Currently, there is no weather information available.

Heiderbos

3.3
  • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 3.444445
  • 3.3
  • 3.142855
  • 3.857145
  • 3
  • 3.1
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#heiderbos

Tussen de bossen van dit stukje natuurschoon vind je schrale graslandjes met kruipbrem, stekelbrem en gaspeldoorn. In deze stekelige omgeving hoor je regelmatig de mooie zang van de boomleeuwerik en het trillende geluid van de nachtzwaluw. Je kunt hier ook onderweg weleens een herder met zijn kudde schapen tegen het lijf lopen. Kijk zeker ook eens naar beneden tijdens je tocht; je ontdekt er een fascinerende wereld van ongewervelden en insecten.

De troeven

  • 7.000 jeneverbesstruiken
  • Ruime waaier aan bostypes
  • Groenblijvende gaspeldoorn
  • Mooie gele vlinderbloemen
  • Tal van broedvogels
Toon meer informatie

Het Heiderbos is een stukje natuurschoon dat natuurliefhebbers, ruiters, fietsers en wandelaars uitnodigt om even van de jeneverbes te komen proeven.
Het Vlaamse natuurreservaat Heiderbos, gelegen net ten noorden van Zevenhuizen in de gemeente As, werd in 1970 opgericht. Het natuurgebied strekt zich uit over ruim 100 hectare.

De laatste uitgestrekte jeneverbesheide van Vlaanderen

Het Heiderbos is de laatste uitgestrekte jeneverbesheide van Vlaanderen en is al generaties lang gekend als de plek met de meeste jeneverbessen in heel Vlaanderen. Met maar liefst 7.000 jeneverbesstruiken is de jeneverbes, naast de taxus onze oudste en enige nog in het wild voorkomende naaldboomsoort, is dan ook opvallend aanwezig in het Heiderbos.
De laatste decennia heeft de jeneverbes het moeilijk om te verjongen. De jeneverbes heeft licht nodig om goed te kunnen groeien. In de bossen van Heiderbos werden daarom over kleinere oppervlakten een aantal exoten zoals Corsicaanse dennen gekapt. Natuur en Bos doet er alles aan om de jeneverbes deze plekken te laten innemen.
 

De groenblijvende gaspeldoorn

In het Heiderbos kom je, naast jeneverbes, heidesoorten tegen, zoals struikheide en gewone dopheide. De zeldzame rode dopheide voelt zich hier eveneens thuis. Er groeien eveneens allerlei mos- en korstmossoorten, een kruisbestuiving tussen schimmel en algen die veel water kunnen vasthouden. De ruime waaier aan bostypes gaat van open eiken- en berkenbossen naar meer gesloten dennenbossen.

Op de schrale graslandjes vind je eerder kruipbrem, stekelbrem en gaspeldoorn. De gaspeldoorn is taai, kan twee tot drie meter hoog worden en vormt een dichte, groenblijvende struik met dorens. Het is één van de weinige wilde struiken die tijdens de winter tot bloei komen. De mooie gele vlinderbloemen zullen je tocht door het Heiderbos al in februari opfleuren.
 

Zomerverblijf van de nachtzwaluw

Tal van broedvogels vinden eveneens hun weg hierheen. Zo laten boomleeuwerik, boompieper, winterkoninkje, vink, roodborst, specht, lijster en allerlei meesjes zich geregeld opmerken. De nachtzwaluw heeft hier zijn zomerverblijf, in de winter verkiest hij het tropische Afrika.

Dicht tegen de grond, tussen de struiken en onder houtresten schuilt een levendige wereld van insecten, ongewervelden, amfibieën en reptielen, zoals de gewone pad, groene kikker en levendbarende hagedis. Die laatste is eierlevendbarend. Dat betekent dat die hagedis wel eieren produceert, maar dat de schaal van die eieren niet dikker is dan een doorzichtig vliesje. De jongen worden daardoor direct geboren. Ree, vos, haas en konijn sieren het lijstje van zoogdieren in het Heiderbos.

 

  • Toegankelijke wandelpaden

    Het gebied is het hele jaar vrij toegankelijk op de voorziene wandelpaden en boswegen.

  • Fietsroutenetwerk

    Fietsknooppunten 40 en 41 passeren het Heiderbos.

    Fietsroute.be

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Heiderbos is gelegen net ten noorden van Zevenhuizen in de gemeente As.

Ingang

Kantonnale Baan , 3665 As

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is het station van Genk. Dat ligt 10 km van het Heiderbos. Buslijn 15 brengt je tot op drie minuten van het Heiderbos. Afstappen aan de halte ‘As Monument A’. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Met de auto

Parking: Kantonnale Baan, 3665 As

Vanuit Brussel: Vervolg op de E314 tot de afslag Genk-Oost. Blijf rechtdoor rijden richting As (N75). Vervolg je weg op de N75 tot de N730. Sla linksaf in Vlasroot. Je komt in As. Er is een parking voorzien aan de Kantonnale Baan in As.

Vanuit Antwerpen: Neem de E313 richting Luik. Neem de afslag Lummen. Vervolg je weg op de E314 tot de afslag Genk-Oost. Blijf rechtdoor rijden richting As. Vervolg je weg op de N75 tot de N730. Sla linksaf in Vlasroot. Je komt in As. Rij tot de parking aan de Kantonnale Baan.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.4 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.1 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.1 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?