Currently, there is no weather information available.

Bos Ter Rijst

3.772725
 • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 4.22222
 • 3.555555
 • 3.4
 • 3.88889
 • 3.666665
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#bosterrijst

Met zijn talrijke bronnen en zijn blauwpaars tapijt van wilde hyacint in het voorjaar is Bos Ter Rijst een niet te missen parel in een minder bekende uithoek van de Vlaamse Ardennen. Samen met de beukenbossen van Flobecq (Vloesberg) en het Brakelbos, staat het Bos Ter Rijst garant voor 200 hectare bosplezier.

NIEUWS

Opgelet: het aantal parkeerplaatsen op de parkings van Bos Ter Rijst is heel beperkt. Tijdens de bloei van de hyacinten raden we sterk aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar dit bos te komen! Tip: bereid je wandeling voor via www.wandelknooppunt.be, zo kan je verderop parkeren, belast je de kleine parkings aan de het bos niet én geniet je ook van het landschap errond. 

De troeven

 • Talrijke bronnen zorgen voor grote biodiversiteit
 • Leuk wandelbos
 • Blauwpaars tapijt van wilde hyacint in het voorjaar
Toon meer informatie

De bronnen van de Molenbeek

Bos Ter Rijst ligt langgerekt op de steile oostflank langs de bovenloop van de Molenbeek. Talrijke bronnen in het bos voeden de Molenbeek. In dit koele en zuurstofrijke bronwater vindt de vuursalamander met zijn zwart-gele jasje een geschikte plek om zijn larven af te zetten. Gewone es, zwarte els en hazelaar flankeren de bronnen en beken in Bos Ter Rijst. De beuk laat weinig licht door en zadelt de kruidlaag daardoor op met een dik pak slecht verteerbare humus. Het beheer streeft er naar om in deze natte zones de beuk terug te dringen. Zo krijgen bittere veldkers en reuzenpaardenstaart weer volop kansen om deze bronzones op te fleuren. Te midden van de tapijten met wilde hyacint en bosanemoon, vind je ook de wilde narcis.


Een stukje verleden

Tot in de 18de eeuw werd dit bos als ‘hak- en middelhout’ beheerd. Om de vijf à tien jaar werden jonge bomen en struiken tot aan de grond afgezet (hakhout). Uit de overblijvende stronk schoten loten of scheuten uit. Die mochten uitgroeien tot de volgende kapbeurt. Landbouwers gebruikten het geoogste hout om er werktuigen of weidepalen van te maken. In de winter gaf dit hout in huis een gezellige warmte.

Bos Ter Rijst dankt zijn naam trouwens aan de kappingen van weleer. De gekapte jonge houtige opslag bond men samen tot bussels – rijshout genoemd – die in een mum van tijd de ovens van bakkerijen en de ketels van brouwerijen op de gewenste temperatuur brachten.

In de bosjes met hakhout in Bos Ter Rijst bleven her en der ‘overstaanders’ staan (middelhout). Deze vrijstaande bomen leverden op kaprijpe leeftijd kwalitatief hoogstaand hout voor de bouw en de meubelindustrie op.

Het Agentschap voor Natuur en Bos houdt op verschillende plaatsen in het bos deze beheersvorm van weleer in stand. Dit creëert licht en ruimte in het bos, meteen goed nieuws voor vogels (zwartkop, nachtegaal,…) en vlinders (de gehakkelde aurelia, het bont zandoogje…).
 

 • Kabouterwandelroute

  Wandelroute van 13,5 km.

  Route
 • Dwaallichtwandelroute

  Wandelroute van 16,6 km.

  Route
 • Wandelknooppunten

  Wandelknooppuntennetwerk Toerisme Oost-Vlaanderen, gelegen tussen de nummers 52, 23, 51 en 40.

  Wandelrouteplanner
 • Fietsknooppunten

  Bos Ter Rijst ligt vlakbij de verbindingsweg tussen fietsknooppunten 38 en 45.

  Fietsrouteplanner

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Bos Ter Rijst ligt langgerekt op de steile oostflank langs de bovenloop van de Molenbeek. Het is een niet te missen parel in een minder bekende uithoek van de Vlaamse Ardennen. 

Ingang

Bosgatstraat, 9688 Maarkedal

Met het openbaar vervoer

Neem bus 21 'Ronse – Zottegem'. Ter hoogte van de straat D’Hoppe / Ronsesestraat (N48) stap je af. Vanaf daar is het nog 1 km wandelen tot aan Bos Ter Rijst. Meer info: www.delijn.be.

Met de auto 

Vanuit Brakel volg je de N48 (Brakel – Ronse). Bij het gehucht D’Hoppe (La Houppe) sla je rechtsaf de gelijknamige straat in, die verder overgaat in de Bosterrijststraat (Maarkedal). Je kan enkel parkeren langs de straat.

Met de fiets

Bos Ter Rijst ligt vlak bij de verbindingsweg tussen fietsknooppunten 38 en 45.

Faciliteiten 

In het Bos Ter Rijst vind je een picknicktafel. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt