Currently, there is no weather information available.

De Cellen

3.636365
 • 3.5
 • 3.5
 • 3.5
 • 3.5
 • 2
 • 5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#decellen

De Cellen is een waardevol bosje van 38 hectare. De meanderende Rivierbeek vormt de grens met het kasteeldomein Gruuthuyse. Voorzie je in de winter van stevig schoeisel of laarzen, want sommige delen kunnen erg drassig zijn. 

 

De troeven

 • Europese topnatuur
 • Meanderende Rivierbeek
 • Voorjaarsbloei
Toon meer informatie

Oude naam

Het kasteel ‘De Cellen’ werd gebouwd op de locatie van een 18de-eeuws buitengoed. De benaming verwijst naar een wijknaam die al voorkomt in 1654. In 2012 kocht de Vlaamse overheid het gebied.

Natte en droge delen

Oude restanten van een poort en een zomereikendreef geven toegang tot het gevarieerde bos. In het natte zogenaamde alluviale bos met populieren, es en gewone esdoorn komen in de ondergroei eenstijlige meidoorn, hazelaar, Gelderse roos, veldiep, heel veel aalbes en sporadisch Europese vogelkers voor. Op de drogere delen zijn meer zomereiken, beuken of lorken geplant, met hier en daar een hulst in de ondergroei.

Gevarieerde natuur

In het voorjaar geven bosanemoon, grote muur, kruipend zenegroen en speenkruid kleur aan het bos. In de Cellen komen nog redelijk wat zogenaamde oud-bosplanten voor die erop wijzen dat dit altijd bos is geweest, zoals adelaarsvaren, bosanemoon, boszegge, gewone salomonszegel, grote muur, hazelaar en valse salie. Langs een zonnige bosrand groeit er hemelsleutel.

Je hoort er de boomklever, groene specht, grote bonte specht, koolmees, pimpelmees, roodborst, tjiftjaf, vink, winterkoning, zwarte specht en zwartkop. Met wat geluk spot je mogelijk een ijsvogel langs de Rivierbeek of een ree in een zomereiken- of beukendreef. De dreven zijn ook heel belangrijk voor verschillende soorten vleermuizen.

Beschermingen

Dit gebied is Europees habitatrichtlijngebied en maakt deel uit van de Natura 2000-gebieden. De Rivierbeek is Beschermd cultuurhistorisch landschap en dit gebied maakt deel uit van de ankerplaats ‘Kasteeldomeinen Gruuthuyse, De Cellen, Erkegem en Kampveld’. Ankerplaatsen zijn vanuit een erfgoedperspectief de meest waardevolle landschappelijke ensembles in Vlaanderen.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Stationstraat 4, 8020 Oostkamp

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?