Currently, there is no weather information available.

Elsakker

3.296295
 • 4
 • 3.6
 • 3.125
 • 2.625
 • 2.57143
 • 3.454545
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#elsakker

Dit voormalig kloosterdomein (gebied was eigendom van een kloostergemeenschap uit Thorn, hoewel er nooit een klooster heeft gestaan) in de gemeente Hoogstraten is vandaag een rustgebied voor mens en dier (160 hectare). Vooral wild is hier in zijn nopjes. Bos, heide, vochtige graslanden, poelen en vijvers vormen de belangrijkste elementen. Opvallend bij een bezoek aan deze groene oase is de grote verscheidenheid aan vogels, maar je vindt er ook vele zoogdieren, amfibieën en insecten. Een ideale plek om even op adem te komen. En steek zeker ook eens de Nederlandse grens over met de smokkelroute. De Elsakker sluit aan bij de Nederlandse natuurgebieden van Staatsbosbeheer (Strijbeekse heide en Gouwberg) en Natuurmonumenten (Chaamse beken) en maakt zo deel uit van een veel groter natuurgebied, gezamenlijk meer dan meer dan 600 hectare. 

De troeven

 • Een plek om even op adem te komen
 • Een wandelparadijs
 • Grensoverschrijdende smokkelroute
 • Een speelzone waar kinderen kunnen ravotten
 • Zitbanken om even te rusten
Toon meer informatie

Elsakker, een gevarieerd gebied

Typisch voor de Kempen is de aanwezigheid van de gagel, die elders in België zeldzaam is. De gagel werd vroeger gebruikt om bier te brouwen, tot hop die taak overnam. In de Elsakker kan je deze unieke plant bewonderen langs de wandelpaden en rond de L-vormige vijvers langs de Polderdreef. Het gebied bestaat vooral uit bossen met grove den, ruwe berk, zomereik en elzenbroekbos met hier en daar wat graslanden en heidevelden. Daarnaast zie je ook bochtige smele, pijpenstrootje, rankende helmbloem, vingerhoedskruid en wilde kamperfoelie. Vegetatie gedomineerd door dop- en struikheide verraden het oude landschap, waar heide eeuwenlang de toon zette.
In het voorjaar kleuren de graslanden wit van de pinksterbloemen. In de herfst duiken dan weer talloze paddenstoelen op. Veel voorkomende soorten zijn vliegenzwam en aardappelbovist.

Aan dieren geen gebrek

In de Elsakker wemelt het van de dieren. Roofvogels zoals buizerd, havik, torenvalk, bos- en ransuil broeden in de bossen, evenals gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger en nachtzwaluw. Op open plekken vertoeven boompieper en houtsnip.

In de poelen en vijvers planten zes soorten amfibieën zich voort: bruine en bastaardkikker, poelkikker, gewone pad, vinpoot- en alpenwatersalamander. De levendbarende hagedis durft ook wel eens bliksemsnel je pad te kruisen. Die dieren lusten maar wat graag een sappig insect en daaraan is geen gebrek in de Elsakker. Je vindt hier zeldzame dagvlinders zoals groentje en bont dikkopje, sprinkhanen en talrijke libellen waaronder koraaljuffer, venwitsnuit en de zeldzame bosbeekjuffer. Onder de zoogdieren tellen we haas, eekhoorn, vos, ree, bunzing, egel en verschillende muizen. En er zijn niet minder dan 645 nachtvlindersoorten waargenomen.

Een wandelparadijs

In Elsakker kan je als wandelaar volledig tot rust komen en genieten van verschillende wandelingen. Met de Elsakkerroute doe je een kleine wandeling, maar wil je liever verder, dan kan je met de smokkelroute de grens naar Nederland oversteken.
 

Een vleugje geschiedenis

Het gebied maakte lange tijd deel uit van de eigendommen van de abdij van Thorn uit Nederlands Limburg. En dankt zijn naam aan Wouter Van Elsacker, die in 1588 beheerder was van de goederen van Thorn.

Na de Franse inval van 1794 maakte de formele opheffing in 1797 een einde aan de abdij en het vorstendom Thorn. Eerst werd het vorstendom geannexeerd door Frankrijk en later vervoegde het zich bij het Koninkrijk der Nederlanden. Hierna kwam het gebied in privéhanden.

Vanaf 1960 waren er plannen om het gebied te verkavelen voor woningbouw, maar de wet op Ruimtelijke ordening en Stedenbouw verhinderde deze ommezwaai. Sinds 1980 is de Elsakker in bezit van Natuur en Bos.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Er bevinden zich vier ingangen in het gebied, allen met weinig tot geen parkeergelegenheid. De toegangspoorten werden N – O – Z – W genoemd.

- Ingang Zuid: 51.479543, 4.810666 (Chaamseweg thv nr 55a- Hoogstraten)

- Ingang Oost: 51.48607, 4.814436 (Chaamseweg – Hoogstraten)

- Ingang Noord: 51.49640, 4.800119 (Strijbeek – Hoogstraten)

- Ingang West: 51.48743, 4.795167(Strijbeekseweg thv nr 4-6 – Hoogstraten)

Ingang

Chaamseweg, 2320 Hoogstraten

Met het openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde halte is ‘Meerle Kerk’. Belbus 935 Hoogstraten – Meerseldreef passeert langs deze halte. Dan is het nog enkele minuutjes wandelen tot de Chaamseweg. Meer info: www.delijn.be.

Met de fiets

Knooppunt 15 ligt in de buurt van Elsakker.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (10 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.1 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.6 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt