Currently, there is no weather information available.

Abtsheide en De Pomp-Poelberg

3.19231
  • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer
  • 3.6
  • 3.2
  • 2.8
  • 2.666665
  • 3
  • 3.75
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#depomppoelberg #abtsheide

De natuurgebieden zijn een restant van de historische Ab(t)sheide, die zich over het grensgebied van de gemeenten Beerse, Rijkevorsel en Merksplas uitstrekte. De vennen en poelen trekken heel wat bijzondere planten en dieren aan. Een hotspot voor salamanders en libellen. Een bewijs dat de natuur er goed boert! Stevige en waterdichte schoenen zijn, vooral in natte periodes, sterk aan te raden. Kinderwagens kunnen helaas niet mee. Abtsheide is niet toegankelijk voor honden tussen 15 maart en 15 november. 

De troeven

  • Hotspot voor salamanders en libellen
  • Picknicktafels
  • Schuilhut
  • Wandelen tussen de Angusrunderen
  • Leuke wandelingen
Toon meer informatie

De Abtsheide (30ha) is eigendom van Campine nv, het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer. De Lange Kwikstraat scheidt Abtsheide van het natuurgebied De Pomp-Poelberg (30 ha). Beide natuurgebieden zijn een restant van de historische Ab(t)sheide, die zich over het grensgebied van de gemeenten Beerse, Rijkevorsel en Merksplas uitstrekte.
 

Abtsheide, heide en vennen

Abtsheide heeft zowel droge als natte heide. Een aantal vennen maken het plaatje compleet. Hier groeien typische planten als veenpluis, kruipwilg, loos blaasjeskruid en tormentil. Naast heide vind je er ook gemengd loofbos, dennenbos, struikgewas en meerdere poelen.

De Abtsheide is populair bij zeldzame dieren zoals heidesabelsprinkhaan, bont dikkopje, boompieper en boomleeuwerik.
 

De Pomp en Poelberg

De Pomp bestaat uit een gelijknamige kleiput, een restant van de vroegere baksteenindustrie, die omgeven is door gemengd loofhout en dennenbos. Poelberg is een mozaïek van struikgewas, ruigtes, poelen en schrale graslanden. Beide gebieden zijn van elkaar gescheiden door het aardgastracé en fietspad: een brede, boomloze strook waar zich een soortenrijk schraalgrasland ontwikkelt.

Hier vind je nog zeldzame dieren en planten. Zo komen in de poelen van Poelberg alle inheemse salamandersoorten voor. Op de kleiput De Pomp broeden futen en groeien zeldzame plantensoorten als loos blaasjeskruid en vlottende bies.
 

Wandelen tussen runderen

In de gebieden grazen angusrunderen. Grote grazers en honden gaan niet samen. Honden en andere huisdieren, zelfs aangelijnd, zijn daarom niet toegelaten tussen 15 maart en 15 november in Abtsheide. Hou afstand van de grazers en voeder hen niet.

  • Wandelroutes

    Absheidepad (1,6 km), Poelbergpad (1,9 km) en Gallowaypad (3,7 km). Voor meer info download folder.

  • Wandelknooppunten

    63, 92, 90, 91 en 98 van wandelnetwerk Kempense Kolonies.

    Wandelnetwerk Kempense Kolonies

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Deze natuurgebieden strekken zich uit over het grensgebied van de gemeenten Beerse, Rijkevorsel en Merksplas.

Ingang

Lange Kwikstraat, 2340 Beerse

Openbaar vervoer

Met de bus
Er is een bushalte op het kruispunt van de Lange Kwikstraat en de Rijkevorselseweg. Bussen 431 (Oostmalle-Turnhout) en 433 (Hoogstraten - Beerse - Turnhout) stoppen aan deze halte.

Of je kan de bus nemen tot St-Jozef Rijkevorsel (kerk). Van daaruit is het niet meer zo ver wandelen. Je volgt best het kanaal in oostelijke richting (Sint-Jozef/Nijverheidsstraat, langs de voetgangers- en fietsersbrug). Sla dan links de Lange Kwikstraat in. Na een 50-tal meter kan je links De Pomp-Poelberg inwandelen.

Met de fiets
De gebieden liggen langs het kanaal Dessel-Schoten, tussen fietsknooppunten 71 en 72.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt