Currently, there is no weather information available.

Brakelbos

3.993465
 • 4.5
 • 3.92857
 • 3.884615
 • 4.086955
 • 3.88
 • 3.52381
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#brakelbos

Het Brakelbos pronkt op de flank van de onthoofde ‘Mont de Rhode’ (Modderode). In dit bos heersen vooral beuk en hulst, sommige bomen zijn zelfs al 100 jaar oud. De Sassegembeek baant zich in steile ravijntjes naar De Zwalm, een speelparadijs voor vissen en amfibieën. In het voorjaar ontrolt de wilde hyacint sierlijk zijn blauwpaars tapijt, een ware streling voor het oog.

NIEUWS

Opgelet: het aantal parkeerplaatsen op de parkings van het Brakelbos is heel beperkt. Tijdens de bloei van de hyacinten raden we sterk aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar dit bos te komen! Tip: bereid je wandeling voor via www.wandelknooppunt.be, zo kan je verderop parkeren, belast je de kleine parkings aan de het bos niet én geniet je ook van het landschap errond. 

De troeven

 • Pareltje in de Vlaamse Ardennen
 • Een eenheid met het Bos Ter Rijst en het Pottelbergbos
 • Flirten met de taalgrens
 • Rijke biodiversiteit met voorjaarsbloei
Toon meer informatie

Nieuwe wandellussen verwelkomen bezoekers in het Brakelbos

In het Brakelbos kan je sinds 25 februari 2016 twee nieuwe wandellussen volgen. De bosmuis en het ree nemen je mee langs twee bewegwijzerde paden. Het bosmuizenpad is 1,7 km lang. Het reeënpad is 4,4 km. Zo ontdek je op een eenvoudige en leuke manier dit mooie natuurgebied. 

Samen met het Bos Ter Rijst en de beukenbossen van Flobecq (Vloesberg) is het Brakelbos (52 ha) wel 200 hectare groot. Het Brakelbos is eigendom van het OCMW Oudenaarde en van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat ook instaat voor het beheer.
 

Bloemenpracht

Met zijn dichte kruin laat de beuk weinig licht door. Gelukkig vormen de wilde hyacint, wilde narcis, bosanemoon en salomonszegel hier elk voorjaar weer een kleurrijke uitzondering op. Op sommige plekjes vind je nog de blauwe bosbes terug, ondertussen zeldzaam in de regio. Met gerichte kappingen en dunningen willen we meer licht in het bos brengen. Zo kan een struik- en kruidlaag zich ontwikkelen in een gevarieerd, gemengd loofbos met beuk, zomereik, es en esdoorn.
 

En bronnetjes

Talrijke bronnen in het Brakelbos voeden de visrijke Sassegembeek, die zich in steile ravijntjes en via een beekvallei een weg naar de Zwalm baant. In de Sassegembeek zwemmen de zeldzame beekprik en rivierdonderpad. Tot voor kort was deze beek de enige vindplaats van beekforel in de Vlaamse Ardennen.
Door vroegere zandwinning is de heuveltop Mont de Rhode, waarop het Brakelbos pronkt, volledig afgegraven. De verlaten groeve is nu een ideale plek voor struikheide, brem en berkenbosjes. Ook voor boompieper, levendbarende hagedis en hazelworm is dit een ideale biotoop.
 

Geschiedenis

In de middeleeuwen behoorde het Brakelbos tot de uitgestrekte bossengordel op de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen. Getuigenheuvels zijn versteende zandbanken langs de kustlijn van de Diestiaanzee die twee miljoen jaar geleden Vlaanderen overspoelde.
Na de verwoestingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het Brakelbos hoofdzakelijk met beuk heraangeplant.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • kris

  "fantastisch bos om met kindjes te wandelen: de hoogteverschillen nodigen echt uit tot een actieve wandeling met hier en daar een flinke klauterpartij! heerlijk voor wie van het vlakke land komt! ze vonden het super!"
 • Iris

  "Fantastisch mooi bos , wij hebben genoten. Kregen als kers op de taart op de terugweg 4 reeën en een eekhoorn te zien, héél dichtbij. Wat had ik een spijt dat mijn camera even ervoor gevallen was . Wij komen zeker terug !"
 • Marijn Follebout

  "Prachtig bos! Tweebossenpad is een absolute aanrader. Lees meer over onze indrukken via deze link: http://www.verrassingenomdehoek.be/2016/02/10/tweebossenpad-opbrakel/"

Ligging en bereikbaarheid

Het Brakelbos ligt in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen.

 

Andere ingangen

Vanuit het centrum van het gehucht d’Hoppe kan je ook naar het Brakelbos.

Ingang

Brakelbosstraat 31, 9660 Brakel

Met het openbaar vervoer

Vanuit het station van Ronse brengt de bus 24 'Ronse – Zottegem' je tot de halte Heinestraat (Opbrakel), op ongeveer 1 km van de ingang aan de Brakelbosstraat. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Parking

Er is parkeergelegenheid op het einde van de Brakelbosstraat, naast de ingang van het Brakelbos.
Er is ook parkeergelegenheid in de dorpskom van het gehucht D’hoppe (Vloesberg).

Bivakzone

Op een kleine 8 km wandelen van het Brakelbos vind je de bivakzone Brouwierweide. http://www.natuurenbos.be/kamperen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (30 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (28 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.9 (26 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (23 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.9 (25 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (21 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?