Currently, there is no weather information available.

Dorent

3.533335
  • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 2.6
  • 3.333335
  • 3.75
  • 5
  • 5
  • 5
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#dorent

Deze natuurparel, 90 hectare groot, is een lappendeken van drassige graslanden, broekbosjes, waterpoelen en afgesneden meanders. Door het gebied lopen enkele prachtige onverharde wandelpaden. Trek je wandelschoenen aan en geniet van het pittoreske landschap met hagen en houtkanten.

De troeven

  • Ideaal wandelgebied
  • Poelen met kamsalamander
  • Waardevolle graslanden
Toon meer informatie

Sappige natuur

Dorent ligt vlak naast de ‘nieuwe’, gekanaliseerde Zenne en wordt doorkruist door grachten, beken en de ‘Oude’ Zenne. Daarom is dit sappig stukje natuur perfect voor de ontwikkeling van wetland. En daar hebben we met het Sigmaplan in 2019 werk van gemaakt, natte natuur die als een spons werkt.  In natte periodes houden ze het water vast, en bij droogte geven ze het water vertraagd weer af. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de manier waarop we ons aanpassen aan het veranderende klimaat.

Grote pimpernel

Tijdens de zomermaanden kan je hier een opvallende verschijning in bloei zien: de grote pimpernel. Zulke pimpernelgraslanden zijn helaas zeldzaam in Vlaanderen. Ook in Dorent tref je enkel nog restanten aan. Daarom passen we hier een zorgvuldig natuurbeheer toe. Zo willen we dit bijzondere type grasland en de planten die erbij horen beschermen en uitbreiden.

Hier leeft de waterdraak

Hier leeft de kamsalamander, de grootste salamander van Vlaanderen. Die wordt wel eens ‘waterdraak’ genoemd vanwege de gekartelde kam die de mannetjes in de paartijd op hun rug hebben. Kamsalamanders houden van grote poelen met proper water en waterplanten, liefst zonder concurrentie van vissen. Overwinteren doen ze op het land. Dan schuilen ze in struikgewas, hagenrijen of kleine lapjes bos.

Land van de sleedoornpage

In de houtkanten die het gebied doorkruisen leeft de bedreigde sleedoornpage. Deze vlinder stelt bepaalde eisen aan zijn leefomgeving. Zo legt het vrouwtje haar eitjes uitsluitend op sleedoornstruiken. Het liefst op jonge uitlopers: daar kunnen de rupsen van eten. Sleedoornpages vliegen van begin juli tot eind september en zijn moeilijk waar te nemen omdat ze vaak hoog in de kruinen van de bomen leven.

Beverweetje

Ook het grootste Europese knaagdier van Europa is fan van Dorent. Bevers zijn vegetariërs, op het menu staan vooral (wortels van) waterplanten, moerasplanten, riet. Bevers knagen ook aan bomen. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten zoals wilg, populier en els. Ze gebruiken de bast, twijgjes en bladeren als voedsel. Het hout zelf eten ze niet. De grote takken en bomen worden gebruikt om burchten en dammen mee te bouwen. De bever is heel schuw. De kans dat je hem te zien krijgt is vrij klein. Let daarom op sporen zoals afgebeten en geschilde takken, omgeknaagde bomen, glijplekken en loopsporen.

Grote grazers 

Natuur en Bos werkt voor de begrazing in Dorent samen met lokale bio-landbouwer Puur Laar. Het landbouwbedrijf focust zich op korte keten. Rechtstreeks van bij de landbouwer tot op je bord. Wie koopt via de korte keten, maakt een erg duurzame keuze. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steun je de lokale landbouwers. En beperk je het aantal ‘voedselkilometers’. Dit is de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Minder voedselkilometers betekent minder verkeer, minder uitstoot van uitlaatgassen en minder brandstofverbruik.

Sommige graslanden worden begraasd met konikpaarden en Schotse hooglanders. Hiervoor zijn de nodige afsluitingen voorzien, het begrazingsgebied is niet toegankelijk. Enkele van die weilanden worden het jaarrond begraasd, enkele andere graslanden worden pas begraasd nadat er gemaaid werd. De grazers kunnen overleven in moeilijke omstandigheden. Ze zoeken hun voedsel in het wild en komen vlot de winter door met hun vetlaag en hun dikke vacht. Ze vragen dus een minimum aan verzorging. Toch houden boswachters, landbouwers en soms een dierenarts hun conditie goed in de gaten.

Stukje Zennegeschiedenis

Door de eeuwen heen hebben we de kronkelende, moerassige Zenne steeds meer naar onze hand gezet. Ondertussen is bijna de hele benedenloop rechtgetrokken, maar hier in Dorent kan je de geschiedenis van de Zenne nog ontwaren. Langs het natuurgebied loopt de Zenne in haar huidige, gekanaliseerde vorm, maar door het landschap stroomt ook nog de Oude Zenne. Dat is eigenlijk een restant van de eerste rechttrekking in de 19de eeuw. De lang geleden afgesneden meanders die nog tussen beide rivieren liggen, zijn de zeldzame restanten van een nog ouder verleden.

 

  • Landelijke Eppegemwandeling

    Wandeling van 8.6 km.

    Route
  • Dorentwandeling

    Wandeling van 7,3km.

    Route
  • Dorent-Nelebroekwandeling

    Wandeling van 3,1km.

    Route
  • Fietsknooppunten

    Dorent ligt tussen knooppunten 13 en 18.

    Fietsnet
  • Ruiterroute Equitrail etappe 1

    Route van 33km.

    Route
  • Horeca

    Er is een cafetaria bij de manège.

    Website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Dorentstraat , 1930 Zemst

Openbaar vervoer

Bus 282 en 683 rijden tot aan Dorent. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Eppegem is het dichtsbijzijnde station. Meer info: www.belgiantrain.be.

 

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?