Currently, there is no weather information available.

Eikelberg

3.11111

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.5
 • 3.5
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#eikelberg

De Eikelberg, ongeveer 14 ha groot, is gelegen ten noorden van de dorpskern van Gelrode. Sinds 1994 is het eigendom van het Vlaams Gewest. Het is één van de typische Diestiaanheuvels van het Hageland. In 2000 werd het gebied erkend als Vlaams natuurreservaat en gerangschikt als landschap omwille van zijn uitzonderlijke wetenschappelijke, historische en esthetische waarden.

 

De troeven

 • Diestiaanheuvel
 • schapenbegrazing
 • rustig wandelgebied
 • rijk verleden
Toon meer informatie

Luguber verleden:

Al in 1284 stonden op de Eikelberg de galgen en raderen waaraan de lijken van misdadigers werden gehangen. Langs de drukke weg Leuven-Aarschot werden ze als afschrikwekkend voorbeeld tentoongesteld. Op de Eikelberg is ook de historische ijzerzandsteengroeve nog zichtbaar, waar vermoedelijk de bouwsteen voor de donjon van Rivieren (Betekom) werd gehaald. Nog in de jaren zeventig werd de groeve heropend voor de restauratie van de O.L.Vrouwkerk in Aarschot. Op het einde van de 19de eeuw werd de Eikelberg beplant met naaldbomen.Tot 50 jaar geleden was de helft van de Eikelberg bedekt met heide. 

Variatie aan soorten:

Naast struikheide vind je op deze heuvel soorten terug als stekel- en kruipbrem, klein warkruid, pilzegge, muizenoor, grasklokje, zandblauwtje en tormentil. Vele insecten zoals de rode bosmier, de mierenleeuw en heidelibel voelen zich hier thuis.

Grazende schaapjes:

Om de droge struisgras- en heidevegetatie te herstellen wordt er extensief begraasd met schapen. Her en der worden er plekken met verouderde heide gemaaid, kleine plagplekken gecreëerd en boomopslag verwijderd. Het is de bedoeling om rondom de heideplekken zoomvegetaties te laten ontstaan en het omringende bos lichtrijk te houden. Daarom wordt er ook in het bos om de paar jaar gedund. Om het bos zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de natuurlijke bosbegroeiing op de Hagelandse heuvels, worden exoten als Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en Valse acacia, in de mate van het mogelijke verwijderd.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Eikelberg is een natuurgebied in Gelrode, een deelgemeente van de Belgische gemeente Aarschot.

Ingang

Bergstraat 28, 3200 Gelrode

Openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is het station van Aarschot. Van daaruit kun je bus 335 naar Gelrode nemen.

https://www.delijn.be/nl/

http://www.belgianrail.be/nl/home.aspx

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?