Currently, there is no weather information available.

Gerhagen

4.302085
 • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 4.333335
 • 4.07143
 • 4.3125
 • 4.5
 • 4.454545
 • 4.21739
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#gerhagen

Het domeinbos Gerhagen, in het groene deel van de industriegemeente Tessenderlo, mag pronken met de titel van het eerste stiltegebied met kwaliteitslabel in Vlaanderen. Dankzij uitvoerige beheer- en beschermingswerken zijn enkele verloren gewaande diersoorten er teruggekeerd. Het domein Gerhagen is de groene long van Tessenderlo, heeft een oppervlakte van 945ha en is samen met de Merodebossen een van de grootste aaneengesloten bossencomplexen van Vlaanderen.

 

De troeven

 • Stiltepad
 • Bosmuseum Gerhagen
 • “De groene neus” van Limburg
 • Natuurloop
Toon meer informatie

Shhhhhht!

Gerhagen is één van de 4 stiltegebieden in Limburg. Er gaat een stiltepad met belevingselementen door het bos. De gratis stiltekaart en het stilterugzakje, die je kan uitlenen in het Bosmuseum, zijn een hulpmiddel om te genieten van de rust en de stilte. Het stilste plekje is de omgeving van de Pinnekenswijer. Zet je er neer op de lummelbank en luister naar de stilte van de natuur, want deze heeft vele geluiden: het roffelen van de zwarte specht, het fladderen van de noordse witsnuitlibel, het geritsel van een konijn of het startende brommergeluid van het knopsprietje, een veldsprinkhaan.

De wandelpaden in Gerhagen maken deel uit van het wandelroutenetwerk De Merode. Daarnaast kan je er ook fietsen, mountainbiken, lopen en ruiteren.  Kinderen kunnen er zich uitleven op de Zandberg, vlak achter het Bosmuseum.  Voor het mooiste uitzicht moet je op de 19 meter hoge uitkijktoren klimmen.
 

Een bos in verandering

Gerhagen maakt deel uit van het Prinsheerlijk platteland De Merode, een samenwerkingsproject van zes gemeenten op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant met het doel de bescherming en promotie van het cultureel erfgoed, de natuur en het landschap en de streekproducten.  Gerhagen is één van de onthaalpoorten. Het grotendeels bosgebied met centraal het 32 ha grote Vlaamse natuurreservaat de Pinnekenswijer en zuidelijk het natuurreservaat de Houterenberg.

Gerhagen is trots op zijn bossen. Deze bossen zijn honderd jaar geleden aangeplant en bestaan hoofdzakelijk uit naaldhout.  Een gemengd en meer gevarieerd naald- én loofhoutbos is voor de natuur interessanter, daarom wordt er regelmatig in de bossen gewerkt. Dunnningswerken zijn noodzakelijk om de bomen vitaal te houden, jonge loofbomen voldoende groeikansen te geven en meer variatie zoals open plekken met heide en bosranden te creëren. Heel wat Corsicaanse dennen, Amerikaanse eiken en Amerikaanse vogelkersen, allemaal uitheemse boomsoorten, zijn verwijderd.

Het vroegere heidegebied op de Houterenberg en rond de Pinnekenswijer was bijna helemaal verbost en bebost.  Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft deze heidegebiedjes terug open gekapt om de heidesoorten een handje te helpen. Met succes: na tien jaar afwezigheid keerde de nachtzwaluw terug als broedvogel, net als de boomleeuwerik, de klapekster overwintert er zoals vroeger en ook de moeraswolfsklauw, een plantensoort, is opnieuw waargenomen.
 

Het Bosmuseum

In het Bosmuseum (geopend van februari tot eind november) loopt de permanente tentoonstelling “Van ei tot ei”, over de bonte verzameling vogels die in het gebied voorkomen. Bij een vooraf gereserveerd bezoek aan het museum leidt een gids je in een uur tijd rond in de wereld van de vogels van Gerhagen. Het Bosmuseum behoort tot de pronkstukken van Gerhagen.

 • Je kan kiezen uit diverse wandelpaden.

  De afstanden variëren tussen 1,5 km en 12 km.

  Wandelpaden in Gerhagen
 • Natuurloop

  Drie aangeduide routes: groen (4.3 km), blauw (4.3 km) en rood (5.1 km) - zie kaartje "nuttige downloads".

  Natuurloop
 • Fietsroute door Gerhagen

  De fietstocht is 29 km lang.

  Gerhagen Tessenderlo
 • Fietsroutenetwerk

  Fietsknooppunten: 15, 334, 335.

  Fietsnet
 • Speelzone

  Er is een speelzone van 8,63 ha en een van 1,37 ha.

  Speelzones
 • rolstoelpad

  Er is een rolwagenpad van 2,8 km.

  Rolwagenpad Gerhagen
 • Geniet van een parcours in de "wilde natuur"

  MTB-routes
 • Je kan je route uitstippelen aan de hand van een knooppuntensysteem.

  De paardenliefhebbers komen zeker aan hun trekken.

  Ruiteren in de Merode
 • De visvijver is toegankelijk voor iedere visser die in het bezit is van een geldig visverlof, afgeleverd door de vzw Verenigde Gerhagenvissers Tessenderlo (VGT).

  visvijver Gerhagen
 • In de omgeving van Gerhagen vind je tien horecazaken.

  Horeca Gerhagen

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het domeinbos Gerhagen ligt in het groene deel van de industriegemeente Tessenderlo.

Ingang

Kerk Engsbergen,Engsbergseweg 132, 3980 Engsbergen

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation Diest ligt op 8,1 km van de Houterenberg-Pinnekenswijer. Meer info: www.belgianrail.be.
Het bosmuseum in Gerhagen is bereikbaar met belbus 717. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (18 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.1 (14 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (16 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.5 (11 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (23 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?