Currently, there is no weather information available.

Vallei van de Drie Beken

3.155845
 • 3.57143
 • 2.76923
 • 2.846155
 • 3.555555
 • 2.916665
 • 3.3125
 • Overzicht
 • Commentaren (5)
 • Praktische info

#de3beken, #driebeken, #dedriebeken

De Vallei van de Drie Beken strekt zich uit van aan de Paalse plas op de grens van Beringen en Tessenderlo tot in Molenstede (Diest). Het gebied, van ongeveer 1500 ha,  dankt zijn naam aan de drie beken die naast elkaar stromen: de Kleine, Middel-, en Grote Beek. Het landschap vol onverharde wegen, bomenrijen, greppels en grachten, hooilanden, bos en heide zal velen aangenaam verrassen. Wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes doorkruisen het gebied. Bovendien is de vallei een thuis voor wel 20 verschillende soorten sprinkhanen!

Nog een gouden tip: als je zelf zo stil mogelijk bent, maak je kans om een buizerd of een andere roofvogel of dier te zien.

De troeven

 • Afwisselend landschap
 • verschillende wandelroutes
 • Hotspot voor sprinkhanen
 • Schatkamer aan fauna en flora
Toon meer informatie

Trek je laarzen aan of knoop je waterdichte schoenen dicht. Deze natte omgeving is er geen om met sandaaltjes te verkennen! Maak gebruik van een van de verschillende wandelroutes om dit gebied in te trekken en geniet van de afwisseling tussen verschillende landschappen.

Scala aan flora

De afwisseling van natte valleigronden, zandige donken en droge Diestiaanheuvels (oeroude zandbanken) in de Vallei van de Drie Beken zorgt voor een heel scala aan flora met waterminnende planten als waterdrieblad, wateraardbei en dotterbloem. De drogere plekken zijn dan weer een prima groeibodem voor heidekartelblad, stekelbrem, blauwe knoop en grondster.

In de Vallei van de Drie Beken vind je vogels als houtsnip, blauwborst, rietgors, havik en wespendief. Talloze insecten vinden ook de weg tot de vallei. Je vindt er bijvoorbeeld de smaragdlibel, de koraaljuffer, de metaalglanslibel naast talrijke weidebeekjuffers. Vergeet ook niet de 20 soorten sprinkhanen die hier te vinden zijn! Bever, ree en everzwijn zijn de grotere zoogdieren van het gebied.


Doordacht natuurbeheerplan

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beheert ongeveer 600 hectare van dit natuurgebied volgens een doordacht natuurbeheerplan. Illegale weekendverblijven verdwenen, visvijvers evolueerden naar natuurvriendelijke vijvers en poelen, heidebiotopen herstelden zich en 220 hectare graslanden worden jaarlijks gehooid en begraasd. Daarbij werken landbouwers, hobbyboeren en het ANB nauw samen aan een grotere biodiversiteit.

Erg interessant zijn de Diestiaanse Heuvels in het gebied. Deze heuvels zijn de zandbanken die achterbleven toen de Diestiaanzee zich 7 miljoen jaren geleden terugtrok. Een voorbeeld van zo’n heuvel is de Hooilandse Berg. Deze 55 meter hoge heuvel is nu grotendeels bebost. 
 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Romina Celis

  "Heel mooi gebied, spijtig dat het verstoord wordt door jagers"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "We zijn blij dat het natuurgebied in de smaak valt, ook al vind je de aanwezigheid van de jagers niet zo fijn. Jagers moeten in Vlaanderen strikte richtlijnen respecteren zodat de ecologische waarde van het natuurgebied niet achteruitgaat, en zodat natuurbezoekers veilig en ongestoord van het gebied kunnen genieten. Dat wil ook zeggen dat tijdens het jachtseizoen bv. bepaalde zones op bepaalde tijdstippen voorbehouden zijn voor de jacht. Het is een beetje geven en nemen, voor zowel de jager als de bezoeker. In de Vallei van de Drie Beken worden de richtlijnen ivm de jacht volgens onze informatie correct opgevolgd. Mocht je toch klachten hebben of onregelmatigheden opmerken, mag je die zeker doorgeven aan jacht.oost.anb@vlaanderen.be"
 • Moons Edwin

  "zeer mooi gebied om te wandelen, jammer dat de knuppelpaden er zo verloederd bijliggen. Een knuppelpad brugje is verrot en half ingestort en dus zeer gevaarlijk om over de beek te geraken. Een ander stuk is vernield door een omgevallen boom."
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste Edwin, dit is inderdaad een gekend probleem dat zeer binnenkort aangepakt zal worden! Vriendelijke groeten"
 • henk

  "mooi gebied. Door het verwilderd karakter van de wandeling, geeft het een soort verlaten, jungle-gevoel. TOP. Maar ik ga niet te veel reclame maken, anders zijn de prachtige (doch verouderde) knuppelpaden direct stuk."

Ligging en bereikbaarheid

De Vallei van de Drie Beken strekt zich uit van aan de Paalse plas op de grens van Beringen en Tessenderlo tot in Molenstede (Diest). 

Ingang

Goor 12, 3980 Tessenderlo

Met het openbaar vervoer

Neem aan het treinstation van Diest bus 7 tot in de Rothstraat in Vleugt of bus 299 tot in Engsbergen-dorp of Deurne-dorp. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.8 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (13 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.9 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (16 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?