Currently, there is no weather information available.

Bossen van Edewalle

2.733335
 • 3.5
 • 2.666665
 • 3.2
 • 2.25
 • 1.75
 • 2
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#edewallebos, #bossenvanedewalle

De Bossen van Edewalle kennen een geschiedenis van ontbossen en bebossen. Ooit was dit gebied verbonden met het Wijnendalebos en was het onderdeel van het grotere Kreupelbos. Het Agentschap Natuur en Bos beheert er twee deelgebieden Poelkemveld en Edewallebos - samen slechts 20 hectare. Enkel in het deelgebiedje Edewallebos kun je wandelen.
Klein maar fijn!

De troeven

 • Klein maar fijn
 • Rode eekhoorn en zwarte specht
 • Brongebiedjes op de flanken van de Ruidenberg
Toon meer informatie

Rode eekhoorns en zwarte spechten

Op de flanken van de Ruidenberg spelen de brongebieden en bovenlopen van beken een belangrijke rol. Ze zorgden voor natte valleitjes met lemige ondergrond, die hun eigen hooibeheer kregen. De restanten van dottergraslanden zijn heel goed zichtbaar. Sommige bosjes bevatten ook waardevolle essen-middelhoutbossen met hun typische voorjaarsflora.
In het Edewallebos kom je al gauw de kuifmees tegen, als de gaaien hem niet gewaarschuwd hebben. Met wat geluk tref je rode eekhoorn aan, en ook buizerd en sperwer broeden in dit bos. Zwarte specht komt vaak op bezoek vanuit het Wijnendalebos. In het lentegroen zingen zwartkop en winterkoning. Hoe lang is het nog wachten tot een ree hier haar intrek neemt?
Het bos heeft een verleden van hakhoutoogst. Relicten ervan duiden op gewone es en zwarte els. Maar ook Amerikaanse eik en zomereik werden gekweekt voor houtopbrengst. Gelderse roos is dan weer een typische soort voor natte beekvalleitjes, die hier en daar nog opduikt.
 

Landschap in verandering

Het kreupelhout van het Edewallebos maakte plaats voor akkers en daarna voor grove den. Net zoals in andere armere delen van deze streek werden die geplant voor de mijnindustrie. De beste gronden werden ontwaterd en in weiden gelegd. Na een periode zonder beheer begon het Agentschap Natuur en Bos in 2012 opnieuw met het dunnen in dit bos. Om zo meer structuur in het bos te brengen en kwaliteitsvolle bomen te doen groeien. De aanleg van een bossingel door het Regionaal Landschap IJzer en Polder en een bebossing van 1 hectare met loofhout, omgeven door een brede bessendragende bosrand, zijn recente veranderingen in het landschap.

 • Wandelen

  In dit kleine bosje zijn een paar heel korte wandelpaadjes.

 • Fietsknooppunten

  Edewallebos is gelegen tussen knooppunt 85 en 97 (Brugse Ommeland).

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  Er is een speelzone van 6,8 ha.

  Speelzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Ruidenbergstraat, 8610 Kortemark

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.7 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.8 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt