- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#eikelberg
De Eikelberg, ongeveer 14 ha groot, is gelegen ten noorden van de dorpskern van Gelrode. Sinds 1994 is het eigendom van het Vlaams Gewest. Het is één van de typische Diestiaanheuvels van het Hageland. In 2000 werd het gebied erkend als Vlaams natuurreservaat en gerangschikt als landschap omwille van zijn uitzonderlijke wetenschappelijke, historische en esthetische waarden.
De troeven
- Diestiaanheuvel
- schapenbegrazing
- rustig wandelgebied
- rijk verleden
Luguber verleden:
Al in 1284 stonden op de Eikelberg de galgen en raderen waaraan de lijken van misdadigers werden gehangen. Langs de drukke weg Leuven-Aarschot werden ze als afschrikwekkend voorbeeld tentoongesteld. Op de Eikelberg is ook de historische ijzerzandsteengroeve nog zichtbaar, waar vermoedelijk de bouwsteen voor de donjon van Rivieren (Betekom) werd gehaald. Nog in de jaren zeventig werd de groeve heropend voor de restauratie van de O.L.Vrouwkerk in Aarschot. Op het einde van de 19de eeuw werd de Eikelberg beplant met naaldbomen.Tot 50 jaar geleden was de helft van de Eikelberg bedekt met heide.
Variatie aan soorten:
Naast struikheide vind je op deze heuvel soorten terug als stekel- en kruipbrem, klein warkruid, pilzegge, muizenoor, grasklokje, zandblauwtje en tormentil. Vele insecten zoals de rode bosmier, de mierenleeuw en heidelibel voelen zich hier thuis.
Grazende schaapjes:
Om de droge struisgras- en heidevegetatie te herstellen wordt er extensief begraasd met schapen. Her en der worden er plekken met verouderde heide gemaaid, kleine plagplekken gecreëerd en boomopslag verwijderd. Het is de bedoeling om rondom de heideplekken zoomvegetaties te laten ontstaan en het omringende bos lichtrijk te houden. Daarom wordt er ook in het bos om de paar jaar gedund. Om het bos zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de natuurlijke bosbegroeiing op de Hagelandse heuvels, worden exoten als Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en Valse acacia, in de mate van het mogelijke verwijderd.