7 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Drongengoed

3.95283
 • 4.25
 • 3.7
 • 3.625
 • 4.055555
 • 3.785715
 • 4.214285
 • Overzicht
 • Commentaren (14)
 • Praktische info

#drongengoed

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Dit 750 hectare groot bos- en natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Ursel (Knesselare) en Maldegem. Het bos met zijn vele fraaie dreven en heiderelicten is de ideale uitvalsbasis voor uren wandel- en fietsplezier. 

Wil je meer te weten komen over de werken die plaatsvinden in het Drongengoed? Lees dan even het persbericht. In juli en september vonden infowandelingen plaats over deze werken, waarvan je hier het verslag kan lezen. Door de lopende werken in Drongengoedbos is het ruiterpad tijdelijk niet beschikbaar.  

Het Landschapspark Drongengoed zoekt ambassadeurs en gastheren. Heb jij interesse? Meer informatie vind je hier

 

De troeven

 • Grootste bos- en natuurgebied van Oost-Vlaanderen
 • Heide, gras, bos: variatie troef
 • Kabouterpad voor kleuters
 • Ontmoeting met de schaapskudde
 • Gloednieuw sprookjesbos
Toon meer informatie

Het Drongengoedbos biedt voor elk wat wils. Wandelaars, fietsers, ruiters kunnen genieten van de natuurpracht, gezelligheid en geborgenheid.

Kabouters zoeken

Kleuters en jonge kinderen kunnen van de natuur genieten langs het twee kilometer lange Kabouterpad, dat vertrekt aan de Drongengoedhoeve (www.drongengoedhoeve.be). Het Kabouterpad loopt ook doorheen de speelzone vlakbij de hoeve.

Schipperen tussen bos en heide

Gemengd bos zet de toon, maar je ziet regelmatig heide. Dit heide doet terugdenken aan de tijd dat dit bos een onherbergzaam heidegebied was: het Maldegemveld. Planten als struikheide, dopheide, ronde zonnedauw en heidekartelblad zijn het levende bewijs van dit rijke heideverleden. 
Een andere merkwaardige plant voor het Drongengoedbos is zaagblad met zijn mooie blauw-paars gekleurde bloemen. De bodem van het Drongengoedbos is vrij zuur waardoor de groene dubbelloofvaren hier goed gedijt. 

Oog in oog met de schapen, reeën en damherten

Van april tot november kan je ook de schaapskudde tegenkomen in het Drongengoedbos. Een tweehonderdtal schapen graast elke dag in het bos en op de heideterreintjes. Ze worden begeleid door de herderin. Ook kom je af en toe oog in oog te staan met de damherten of reeën die in het gebied leven. Een groepje van een tiental dieren vormen zeker geen uitzondering.

Over cirkelende roofvogels en kleurrijke paddenstoelen

Roofvogels voelen zich opperbest in dit het Drongengoedbos. Wie goed oplet, herkent de buizerd, torenvalk, sperwer, bosuil, ransuil en boomvalk. Andere opvallende broedvogels zijn de zwarte en groene specht, boomklever en bonte vliegenvanger. Het Drongengoedbos staat ook bekend om de vele en diverse paddenstoelen die er groeien. Voor nachtvlinderliefhebbers is een uitstap bij schemer zeker de moeite: zij zullen in het Drongengoedbos niet op hun honger blijven zitten!

Geschiedenis

Eeuwenlang was het Drongengoedbos een onherbergzaam heidegebied tot het in de 13de eeuw werd ontgonnen. Het bos dankt zijn naam aan de Paters van Drongen uit Gent, die de mooie Drongengoedhoeve als uitvalbasis hadden. Vandaag vind je er een bezoekerscentrum (www.drongengoedhoeve.be)  waar je alles te weten komt over de streek en hoe het landschap door de jaren heen veranderd is. 

Landschapspark Drongengoed

Het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeente Knesselare en Maldegem, RLM, toerisme Meetjesland,  Natuurpunt, enkele private eigenaars en de militaire overheid zorgen er samen voor dat het aangenaam toeven is in het Drongengoedgebied. Een visie voor een kwaliteitsvol samengaan van natuur, bos, landschap en recreatief medegebruik voor dit bijna 800 hectare groot gebied leidt alles in goede banen. Meer info over het landschapspark lees je op www.drongengoed.be.

Begeleide wandelingen

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met de Drongengoedgidsen. Deze natuur- en bosgidsen bieden een ruim aanbod aan begeleide wandelingen en activiteiten op maat van diverse groepen. Seizoentrips, biotoopuitstappen, thematische uitstappen, pluk-de-dag-trips en natuurateliers zijn enkele voorbeelden. Wil je een wandeling reserveren? Neem dan contact op met Kurt Goethals (Drongengoedhoeve) via info@drongengoedhoeve.be - 09 325 09 80 of met Marc Spanhove via marc.spanhove@telenet.be - 0479 67 95 44.

Natuurpunt organiseert regelmatig activiteiten en begeleide wandelingen in het Maldegemveld. Die activiteiten kan je raadplegen op www.natuurpuntmaldegemknesselare.be

Vanaf april tot november trekt de herderin van de Natuurkudde met haar kudde van 200 schapen door het natuurgebied. Wil je graag een afspraak met de kudde? Raadpleeg het aanbod van belevingswandelingen en educatieve arrangementen op www.natuurkudde.be.

 • Speelzone

  Rechts naast de ingang van de Drongengoedhoeve vind je een sprookjesbos met kabouters, paddenstoelen, bruggen, bosgeesten, stappalen en andere speeltuigen.

  Ontdek het sprookjesbos
 • Kabouterpad voor kleuters

  Wandeling van 2 km rond de Drongengoedhoeve waarbij kabouter Pinnemuts de kinderen opdrachtjes geeft.

  Kabouterpad Drongengoed
 • Streek-GR-Tijl Uilenspiegelpad

  Het pad loopt doorheen het Drongengoed.

  Streek-GR-Tijl Uilenspiegelpad
 • Wandellus 1 Drongengoed

  Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Wandellus 3 Drongengoed

  Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Wandellussen in Maldegemveld

  Natuurpunt
 • Wandelknooppunten

  Er liggen verschillende knooppunten in de buurt van Drongengoed.

  Wandelroutes.org
 • Natuurloop

  De groene (4,2 km), blauwe (6,3 km) en/of rode (8,8 km) looplus leiden je doorheen het prachtige bos.

  Kaartje
 • Drongengoedbos fietsroute

  Drongengoedbos fietsroute
 • Fietsknooppunten

  Knooppunt 75 ligt in het Drongengoed. Knooppunt 71 ligt vlakbij het speelbos en de bivakzone in Maldegem Kleit.

  Fietsnet.be
 • Maldegemse KAM, 3 routes

  Kaartje
 • MTB route Knesselare (32 km)

  Kaartje
 • Speelzone

  Het Drongengoedbos heeft 2 speelzones: een van 2,83 ha en een van 1,85 ha.

  Kaartje
 • Kamperen

  Kamperen kan in de nabijgelegen bivakzone van Natuurpunt in Maldegem.

  Malegemveld
 • Ruiteren

  Ruiteren kan op de paden waar het toegelaten is, aangeduid op de toegankelijkheidskaart die je kan downloaden. Momenteel is het ruiterpad niet berijdbaar tijdens de lopende werken in Drongengoedbos.

  Toegankelijkheidskaart Drongengoed.
 • Coachen in de natuur

  In dit natuurgebied kun je met een natuurcoach op stap om samen op zoek te gaan naar een antwoord op al je vragen.

  Info

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Timmerman Geert

  "Best mooi domein en overal hangen er bordjes om de bezoekers op te wijzen dat ze geen afval achterlaten. Ook vragen ze om de drollen vd honden op te kuisen. Doen we allemaal. 1 groot probleem, nergens over het hele domein zijn er vuilbakken te vinden !! Heb hiervoor reeds een sms naar de boswachter gezonden - echter zonder resultaat."
 • Veerle Vandendriessche

  "Dit mooie gebied reeds verschillende keren mogen her-ontdekken via de Natuurkudde van Leen Ricour! Een echte aanrader om met deze ervaren herderin en haar kudde op stap te gaan! Heel mooi dat het gebied kiest om door middel van begrazing aan natuurbeheer te doen! De Natuurkudde biedt hiermee zeker en vast een prachtige meerwaarde aan het natuurgebied! Ik hoop van harte dat dit ook in de toekomst behouden mag blijven!"
 • Stijn Vandenbroucke

  "Het blijft oud zeer: Invasie soorten en privé-gronden EN... Hoewel er maar zeer kleine delen van het domein geluidsarm zijn, lijkt een betere overeenkomst met de Aero club Brugge EN DE AANPAK VAN SLUIPVERKEER aangewezen. Onlangs werd me in een enquête gevraagd of ik bereid zou zijn om voor het Drongengoed een toegangsprijs te betalen... Voor alle duidelijkheid: ik ben fietser, wandelaar, fotograaf en Natuurpuntlid. De bevoegde overheden én diensten durven en/of kunnen gebruikers van de plaatselijke accommodatie en etablissementen niks maken. Niemand hoeft te wijken, enkel begripvol te overleggen. Het spreekt voor zich dat ik nóch de Heer bostoezichter, nóch Natuurpunt of gelijk wie wens te bekritiseren die zich oprecht voor ons erfgoed inzet. Aan allen: Vlaanderen is klein. Zeer klein. Stijn Vandenbroucke, Buurtstraat Maldegem "
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Bedankt om je bezorgdheden door te geven. Het Agentschap Natuur en Bos probeert ervoor te zorgen dat mensen zo goed mogelijk kunnen genieten van de natuur in het gebied, en houden daarbij steeds rekening met de draagkracht van een gebied. Als je concrete vragen of suggesties hebt, mag je die altijd doorgeven."
 • Pepijn

  "Er wordt aangegeven dat er een honden losloopzone is in het drongengoed. Ik vind echter nergens waar die zone juist is? Wie kan helpen?"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Pepijn, de hondenzone ligt in de omheinde boomgaard achter de Drongengoedhoeve. We hebben deze zone ook aangeduid op het kaartje die je vindt onder "nuttige downloads". De zone is bijna altijd toegankelijk, maar tijdens periodes dat de schaapskudde graast in het Drongengoed wordt de zone soms gebruikt als wachtweide voor de schapen. Dan mogen er geen honden op. Nu in de winterperiode zijn er geen schapen, die komen pas terug midden april. Vriendelijke groeten "
 • Jo

  "Mag ik op de stroken tussen wandelknooppunt 23 en 24 fietsen ? Dit is me dunkt het mooiste stukje natuur in het drongengoedbos. "
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Best Jo, tussen wandelknooppunt 23 en 24 mag niet gefietst worden. De weg die de verbinding maakt tussen knooppunt 24 en 35 mag wel gebruikt worden (openbare weg). Vriendelijke groeten "
 • Antoon De Veldwachter

  "Heel mooi gebied, naast het grote bos in dambordpatroon is er ook Maldegemveld waar je kan genieten van mooie (recente) stukjes heidegebied, akker- en weidelanden en stukjes berken- en eikenbos. Je kan er ook damherten en reeën spotten. Ik sluit me wel aan bij de reactie van Geert Timmerman: er zijn amper vuilnisbakken te vinden in het bos. "
 • Janssens

  "waar start de kabouterwandeling? "
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Hallo, het Kabouterpad ‘Pinnemuts’ is een kleuterpad rondom de Drongengoedhoeve (Drongengoedweg 9 | 9910 Ursel (Knesselare)), dat de allerkleinsten (tot en met het eerste leerjaar) spelenderwijs kennis laat maken met alle facetten van het bos. De wandeling is ongeveer 2 km lang. In de dreven rondom de Drongengoedhoeve, staan een tiental bordjes met doe-opdrachten en vragen bij een grote paddenstoel. Kabouter Pinnemuts wijst je de weg! Vriendelijke groeten"
 • Janssens

  "waar vind je info over Natuurlopen?"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Hallo, algemene info over de natuurlopen vind je op www.natuurenbos.be/natuurlopen. De officiële opening van de natuurloop in Drongengoed vindt plaats op 16 oktober, vanaf dan vind je specifieke info en een kaartje op www.natuurenbos.be/natuurloop-drongengoed. Vriendelijke groeten"
 • Lic dijon

  "Gewoon prachtig ! Altijd iets te zien... en nooit veel volk... mooie diversiteit..."

Ligging en bereikbaarheid

Het Drongengoed ligt op het grondgebied van Knesselare (Ursel) en Maldegem. 

Ingang

Drongengoedweg 11 (Parking Krakeel), 9910 Ursel

Met het openbaar vervoer

De belbus 85 Aalter-Maldegem-Knesselare stopt ter hoogte van het kruispunt Drongengoedweg-Brugstraat op ongeveer 750m van de Drongengoedhoeve. Je kan de belbus reserveren via 09 210 94 94. Meer info: www.delijn.be.

Met de auto

Vanuit Gent neem je langs de E40 de afrit Aalter en vervolg je de weg langs de N44 richting Maldegem. Over het kanaal Gent-Brugge (Aalterbrug) neem je rechts de N499 richting Ursel. In de dorpskom van Ursel volg je richting Eeklo (Eekloseweg). Verderop sla je links Blakkeveld in en vanaf hier volg je de gele borden ‘Jagershof’. Ter hoogte van het Jagershof ga je naar rechts. Ongeveer 150m verder vind je de parking. Aan het Jagershof staat een infobord over het Drongengoedbos.
Als je van de N49 (E34) komt, rij je de N44 op richting Aalter. Aan de tweede verkeerslichten sla je links af richting Maldegem-Kleit. Vanaf hier volg je de gele borden ‘Jagershof’. Ter hoogte van het Jagershof sla je rechts af en ongeveer 150m verder vind je de parking. Aan het Jagershof vind je een infobord over het Drongengoedbos.

Met de fiets

Het bos ligt aan het knooppunt 68, 71, 75 en 74 van het Fietsnetwerk Meetjesland. Fietsers kunnen kiezen voor de Beverhoutsroute (38 km) of de Drongengoedroute (44 km).
Fietsverhuur  mogelijk via www.kwmeetjesland.be/nl/viva-velo

Bivakzone 

In het Maldegemveld, net naast het speelzone kan je kamperen in de bivakzone. Meer info op www.bivakzone.be/kleit.html

Begeleide wandelingen

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met de Drongengoedgidsen. Deze natuur- en bosgidsen bieden een ruim aanbod aan begeleide wandelingen en activiteiten op maat van diverse groepen. Seizoentrips, biotoopuitstappen, thematische uitstappen, pluk-de-dag-trips en natuurateliers zijn enkele voorbeelden. Wil je een wandeling reserveren? Neem dan contact op met boswachter Marc Spanhove via marc.spanhove@lne.vlaanderen.be, 0479 67 95 44 of met Kurt Goethals (Drongengoedhoeve) op info@drongengoedhoeve.be, 09 325 09 80. 

Natuurpunt organiseert regelmatig activiteiten en begeleide wandelingen in het Maldegemveld. Die activiteiten kan je raadplegen op www.natuurpuntmaldegemknesselare.be

Vanaf april tot november trekt de herderin van de Natuurkudde met haar kudde van 200 schapen door het natuurgebied. Wil je graag een afspraak met de kudde? Raadpleeg het aanbod van belevingswandelingen en educatieve arrangementen op www.natuurkudde.com.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (24 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (20 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (16 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (18 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (14 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (14 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  Ontdek op Open Monumentendag het intrigerende verhaal van de Gallo-Romeinse ...
  @ natuurenbos
  1 jaar geleden
 • Ma Van 8:00 tot 22:00 Di Van 8:00 tot 22:00 Wo Van 8:00 tot 22:00 Do Van 8:00 tot 22:00 Vr Van 8:00 tot 22:00 Za Van 8:00 tot 22:00 Zo Van 8:00 tot 22:00
  Landschapspark Drongengoed
  Lees meer
 • zondag 10 februari 2019 van 14:30 tot 16:30
  Valentijnwandeling voor volwassenen
  Lees meer
 • vrijdag 15 februari 2019 van 18:00 tot 20:00
  Bosuilenwandeling
  Lees meer