- Overzicht
- Commentaren (4)
- Bezoekerscentrum
- Praktische info
#galgebossen
Welkom in De Galgebossen. Wie kan zich voorstellen dat in dit gebied, vol natuurpracht en rustgevende stilte, tot in de vroege jaren 1700 letterlijk galgen klaarstonden voor de veroordeelden… De laatste eeuwen maakten die galgen gelukkig plaats voor maar liefst 150 verschillende soorten planten en 24 soorten dagvlinders. Met een beetje geluk kruist zelfs een ree, vos of marter je pad tijdens een wandeling, fiets- of ruitertochtje…
De troeven
- Speelbos
- Veelkleurige vlinderpracht
- Plek vol oorlogsgeschiedenis
- Hagle Dump Cemetery, aan de rand van het bos
Engelse soldaten
De Galgebossen, 111 hectare, vormen een klein overblijfsel van een gigantisch woud dat zich ooit uitstrekte van Beselare tot Watou, maar tussen de 9de en 11de eeuw bijna volledig verdween. In tegenstelling tot de meeste bossen uit de omgeving werden de Galgebossen niet verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, het was immers een rust- en uitvalsbasis voor het Engelse leger. Er bevonden zich een barak voor erediensten van The Church of England en een cinemazaaltje. De nabijgelegen Hospitaalhoeve deed dienst als medische hulppost. De Plankenroute of Plank Road verbond de bossen met het centrum van Vlamertinge, langs die weg trokken de soldaten naar het front. Je snuift het oorlogsverleden ook op als je langs het Hagle Dump Cemetery passeert, aan de rand van het bos.
150 verschillende planten
Plantenliefhebbers kunnen rekenen op minstens 150 verschillende soorten in de Galgebossen. Sommigen zijn typisch voor een weinig verstoorde bosbodem: gulden en slanke sleutelbloem, brede wespenorchis, vingerhoedskruid, grote muur, kruipend zenegroen, gewone salomonszegel en de in deze contreien zeer zeldzame kleine maagdenpalm. Eigen aan het eiken-beukenbos zijn onder meer dubbelloof, stekelvaren, boskruiskruid, echt duizendguldenkruid, fraai en liggend hertshooi, Sint-Janskruid, valse salie en schapenzuring. In nattere stukken komen mooie moeras- en waterplanten voor zoals fonteinkruiden, gele lis, gele waterkers, gewone engelwortel, grote wederik, kale jonker, kantig hertshooi, moeraswalstro, pinksterbloem, watertorkruid en violier.
Vlinders, vogels, én kamsalamander
Onder de 24 soorten dagvlinders in de Galgebossen kun je de eikepage, de zeldzame kleine ijsvogelvlinder en het hooibeestje ontdekken. Verder kun je 30 tot 35 verschillende soorten vogels spotten. Braamsluiper, boomkruiper, drie soorten spechten, staartmees, sperwer en buizerd kleuren het lijstje. Ook de wespendief, houtsnip en boomvalk zijn trouwe bezoekers. Schrik niet als een ree, vos of martersoort, zoals wezel, hermelijn, bunzing of steenmarter, je pad kruist tijdens je wandeling! In oude en nieuwe poelen worden amfibieën verwend, zoals gewone pad, alpenwatersalamander, kleine watersalamander, kamsalamander, bruine en groene kikker. Zo kan zelfs de zeldzame kamsalamander zich hier nog voortplanten.
Dit is een Natura 2000-gebied
-
Galgebossenwandelroute
Deze bewegwijzerde wandelroute laat je kennis maken met het bos en de omgeving langs een traject van 6,5 km.
Galgebossenwandelroute -
Wandelknooppunten
In dit gebied vind je volgende wandelknooppunten (Hoppeland): 1, 2, 3, 8, 9, 11, 94, 95 en 99.
Wandelknooppunten -
Speelzones
Er is een speelzone van 1,8 ha, deze is het hele jaar bespeelbaar. Van 1 juli t.e.m. 31 augustus zijn er ook nog eens 2 extra zomerspeelzones van 9,71 ha en 2,33 ha!
Kaart
Wim
"Leuk bos! Alleen jammer dat die besparen niet toegankelijk zijn voor mountainbikers! "roger
"mountainbikers ! Jullie denken alles in te palmen en de wandelaars van de weg rijden."Gianni
"Net daarom is het leuk als er aparte wegeltjes zijn voor fietsers. In zo'n groot bos zijn inderdaad meer mogelijkheden. Ik zou het ook heel positief vinden moest hier ook eens aan een circuit voor fietsers (MTB, cyclocross) gedacht worden!"john kranendonk
"opgelet ! veel teken in het bos !! 23.08.2018"