieten zonder doorgedreven aanpassingen in de natuur. Ze onderzochten daarbij mogelijke barrières en hefbomen. Als sluitstuk werd op zaterdag 25 september 2021 een demonstratiedag gehouden in het Parkbos in Gent.

Op die dag hielden producenten en verdelers een demonstratie van uiteenlopende hulpmiddelen om natuur van dichtbij te benaderen, zonder schade toe te brengen aan bodem of vegetatie. Die hulpmiddelen konden getest worden op natuurbelevingsroutes. Daarnaast was er een activiteitenprogramma op maat voorzien.

Alle mensen die minder goed ter been zijn, samen met hun familie en begeleiders, konden deelnemen en zowel de hulpmiddelen als de activiteiten evalueren. Ook kinderen met een fysieke beperking die graag buiten spelen en avonturen beleven waren welkom. Zo werd het Parkbos een inspiratiehaven waar iedereen even gemakkelijk van de natuur kan genieten!

Programma

Anders dan de titel ‘Revalideren in het bos’ doet vermoeden, was het programma ruimer opgevat dan enkel het revalideren. Iedereen die minder goed ter been is, kwam aan bod, jong en oud(er). Zo waren er verschillende leveranciers/firma’s/organisaties die hun aanbod demonstreerden. Hulpmiddelen testen en ervaringen delen was het opzet van de namiddag, maar natuurlijk ook van de natuur genieten. 

 • Je kon verschillende hulpmiddelen uittesten: loophulpjes, wandelbuggy's, speciale wielen voor op de rolstoel, elektrische trekdelen, driewielfietsen, off-road rolstoelen inclusief elektrisch uitgeruste modellen en modellen met dikke wielen. Om geen verkeerde verwachtingen te scheppen: er is geen plankenpad, wandelsluis of veerooster, enz. om uit te testen. Die aanpassingen zijn voorzien in het project maar zijn niet op de site Grand Noble aanwezig. Er is wel veel ruw terrein waarop kan geoefend worden naast de verharde paden. Download het volledige aanbod aan demonstraties, leveranciers en modellen > 

Activiteiten

 • Studenten van Arteveldehogeschool outten zich als enthousiaste toekomstige bewegingsexperten in de natuur. Zij begeleidden een introductie in geocache op maat, lieten iedereen mee bewegen aan de hand van enkele revalidatieoefeningen in de natuur en toonden een uitgestippelde natuurwandeling die je op eigen ritme kon volgen.
 • G-sport Vlaanderen was aanwezig met hun aanbod g-sport. Zij geven meer uitleg over deelfietsen en de organisator van Gent Marathon komt langs.
 • Enkele vzw's zoals vzw Effen Weg, vzw Camino, vzw Zonder Beperking lichtten toe hoe zij iedereen van de natuur willen laten genieten. Ook zij brachten hun materiaal mee zoals een Zoom (van vzw ZoBep).
 • Aan het rustpunt en fietsknooppunt 88 vertrok er een gegidste natuurwandeling door natuurgids An De Pauw waarbij de rode wandelroute werd gevolgd. Deze route verloopt over verharde paden in het Parkbos. Bekijk de beschrijving van de route >
 • Ook de allerjongsten zaten niet stil. Goodplanet nam alle kinderen mee op sleeptouw om onbeperkt samen buiten te spelen. Zij spraken af aan de zandvallei.
 • Rap ’n Hap bood op fietsknooppunt 88 een hapje aan (tegen betaling).

Locatie

 • Toegangsportaal Grand Noble, parking Parkbos langs Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem (Gent). Coördinaten: 51.016253, 3.661321.
 • Openbaar vervoer: De bushalte Sint-Denijs-Westrem Grand Noble is vlakbij. Deze halte wordt bediend door buslijn 77 (Deinze – Gent – Lochristi – Beervelde). Deze lijn doet ook het station Gent-Sint-Pieters aan. Meer info >
 • Met de wagen kun je parkeren langs de Kortrijksesteenweg en op de parking bij de toegangspoort Grand Noble. Daar zijn vijf parkeerplaatsen voor mensen met een verminderde mobiliteit. Vandaaruit en vanaf de Kortrijksesteenweg is het ongeveer 5 minuten stappen tot de plek van het gebeuren.
 • Op het terrein voorzien wij twee toiletten waarvan één is aangepast.

Tips

 • Als je graag een persoonlijke transferdoek meebrengt, dan kan dat zeker.

Heb je een vraag? Mail naar myriam.debie@vlaanderen.be en vicky.vanstappen@arteveldehs.be