Currently, there is no weather information available.

Eglegemvijver

3.57143
  • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 4.333335
  • 4.25
  • 3.333335
  • 3.25
  • 3.166665
  • 3
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#eglegemvijver


Bevers gespot

Momenteel woont er een familie bevers op de Eglegemvijver. Als je goed kijkt, zie je rondom de vijver heel wat knaagsporen en andere sporen van hun werk. Deze dieren zijn nogal schuw en worden niet graag verstoord. We vragen dan ook het nodige respect van de bezoeker: bekijk de sporen gerust van op afstand, maar probeer de dieren en hun leefgebied zeker niet te verstoren.

Aan hondenbaasjes vragen we nog eens extra om de honden zeker aangelijnd te houden, om zo geen extra verstoring te veroorzaken. In de hondenzone kunnen honden wel naar hartenlust spelen. Bedankt voor het begrip en respect voor de natuur.


Zoals het een waterrijk gebied siert, is de Eglegemvijver een belangrijke rustplaats voor vogels. Vooral in de winter gonst het hier van het leven. Een ideale bestemming voor vogelliefhebbers! Voor de sportievelingen is er een vis-, zeil- en windsurfclub.

De troeven

  • Ideaal voor vogelliefhebbers
  • Even je hond uitlaten in de hondenzone
  • Voor de sportievelingen is er een vis-, zeil- en windsurfclub.
Toon meer informatie

Water, vogels en recreatie

De Eglegemvijver is ruim 43 hectare groot en ontstond eind 1960 als zandwinningsput voor de aanleg van de E19. Tijdens de winter strijken er grote groepen watervogels neer, zoals bergeend, kuifeend, tafeleend, krakeend, fuut, meerkoet en kokmeeuw.

Rond de Eglegemvijver voeren we een natuurvriendelijk oever- en bermbeheer. Zo maaien we de bermen regelmatig en voeren we het maaisel af. Dit zorgt voor een bloemenrijkere berm die interessant is voor allerlei insecten. Ook de houtkanten (rijen struiken) langs de oevers snoeien we regelmatig kort. Zo kunnen de houtkanten zich opnieuw ontwikkelen en valt er ook voldoende licht op de oever. In een aantal zones proberen we de oeverzone ondieper te maken. Hierdoor wordt het de ideale rustzone waar vissen zich kunnen voortplanten en rietvogels kunnen broeden.

Vroeger werd ‘de put’, zoals de Eglegemvijver genoemd wordt, beheerd door BLOSO. Sinds 2006 beheert Natuur en Bos de Eglegemvijver. We willen de natuurwaarden van de Eglegemvijver beschermen én zachte vormen van recreatie toelaten. Je kan hier rond de vijver fietsen en wandelen. Of zit je liever aan of op het water, dan kan je aansluiten bij de vis-, zeil- of windsurfclub. Voor ieder wat wils. Zwemmen is niet toegestaan in de vijver, omdat dit volgens de geldende wetgeving niet kan zonder permanente bewaking en een aantal strenge regels betreffende oa waterkwaliteit.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Eglegemvijver is een gebied van 43 ha en ligt in Zemst en Mechelen.

Ingang

Eglegemweg, 2811 Mechelen

Met openbaar vervoer:

Vanaf het station van Hombeek is ongeveer 400 m wandelen tot aan de ingang van Eglegemvijver.

Met de fiets:

Het fietsknooppuntennetwerk passeert langs het gebied (knooppunt 10).

Faciliteiten

Er is een parking aan de Eglegemweg. 

Je kan het gebied ook binnenkomen langs de Konijnenstraat maar daar kan je moeilijk parkeren. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.2 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt