Currently, there is no weather information available.

Fort Leopold

2.37037
 • 2.2
 • 2.333335
 • 2.6
 • 2.8
 • 1.8
 • 2.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

Fort Leopold en de Diestse vestengordel

Fort Leopold, gelegen in Diest, is een uniek torenfort dat deel uitmaakt van de beschermingsgordel rond Diest. Het werd gebouwd tussen 1837 en 1845 en moest Diest mee helpen beschermen tegen invallen van de de Nederlanders. Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid kocht het fort, samen met de omliggende hooilanden en bossen, over van Defensie in 2020.

Het fort grens in het noorden aan het militaire vliegveld van Schaffen waarop ANB het maaibeheer uitvoert. Ook de Schaffense Poort, de kazematten van de Leuvenaar en de Antwerpenaar, evenals de (inmiddels beboste) stadswallen die deze gebouwen verbinden, zijn in eigendom en beheer bij Natuur en Bos.  Geleide bezoeken aan het Fort Leopold zijn periodiek mogelijk via de stedelijke Toeristische Dienst. Andere delen van deze verdedigingsgordel zijn bijvoorbeeld de Citadel-site en de vesten nabij het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek.

De troeven

 • Uitzonderlijk historisch belang
 • vleermuizenpopulatie
 • geleide bezoeken
 • stadswallen
 • de Merode-wandelnetwerk
Toon meer informatie

Geschiedenis:

Fort Leopold was in de negentiende eeuw een belangrijk onderdeel van de verdedigingsgordel rond Diest. Het ligt op de Lazarijberg en biedt een prachtig uitzicht op de stad maar ook op de even verder gelegen citadel. Bedoeling was dat het fort de stad zou beschermen maar enkele jaren nadat het in gebruik werd genomen, werd het al verbouwd tot een gevangenis omdat de Hollandse dreiging intussen voorbij was. De gestrafte militairen ( de zogenaamde "sans floshes"-tuchtcompagnie) van de gevangenis van Leuven werden naar het fort gebracht. Geschriften op de muur zijn nog altijd stille getuigen van die tijd. Ook tijdens de wereldoorlogen werden er gevangenen opgesloten.

Beschermd maar vochtig gebouw

Het fort werd in het tweede deel van de twintigste eeuw door de para's gebruikt maar die trokken er ruim 20 jaar geleden weg. In 1996 werd het een beschermd monument. Het gebouw is opgetrokken uit honderdduizenden bakstenen en heeft hele dikke muren. Daardoor is het er erg kil, wat ideaal is voor vleermuizen. Die vonden er de afgelopen jaren een perfecte woonplaats. Natuur en Bos wil het fort nog aantrekkelijker maken voor de vleermuizen

Vleermuizen

Op dit moment verblijven er ongeveer 130 vleermuizen in het fort, het gaat om zeven verschillende soorten. Je vindt er vooral dwergvleermuizen maar ook de baardvleermuis, de Brandt-vleermuis, de laatvlieger en de franjestaart. Ook zeldzame soorten zoals de grijze grootoorvleermuis en de ingekorven vleermuis kan je hier terugvinden. Bedoeling is dat de vleermuizenpopulatie de komende jaren zal toenemen, en dat is meteen ook goed nieuws voor de uilen die in het fort leven, want zij lusten wel eens een vleermuis.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Fort Leopold is gelegen nabij het station van Diest en het makkelijkst te bereiken via Bezoekerscentrum Halve Maan (Omer Vanaudenhovelaan 48 ).

Ingang

Omer Vanaudenhovenlaan48, 3290 Diest

Neem de trein tot aan station van Diest. Van daaruit kun je volgende bussen nemen: halte 19 Diest-Geel-Tessenderlo aan Fort Leopoldlaan; Grote lijnenbundel op de  grote ring: halte Stadion of halte Sint-Jansplein.

Met de auto is het mogelijk om te parkeren aan het station, aan het bezoekerscentrum, langs de stadsring of in het centrum (betalend)

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.2 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.8 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.5 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?