Currently, there is no weather information available.

De Ortolaan

3.285715
  • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 4
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#Ortolaanpeer

Dit prachtige natuurgebied dankt zijn naam aan een middelgrote zangvogel, de ortolaan, een soort die uitsluitend voorkomt in kleinschalige natuur- en landbouwgebieden. De ortolaan is helaas verdwenen uit het gebied, net zoals in de rest van Vlaanderen. Met aangepast beheer hopen we deze zangvogel ooit terug te mogen verwelkomen.

De kleinschalige landbouwmethodes binnen deze beekvalleien herbergen een grote soortenverscheidenheid. Ook Europa vindt het beekdallandschap van de Dommel belangrijk, bepaalde delen ervan zijn aangeduid als EU-Vogelrichtlijngebied waardoor er extra aandacht moet besteed worden aan het behoud van zeldzame vogelsoorten.

De Ortolaan maakt deel uit van het wandelgebied Molhem-Hoksent. Een ideale plek voor een ontspannende en afwisselende wandeling. Je trouwe viervoeter mag meewandelen aan de leiband.

De troeven

  • Dommel als waterader doorheen het gebied
  • Broekbossen
  • Kleinschalig landbouwgebied
  • Geelgors
  • Natte hooilanden
Toon meer informatie

Geschiedenis

Het landschap in de valleien van de Dommel en de Bolisserbeek is historisch door mensenhanden gekneed. Vele eeuwen lang heeft kleinschalige landbouw hier voor een grote verscheidenheid in het landschap gezorgd. In de lagere, vochtige delen lagen de graslanden; op de hogere, drogere gronden de akkers, afgewisseld met houtkanten en struwelen.

Vanaf het midden van de 19e eeuw werden grote delen van de valleiflanken met naaldbomen beplant. In de 20ste eeuw zorgde de economische vooruitgang voor het verlies van veel van deze mooie valleilandschappen met hun specifieke natuurwaarden. Slechts her en der zijn de oude vormen van landgebruik nog sporadisch aanwezig. De eens meanderende Dommel is grotendeels rechtgetrokken, waardoor de stroomsnelheid enorm is toegenomen.

Natuurherstel

In De Ortolaan werken Natuur en Bos, de gemeente Peer, de gemeente Hechtel-Eksel en de natuurvereniging Natuurpunt v.z.w. al enkele jaren samen om de achteruitgang van de natuur te stoppen en om te buigen. Het mozaïklandschap bestaande uit akkertjes, verruigde hoekjes, hooilanden, bossen krijgt een aangepast natuurbeheer. Door waardevolle gronden aan te kopen en een aangepast natuurbeheer wordt het oude landschap in ere hersteld. Maaien en begrazen van de graslanden en beheersovereenkomsten met lokale landbouwers zorgen weer voor bloemrijke weides met onder andere echte koekoeksbloem, wilde bertram en pinksterbloem. Deze weides zijn vooral interessant voor insecten en vogels. Het ecologisch akkerbeheer zorgt voor vele eenjarige planten zoals klaproos, korenbloem, kamillesoorten en wikke. Deze voorzien in voedsel voor zaadetende vogels en lokt vele insecten, waaronder diverse soorten dagvlinders.

In dit gebied kun je veel vogelsoorten waarnemen. In het gebied waar de Dommel en de Bolisserbeek samenvloeien rusten havik, buizerd, wespendief, maar ook allerlei gorzen, ijsvogel en zwarte specht, graag uit. In de houtkanten en bossen wonnen onder andere roodborstje, winterkoninkje, hout- en holenduif.
 

Mysterieus sfeertje

Als je even wil rusten aan de picknickbank, valt je oog op de grafheuvels van Molhem. Hier werden 2500 jaar geleden de Perenaren begraven. Van het grote grafveld blijven er vandaag nog vijf grafheuvels over. Er is een educatief wandelpad aan gekoppeld waarbij je alles leert over de mens in de prehistorie.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Parking aan kerk Kleine Brogel. In de nabijheid van Brasserie Run-inn. Hier staat een klein infobord met wandelingen. Eveneens startpunt van de wandelingen.

Ingang

Molhemstraat, Peer 3990

Met het openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is Overpelt/Neerpelt. Lijn 33 Neerpelt-Genk heeft een halte aan Kleine-Brogel Kruispunt. Vanaf daar is het nog een kleine km wandelen tot aan de kerk van Kleine Brogel, startpunt van de wandelingen. Meer info op www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?