Groenpool Linkeroever
NAAR EEN MEER DAN 500HA GROTE GROENPOOL LINKEROEVER
Vergeten
De namen Sint-Annabos, Blokkersdijk, Vlietbos, Het Rot, Middenvijver, Burchtse Weel, Galgenweel,… zullen bij velen bekend in de oren klinken. Ooit een grote polder in de bocht van de Schelde en in de loop van vorige eeuw opgespoten om de stad van de toekomst een plek te bieden. Zo ver is het niet gekomen en wat bleef, was een door snelwegen en lanen opgedeeld gebied. Haast een beetje vergeten, werden ze deel van die grote groene long tussen de stad en de dorpskern van Zwijndrecht.
Verbinden
Nu de werf van de Oosterweelverbinding op Linkeroever is gestart, zullen de gebieden na de werken niet langer op zichzelf staan. Met ecotunnels, een heus ecoduct, een parkbrug en het verdwijnen van de drukke Charles de Costerlaan wordt de basis gelegd voor meer dan 500 hectare aaneengesloten groen – een grote Groenpool- en ontsloten door een netwerk van fietspaden.
Voor mens en natuur
Om een visie uit te werken voor deze nieuwe grote groene ruimte, startte Natuur en Bos van de Vlaamse overheid met de opmaak van een inrichtingsplan voor de Groenpool Linkeroever. Het gebied is dan ook divers, van de strengst beschermde natuur tot plekken voor sport, spel en festiviteiten, van kurkdroog tot kletsnat, van weidse zichten over water tot de beslotenheid van bos. Het inrichtingsplan zal richting geven en antwoorden bieden op vragen zoals: ‘hoe kunnen we de waterplassen in de natuurgebieden wapenen tegen droogte?’, ‘waar is er ruimte voor bijkomend bos en moeras?’, ‘waar komen toegangspoorten tot de groenpool?’, ‘waar voorzien we speelnatuur, wandelpaden, picknickplaatsen, belevingselementen,…?’, ‘hoe geven we de groenpool Linkeroever een identiteit?’, ‘welke verhalen vallen er te vertellen?’, ‘vinden we partners in het beheer van de groenpool,…?’ Begin 2022 moet het inrichtingsplan klaar zijn.
Dit plan is de eerste stap richting een gebied dat rijk is aan natuur, klimaatrobuust, beleeaar en klaar voor de toekomst. Kortom, een Groenpool van een unieke omvang, met ruimte voor mens, plant en dier en de ideale start voor een verkenning van de unieke natuur die de Scheldevallei te bieden heeft.
En oh ja, de naam ‘groenpool Linkeroever’ is inderdaad wat saai. Dat kan dus beter, maar daarover later meer.