Revalideren in het bos: toegankelijke natuur voor iedereen die minder goed ter been is

Revalideren in het bos: toegankelijke natuur voor iedereen die minder goed ter been is

Zat. 25 sept, 14-17u: Demodag in Parkbos Gent 

Natuur en Bos wil natuurbeleving mogelijk maken voor iedereen, ook voor personen met een fysieke beperking of een verminderde mobiliteit. Soms kunnen aanpassingen in de natuur om de toegankelijkheid te verhogen de authenticiteit van natuurbeleving verbreken. Studenten van de Arteveldehogeschool werkten samen met Natuur en Bos oplossingen uit om iedereen van de natuur te laten genieten zonder doorgedreven aanpassingen in de natuur. Ze onderzochten daarbij mogelijke barrières en hefbomen. Als sluitstuk wordt op zaterdag 25 september 2021 van 14 tot 17 uur een demonstratiedag gehouden in het Parkbos in Gent.

Op die dag zullen producenten en verdelers een demonstratie houden van uiteenlopende hulpmiddelen om natuur van dichtbij te benaderen, zonder schade toe te brengen aan bodem of vegetatie. Die hulpmiddelen kunnen getest worden op natuurbelevingsroutes. Daarnaast is een activiteitenprogramma op maat voorzien.

Alle mensen die minder goed ter been zijn, samen met hun familie en begeleiders, kunnen deelnemen en zowel de hulpmiddelen als de activiteiten evalueren. Ook kinderen met een fysieke beperking die graag buiten spelen en avonturen beleven zijn welkom. Zo wordt het Parkbos een inspiratiehaven waar iedereen even gemakkelijk van de natuur kan genieten!

Programma

Anders dan de titel ‘Revalideren in het bos’ doet vermoeden, is het programma ruimer opgevat dan enkel het revalideren. Iedereen die minder goed ter been is, komt aan bod, jong en oud(er). Zo zijn er verschillende leveranciers/firma’s/organisaties die hun aanbod demonstreren. Hulpmiddelen testen en ervaringen delen is het opzet van de namiddag, maar natuurlijk ook van de natuur genieten. Het najaarszonnetje werd alvast besteld, helaas zonder garantie.

 • Je kunt verschillende hulpmiddelen uittesten: loophulpjes, wandelbuggy's, speciale wielen voor op de rolstoel, elektrische trekdelen, driewielfietsen, off-road rolstoelen inclusief elektrisch uitgeruste modellen en modellen met dikke wielen. Om geen verkeerde verwachtingen te scheppen: er is geen plankenpad, wandelsluis of veerooster, enz. om uit te testen. Die aanpassingen zijn voorzien in het project maar zijn niet op de site Grand Noble aanwezig. Er is wel veel ruw terrein waarop kan geoefend worden naast de verharde paden. Download het volledige aanbod aan demonstraties, leveranciers en modellen > 

Activiteiten

 • Studenten van Arteveldehogeschool outen zich als enthousiaste toekomstige bewegingsexperten in de natuur. Zij begeleiden een introductie in geocache op maat, laten je mee bewegen aan de hand van enkele revalidatieoefeningen in de natuur en tonen een uitgestippelde natuurwandeling die je op eigen ritme kunt volgen.
 • G-sport Vlaanderen is aanwezig met hun aanbod g-sport. Zij geven meer uitleg over deelfietsen en de organisator van Gent Marathon komt langs.
 • Enkele vzw's zoals vzw Effen Weg, vzw Camino, vzw Zonder Beperking lichten graag toe hoe zij iedereen van de natuur willen laten genieten. Ook zij brengen hun materiaal mee zoals een Zoom (van vzw ZoBep).
 • Om 15 u vertrekt aan het rustpunt en fietsknooppunt 88 een gegidste natuurwandeling door natuurgids An De Pauw waarbij de rode wandelroute wordt gevolgd. Deze route verloopt over verharde paden in het Parkbos. Bekijk de beschrijving van de route >
 • Ook de allerjongsten zitten niet stil. Goodplanet neemt alle kinderen mee op sleeptouw om onbeperkt samen buiten te spelen. Zij spreken af om 14.30 u aan het bord aan de zandvallei.
 • Rap ’n Hap zal op fietsknooppunt 88 een hap aanbieden (tegen betaling).

Locatie

 • Toegangsportaal Grand Noble, parking Parkbos langs Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem (Gent). Coördinaten: 51.016253, 3.661321.
 • Openbaar vervoer: De bushalte Sint-Denijs-Westrem Grand Noble is vlakbij. Deze halte wordt bediend door buslijn 77 (Deinze – Gent – Lochristi – Beervelde). Deze lijn doet ook het station Gent-Sint-Pieters aan. Meer info >
 • Met de wagen kun je parkeren langs de Kortrijksesteenweg en op de parking bij de toegangspoort Grand Noble. Daar zijn vijf parkeerplaatsen voor mensen met een verminderde mobiliteit. Vandaaruit en vanaf de Kortrijksesteenweg is het ongeveer 5 minuten stappen tot de plek van het gebeuren.
 • Op het terrein voorzien wij twee toiletten waarvan één is aangepast.

Tips

 • Er is een deelnemer die met de wagen van Antwerpen komt en een plaatsje aanbiedt om mee te rijden. Contacteer ons als dit kan helpen om naar Parkbos Gent te reizen.
 • Als je graag een persoonlijke transferdoek meebrengt, dan kan dat zeker.
 • Download het grondplan en het volledige programma > (deze flyer krijg je ter plaatse ook aangeboden, je hoeft dit dus niet op voorhand af te printen)

Heb je een vraag? Mail naar myriam.debie@vlaanderen.be en vicky.vanstappen@arteveldehs.be