Currently, there is no weather information available.

Buggenhoutbos

4.09091
 • 4.39535
 • 4.102565
 • 4.027025
 • 3.925
 • 4.057145
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#buggenhoutbos

Nergens in Vlaanderen vind je zoveel wintereiken als in het Buggenhoutbos. Je kan er wandelen, fietsen of sporten onder een bladerdak van indrukwekkende eikenbomen. Het is de perfecte bestemming voor ontspanning en sport, voor groot en klein.

De troeven

 • De ‘grand cru’ van de wintereiken
 • De 500-jarige Boskapel
 • Speelzone bij de Konijnenberg
 • Inheemse bomen- en struikenwandeling
 • Runderbegrazingszone
Toon meer informatie

Iedereen komt aan zijn trekken in het Buggenhoutbos. Je vindt er uitgestippelde wandelingen, die starten op de parking langs de Kasteelstraat tegenover de Boskapel. Eén parcours van 9,5 km is toegankelijk voor fietsers. Gezinnen met kinderen kunnen terecht bij de iets hoger gelegen Konijnenberg, met een speelzone van 10 hectare waar je de paden mag verlaten. Je kan er tevens picknicken in volle natuur. De Hollebeek kronkelt er als een dwarrelend lint door het idyllische woud. Ook de loopcircuits zijn erg in trek bij joggers.

Een echte publiekstrekker is de meer dan 500 jaar oude Boskapel. Volgens de legende werd deze kapel gebouwd in opdracht van Jacoba van Heffene, nadat haar man Jan de Rijcke stierf tijdens een jachtongeval. Zijn schot op een groot everzwijn miste doel, waarna hijzelf door het dier werd gedood…
 

Wintereiken in het nieuws

De eyecatchers van het Buggenhoutbos zijn ongetwijfeld de imposante eiken. In 2011 haalde dit bos het nieuws toen meer dan 10 ton wintereikels werden geoogst. Die zijn van superieure kwaliteit, een echte ‘grand cru’, waarmee overal in Europa al tientallen hectaren eikenbos werden aangeplant.
Hier is boswachter Reinhart aan het woord over onze stoere wintereiken. 

Voordien vond je vooral beuken in het Buggenhoutbos. Daaraan hebben het domein én de gemeente hun naam te danken. Het gemengde loofbos brengt heel wat variatie: de typische etagebouw met boom-, struik-, kruid- en moslaag gedijt er goed.
 

Over herefordrunderen en boomsoorten

Via het blauwe wandeltraject (dat vertrekt vanaf de parking) kom je ook door het jongere gedeelte van het Buggenhoutbos. Langs het wandelpad kom je verschillende boomsoorten tegen. Bij elke boomsoort staat een naambordje met een QR-code voor meer achtergrondinformatie.

Even verderop kom je aan de schuilhut. Via voetgangerssluizen kunnen bezoekers daar vrij struinen in de natuur. Daar ontwikkelt zich ook door de jaren heen spontaan bos. Herefordrunderen grazen er in het afgesloten gedeelte. De dieren zullen er de komende jaren een wild boslandschap mee helpen ontwikkelen. Ze schuilen voor guur weer in het jonge bos. In deze begrazingszone zijn honden niet toegelaten, ook niet aan de leiband.
 

Vuursalamanders in het noorden

De vele bomen zijn een ideale schuilplaats voor broedvogels. Als je geluk hebt, hoor of zie je een bosuil, buizerd, sperwer, wielewaal, boomklever of zwarte specht tijdens je tocht.

De Hollebeek in het oostelijke gedeelte van het bos is een sterk meanderende beek, waar de vuursalamander leeft. Wist je dat het Buggenhoutbos de meest noordelijke plek is in België waar vuursalamanders voorkomen? In het voorjaar planten padden en kikkers zich voort in de Hennenput. Op schrale, zonnige plekjes tref je de hazelworm aan - in de volksmond ‘de bospaling’ genoemd.

In de lente ontdek je bosanemoon en gele dovenetel in het Buggenhoutbos, in de zomer valse salie en verschillende soorten varens. In de herfst is de variatie aan paddenstoelen indrukwekkend: amanieten, bovisten, boleten en zelfs de zeldzame gekraagde aardster.
 

Een vleugje geschiedenis 

In de 12de eeuw maakte het Buggenhoutbos deel uit van een gigantisch woud genaamd ‘Beuckenhoudt’. Het oorspronkelijke bos van ongeveer 400 hectare groot heeft heel wat bedreigingen moeten doorstaan. Zo verdween 240 hectare bos tijdens de Eerste Wereldoorlog om plaats te ruimen voor landbouwgrond. In 1933 kocht de Belgische overheid de resterende 140 hectare Buggenhoutbos. Het Agentschap voor Natuur en Bos streeft naar een herstel van het oude bos en plant nog bosuitbreiding.

 • Rolstoelpad

  Wandelpad van 6 km

  Kaart
 • Wandelroutes

  Volg 4 uitgestippelde wandelingen (adhv kleurmarkeringen), goed voor samen 20,8 km wandelplezier.

  Kaart
 • Tussen Bos en Brouwerij

  Wandelroute van 9,8 km.

  Wandelroute
 • Route You wandeling

  Wandelroute van 7 km.

  Route you.com
 • Natuurlopen

  Deze bewegwijzerde parcours kronkelen over afstanden van 4,1 - 4,7 en 6,1 kilometer doorheen het bos.

  Natuurloop
 • Fietsknooppunt

  Knooppunten 65 - 54 - 64 bevinden zich in de buurt.

  Fietsnet.be
 • Sport Vlaanderen - mountainbikeroute

  Inrijtraject Buggenhout – Lebbeke.

  Route
 • Ruiterpad

  Doorheen heel het bos loopt een pad waar je samen met je paard kan genieten van de schoonheid van Buggenhoutbos.

  Kaart
 • Speelzone 'Konijnenberg'

  Unieke speelzone 'Konijnenberg' van 10 hectare groot, langs de kronkelende Hollebeek.

  Kaart
 • Hondenlosloopzone

  Je kan de 2 hectare grote hondenlosloopzone gemakkelijk terugvinden via het volgen van de pijltjes vanop de parking van het bos. Vanaf de parking is het een 500-tal meter wandelen.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Bijna op het punt waar Oost-Vlaanderen, Antwerpen en VlaamsBrabant elkaar raken, ligt het Buggenhoutbos.

Ingang

Kasteelstraat, 9255 Buggenhout

Met het openbaar vervoer

Met de trein stap je af in Buggenhout station. Daar neem je de bus lijn 245 en stap je af aan de halte ‘Boskapel’.

Faciliteiten 

Er is een parking in de Kasteelstraat bij de ingang van het bos, vlakbij de bushalte. Een grote banner aan de ingang van de parking wijst de weg. 
De speelzone aan de Konijnenberg is een zone van  10 hectare waar je de paden mag verlaten binnen de grenzen van de speelzone.
In de omgeving van de Kasteelstraat zijn meerdere horeca-gelegenheden.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (43 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.1 (39 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (37 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (40 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (35 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (37 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?