Currently, there is no weather information available.

Ertbrugge

3.919645
 • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 4.40909
 • 3.625
 • 3.866665
 • 3.944445
 • 3.42857
 • 4.105265
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#ertbrugge

Een wandeling door gebied Ertbrugge is een boeiende belevenis. Je doorkruist verschillende landschappen: weilanden, fauna-akkers, dreven, bos en boomgaarden. Typisch voor dit gebied zijn de statige dreven. De 600 meter lange lindendreef, de Boze Dreef genaamd, is uitzonderlijk waardevol. Ertbrugge, een gebied van 40 hectare, is één van de groene vingers van Antwerpen en vormt, middenin de drukke rand van Antwerpen, een rustpunt voor mens en dier.

De troeven

 • Groengebied omringd door stadgebied
 • Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer
 • Op kleine oppervlakte zeer diverse terreinen: bos, weide, ….
 • Voor de shoppers: Ertbrugge ligt vlak bij het Wijnegem Shopping Center
Toon meer informatie

Een gevarieerd landschap

Het gebied kreeg zijn huidige naam al in 1370 toen het gekocht werd door Jan van den Ertbrugge. Het landschap ligt op een rug tussen de Grote en de Kleine Schijn, rivieren ouder dan de Schelde. Al heel vroeg woonden hier mensen. Aan de Galgestraat en op de Bremweide werden een aantal archeologische vondsten gedaan onder andere een urnenveld, silexbijlen en pijlpunten.

De wijk is ook gekend als de Mortelhoek en dit is letterlijk te nemen. Er werd volop ontzaveld voor het maken van mortel. Dit heeft nog merktekens achtergelaten in het landschap. Ertbrugge vormt een kleinschalig historisch boslandschap met een veelheid aan lijnstructuren zoals dreven, houtkanten en heggen. De brede dreven zijn een uniek kenmerk van het gebied. De Ertbruggedreef is een bijna één kilometer lange beukendreef, helaas onderbroken ter hoogte van hoeve Covens. De bomen daar werden in de jaren 1970 het slachtoffer van een combinatie van een paar zeer droge zomers, gevolgd door een zeer natte herfst. In De Boze Dreef, die het gebied verbindt met de Turnhoutsebaan, werd één derde van de lindebomen gekapt en opnieuw aangeplant. Rond het parkbos, dat privé is, bevinden zich akkers en weilanden. De weilanden en akkers zijn belangrijk voor bewaren van de landschapsstructuur.

Het landschap is één van de laatste groene oasen aan de rand van stad Antwerpen. Dat het gebied niet verkaveld maar beschermd werd als landschap is de verdienste van de Wijkgroep Ertbrugge – in 1976 waren zij echte pioniers!

Op Ertbrugge vind je twee classicistisch kastelen en 3 boerderijen. De twee huizen van plaisantie De Zwarte Arend en Ertbrugge werden allebei rond het einde van de 18e eeuw gebouwd. Zowel de Duitsers als de Engelsen verbleven er tijdens en na WOII. 
 

Een oud bos vol met oude bosplanten

Eén van de meest bedreigde biotopen in Vlaanderen en zelfs in de wereld is oud bos. Het Ertbruggebos stond al op de kaart van Ferraris (1771-1778) en mag dus gerust een oud bos genoemd worden. Op Ertbrugge komen dan ook oude bosplanten zoals bosanemoon, speenkruid en aronskelk voor.

Na het overlijden van baron de Borrekens kocht de Vlaamse overheid een aantal weilanden, bosjes en startte met de aanleg van een stadsbos. Er werden amfibiepoelen en fauna-akkers aangelegd. De natuurwaarde neemt jaar na jaar toe doordat de akkers omgevormd worden tot fauna-akkers. De intensieve weides laat ANB evolueren naar hooiland of wastine, een oud-middeleeuws woord voor woeste, onvruchtbare grond.
 

Bedreigingen

Het gebrek aan een definitieve bestemming voor het kasteel De Zwarte Arend hypothekeert de toekomst ervan. Ook de toekomst van de landbouw is erg onzeker. Het drukke verkeer rond Antwerpen is eveneens een bedreiging voor Ertbrugge. Hert bos ligt nabij een reserveringsstrook voor de aanleg van 2e havenontsluiting en de A102.

Hopelijk zal ook in de toekomst deze mooie en waardevolle omgeving beschermers vinden.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • moois van mie

  "Het is er altijd heerlijk rustig wandelen, ik kom er graag. Ik zag er al allerlei insecten, hoorde er een specht, zag er enorme paddenstoelen en indrukwekkende bomen. Alleen spijtig dat veel mensen hun hond los laten lopen . Maar voor de rest echt een aanrader daar in de buurt!"
 • DC De Ridder

  "We hebben gewandeld op een mooie lentedag. De bomen boden een welkome beschutting op deze warme dag. De paden waren adembenemend. Je kan er tot rust komen. Het enige jammere was dat er geen bankjes waren."
 • Ludwig

  "Wat een prachtig gebied"

Ligging en bereikbaarheid

De Boze Dreef is de hoofddreef en loopt van de August Van de Wielelei naar kasteel Ertbrugge.

Ingang

Ertbruggestraat, 2100 Deurne

Met de fiets

als je van knooppunt 3 naar 30 fietst, kom je langs Ertbrugge.
www.fietsnet.be

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is Antwerpen-Centraal. Dit ligt 12 km van Ertbrugge. Tram 10 of bus 410 brengt je tot op vijf minuten van Ertbrugge. Afstappen aan de halte ‘Macro Deurne’. Deze halte ligt vlak bij de Boze dreef, de hoofddreef naar kasteel Ertbrugge en domein Ertbrugge. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (22 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (24 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.9 (15 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (18 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (14 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (19 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt