10 °C
bewolkt
bewolkt

Eglegemvijver

1.87778
 • 3
 • 3
 • 3
 • 2
 • 3
 • 2
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#eglegemvijver

Zoals het een waterrijk gebied siert, is de Eglegemvijver een belangrijke rustplaats voor vogels. Vooral in de winter gonst het hier van het leven. Een ideale bestemming voor vogelliefhebbers!       Voor de sportievelingen is er een vis-, zeil- en windsurfclub.

Volg de regiobeheerder van Eglegemvijver via www.twitter.com/Wim_De_Maeyer

 

De troeven

 • Ideaal voor vogelliefhebbers
Toon meer informatie

Water, vogels en recreatie

De Eglegemvijver is ruim 43 hectare groot en ontstond eind 1960 als zandwinningsput voor de aanleg van de E19. Tijdens de winter strijken er grote groepen watervogels neer, zoals bergeend, kuifeend, tafeleend, krakeend, fuut, meerkoet en kokmeeuw.

Rond de Eglegemvijver voeren we een natuurvriendelijk oever- en bermbeheer. Zo maaien we de bermen regelmatig en voeren we het maaisel af. Dit zorgt voor een bloemenrijkere berm die interessant is voor allerlei insecten. Ook de houtkanten (rijen struiken) langs de oevers snoeien we regelmatig kort. Zo kunnen de houtkanten zich opnieuw ontwikkelen en valt er ook voldoende licht op de oever. In een aantal zones proberen we de oeverzone ondieper te maken. Hierdoor wordt het de ideale rustzone waar vissen zich kunnen voortplanten en rietvogels kunnen broeden.

Vroeger werd ‘de put’, zoals de Eglegemvijver genoemd wordt, beheerd door BLOSO. Sinds 2006 beheert het Agentschap voor Natuur en Bos de Eglegemvijver. We willen de natuurwaarden van de Eglegemvijver beschermen én zachte vormen van recreatie toelaten.

 

 

 • Wandelpad

  Wandeling rond de vijver (2,8 km).

 • Wandelknooppunt

  Het wandelroutenetwerk Rivierenland passeert door het gebied (knooppunten 52 - 184 - 185).

  Wandelroutenetwerk Rivierenland
 • Fietsroute

  Fietspad rond de vijver.

 • Hondenzone

  De hondenzone bevindt zich aan het einde van de Eglegemweg (zijstraatje van de Bankstraat). Ontdek alle hondenzones op onze website.

  Hondenzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

Eglegemvijver is een gebied van 43 ha en ligt in Zemst en Mechelen.

Ingang

Eglegemweg 1-3, 2811 Mechelen

Met de fiets:

Het fietsknooppuntennetwerk passeert langs het gebied (knooppunt 10).

Parking

Er is een parking aan de Eglegemweg

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (1 vote)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (1 vote)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (1 vote)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2 (1 vote)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 vote)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2 (1 vote)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • zo 7 mei 2017 van 10:00 tot 13:00 za 20 mei 2017 van 13:00 tot 16:00 zo 18 juni 2017 van 10:00 tot 13:00 za 1 juli 2017 van 13:00 tot 16:00 zo 30 juli 2017 van 10:00 tot 13:00 za 26 augustus 2017 van 13:00 tot 17:00
  Ik Surf
  Lees meer
 • zaterdag 13 mei 2017 van 10:30 tot 16:30
  Dé Watersportdag 2017 - Gratis Surf 'n SUP
  Lees meer
 • Van 3 juli 2017 tot 7 juli 2017
  Surfkamp (Windsurfen)
  Lees meer

Wat te doen in de buurt