- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#Ortolaanpeer
Dit prachtige natuurgebied dankt zijn naam aan een middelgrote zangvogel, de ortolaan, een soort die uitsluitend voorkomt in kleinschalige natuur- en landbouwgebieden. De ortolaan is helaas verdwenen uit het gebied, net zoals in de rest van Vlaanderen. Met aangepast beheer hopen we deze zangvogel ooit terug te mogen verwelkomen.
De kleinschalige landbouwmethodes binnen deze beekvalleien herbergen een grote soortenverscheidenheid. Ook Europa vindt het beekdallandschap van de Dommel belangrijk, bepaalde delen ervan zijn aangeduid als EU-Vogelrichtlijngebied waardoor er extra aandacht moet besteed worden aan het behoud van zeldzame vogelsoorten.
De Ortolaan maakt deel uit van het wandelgebied Molhem-Hoksent. Een ideale plek voor een ontspannende en afwisselende wandeling. Je trouwe viervoeter mag meewandelen aan de leiband.
De troeven
- Dommel als waterader doorheen het gebied
- Broekbossen
- Kleinschalig landbouwgebied
- Geelgors
- Natte hooilanden
Geschiedenis
Het landschap in de valleien van de Dommel en de Bolisserbeek is historisch door mensenhanden gekneed. Vele eeuwen lang heeft kleinschalige landbouw hier voor een grote verscheidenheid in het landschap gezorgd. In de lagere, vochtige delen lagen de graslanden; op de hogere, drogere gronden de akkers, afgewisseld met houtkanten en struwelen.
Vanaf het midden van de 19e eeuw werden grote delen van de valleiflanken met naaldbomen beplant. In de 20ste eeuw zorgde de economische vooruitgang voor het verlies van veel van deze mooie valleilandschappen met hun specifieke natuurwaarden. Slechts her en der zijn de oude vormen van landgebruik nog sporadisch aanwezig. De eens meanderende Dommel is grotendeels rechtgetrokken, waardoor de stroomsnelheid enorm is toegenomen.
Natuurherstel
In De Ortolaan werken Natuur en Bos, de gemeente Peer, de gemeente Hechtel-Eksel en de natuurvereniging Natuurpunt v.z.w. al enkele jaren samen om de achteruitgang van de natuur te stoppen en om te buigen. Het mozaïklandschap bestaande uit akkertjes, verruigde hoekjes, hooilanden, bossen krijgt een aangepast natuurbeheer. Door waardevolle gronden aan te kopen en een aangepast natuurbeheer wordt het oude landschap in ere hersteld. Maaien en begrazen van de graslanden en beheersovereenkomsten met lokale landbouwers zorgen weer voor bloemrijke weides met onder andere echte koekoeksbloem, wilde bertram en pinksterbloem. Deze weides zijn vooral interessant voor insecten en vogels. Het ecologisch akkerbeheer zorgt voor vele eenjarige planten zoals klaproos, korenbloem, kamillesoorten en wikke. Deze voorzien in voedsel voor zaadetende vogels en lokt vele insecten, waaronder diverse soorten dagvlinders.
In dit gebied kun je veel vogelsoorten waarnemen. In het gebied waar de Dommel en de Bolisserbeek samenvloeien rusten havik, buizerd, wespendief, maar ook allerlei gorzen, ijsvogel en zwarte specht, graag uit. In de houtkanten en bossen wonnen onder andere roodborstje, winterkoninkje, hout- en holenduif.
Mysterieus sfeertje
Als je even wil rusten aan de picknickbank, valt je oog op de grafheuvels van Molhem. Hier werden 2500 jaar geleden de Perenaren begraven. Van het grote grafveld blijven er vandaag nog vijf grafheuvels over. Er is een educatief wandelpad aan gekoppeld waarbij je alles leert over de mens in de prehistorie.
-
Ruiterroute
Bewegwijzerd ruiterpad tussen knooppunten 56 en 27 van het ruiter- en menroutenetwerk Limburg.
Ruiterroutenetwerk Limburg