- Overzicht
- Commentaren (3)
- Praktische info
#brakelbos
Het Brakelbos pronkt op de flank van de onthoofde ‘Mont de Rhode’ (Modderode). In dit bos heersen vooral beuk en hulst, sommige bomen zijn zelfs al 100 jaar oud. De Sassegembeek baant zich in steile ravijntjes naar De Zwalm, een speelparadijs voor vissen en amfibieën. In het voorjaar ontrolt de wilde hyacint sierlijk zijn blauwpaars tapijt, een ware streling voor het oog.
NIEUWSOpgelet: het aantal parkeerplaatsen op de parkings van het Brakelbos is heel beperkt. Tijdens de bloei van de hyacinten raden we sterk aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar dit bos te komen! Tip: bereid je wandeling voor via www.wandelknooppunt.be, zo kan je verderop parkeren, belast je de kleine parkings aan de het bos niet én geniet je ook van het landschap errond. |
De troeven
- Pareltje in de Vlaamse Ardennen
- Een eenheid met het Bos Ter Rijst en het Pottelbergbos
- Flirten met de taalgrens
- Rijke biodiversiteit met voorjaarsbloei
Nieuwe wandellussen verwelkomen bezoekers in het Brakelbos
In het Brakelbos kan je sinds 25 februari 2016 twee nieuwe wandellussen volgen. De bosmuis en het ree nemen je mee langs twee bewegwijzerde paden. Het bosmuizenpad is 1,7 km lang. Het reeënpad is 4,4 km. Zo ontdek je op een eenvoudige en leuke manier dit mooie natuurgebied.
Samen met het Bos Ter Rijst en de beukenbossen van Flobecq (Vloesberg) is het Brakelbos (52 ha) wel 200 hectare groot. Het Brakelbos is eigendom van het OCMW Oudenaarde en van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat ook instaat voor het beheer.
Bloemenpracht
Met zijn dichte kruin laat de beuk weinig licht door. Gelukkig vormen de wilde hyacint, wilde narcis, bosanemoon en salomonszegel hier elk voorjaar weer een kleurrijke uitzondering op. Op sommige plekjes vind je nog de blauwe bosbes terug, ondertussen zeldzaam in de regio. Met gerichte kappingen en dunningen willen we meer licht in het bos brengen. Zo kan een struik- en kruidlaag zich ontwikkelen in een gevarieerd, gemengd loofbos met beuk, zomereik, es en esdoorn.
En bronnetjes
Talrijke bronnen in het Brakelbos voeden de visrijke Sassegembeek, die zich in steile ravijntjes en via een beekvallei een weg naar de Zwalm baant. In de Sassegembeek zwemmen de zeldzame beekprik en rivierdonderpad. Tot voor kort was deze beek de enige vindplaats van beekforel in de Vlaamse Ardennen.
Door vroegere zandwinning is de heuveltop Mont de Rhode, waarop het Brakelbos pronkt, volledig afgegraven. De verlaten groeve is nu een ideale plek voor struikheide, brem en berkenbosjes. Ook voor boompieper, levendbarende hagedis en hazelworm is dit een ideale biotoop.
Geschiedenis
In de middeleeuwen behoorde het Brakelbos tot de uitgestrekte bossengordel op de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen. Getuigenheuvels zijn versteende zandbanken langs de kustlijn van de Diestiaanzee die twee miljoen jaar geleden Vlaanderen overspoelde.
Na de verwoestingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het Brakelbos hoofdzakelijk met beuk heraangeplant.
-
Wandelpaden
2 bewegwijzerde wandelpaden leiden je door het Brakelbos: het Bosmuizenpad (1,7 km) en voor degene die iets verder willen stappen het Reeënpad (4,4 km).
Kaartje
kris
"fantastisch bos om met kindjes te wandelen: de hoogteverschillen nodigen echt uit tot een actieve wandeling met hier en daar een flinke klauterpartij! heerlijk voor wie van het vlakke land komt! ze vonden het super!"Iris
"Fantastisch mooi bos , wij hebben genoten. Kregen als kers op de taart op de terugweg 4 reeën en een eekhoorn te zien, héél dichtbij. Wat had ik een spijt dat mijn camera even ervoor gevallen was . Wij komen zeker terug !"Marijn Follebout
"Prachtig bos! Tweebossenpad is een absolute aanrader. Lees meer over onze indrukken via deze link: http://www.verrassingenomdehoek.be/2016/02/10/tweebossenpad-opbrakel/"