Currently, there is no weather information available.
  • 4.42857
  • 2.833335
  • 3.6
  • 5
  • 3.6
  • 4.333335
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#Calievallei

De Calievallei vormt samen met Tielenheide, Tielenkamp en Winkelsbroek een groot aaneengesloten natuurgebied ten zuiden van Turnhout. Het valleigebied is van oorsprong een uitgestrekt (laag-) veengebied. Naast een grote oppervlakte moerasbos (vnl. elzenbroek) wordt het gebied ook gekenmerkt door vele vijvers en enkele hooilanden. Een deel van de vijvers zijn oude turfputten, waar veen of bagger werd gewonnen. Via het wandelknooppuntennetwerk ontdek je al het moois van het natuurgebied. De belangrijkste deelgebieden zijn Balderij, Rielenbroek en Volkers.

  • Natuurherstelwerken in Calievallei: In 2022 plannen we verschillende natuurherstelwerken. Alle info kan je hier lezen of bekijk het toekomstbeeld
  • Als gevolg van de werken zijn delen van het traject tussen knooppunt 8 en 48 tijdens natte perioden zeer modderig. Voorzie stevige schoenen of laarzen.  

  • De werken zijn grotendeels uitgevoerd. De bouw van vlonderpaden, vogelkijkhut en uitkijktoren zijn gepland voor de 2de helft van het jaar. Daardoor is de opening van het traject tussen de wandelknooppunten 90 en 91 uitgesteld tot eind 2023.

De troeven

  • Bos- en waterrijk gebied
  • Op wandelafstand van treinhalte Tielen
  • Op wandelafstand van domein Hoge Rielen
  • Ideaal wandelgebied met de wandelknooppunten op rustige wegen
  • In omgeving van Tielenheide en Winkelsbroek
Toon meer informatie

Een van de grootste veengebieden van de provincie Antwerpen

De Calievallei maakt deel uit van een uitgestrekt natuurgebied tussen Zevendonk en Tielen (750 ha).  In de vallei vind je vooral elzenbroekbossen, wilgenstruwelen en vijvers, afgewisseld met rietland, ruigten en enkele soortenrijke graslanden. Het gebied staat onder invloed van toestromend ijzerrijk grondwater. Planten zoals waterviolier, grote boterbloem, waterdrieblad en dotterbloem danken hun voorkomen hieraan. De uitgestrekte broekbossen vormen een echte wildernis; meer dan 100 ha in de vallei ontwikkelt zich al enkele decennia spontaan, zonder ingrepen van de mens. Ze vormen het leefgebied van vele nachtvlinders, paddenstoelen, … en meer opvallende soorten zoals kleine bonte specht, goudvink, havik en houtsnip. Het gebied herbergt één van de grootste populaties kleine ijsvogelvlinder van de regio. Langs de vijvers maak je kans op waarnemingen van ijsvogel, wintertaling, glassnijder, smaragdlibel, oeverlibel, … en recentelijk ook bever.

Het gebied is één van de grootste veengebieden van de provincie Antwerpen. Permanent hoge waterstanden zijn essentieel voor het duurzame voortbestaan. De Grote Calie, Kleine Calie en Echelsgracht, de waterlopen in de vallei, zijn eeuwen terug gegraven om het gebied te draineren.

In volle ontwikkeling

De komende jaren zal de natuurwaarde van het gebied nog sterk toenemen door inrichtingswerken, o.a. de uitbreiding van moerasbos door dempen van verwaarloosde vijvers, de afbraak van verkrotte constructies en het natuurvriendelijk inrichten van een open vijvergebied van 6 hectare groot. Daarnaast staat er ook de aanleg van vlonderpaden en een uitkijktoren op de planning. 

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Calievallei ligt in Kasterlee. 

Ingang

Verbrande Hoeven, 2460 Kasterlee

Met openbaar vervoer

Vanaf treinstation Tielen is het via Tielendorp, Kerkstraat tot Verbrande Hoeven een 2 km wandelen. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.8 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?