Currently, there is no weather information available.

Groene gordel Heist-West

2.285715
 • 3.142855
 • 1.8
 • 2
 • 2
 • 1.5
 • 3.2
 • Overzicht
 • Commentaren (4)
 • Praktische info

#groenegordelheist

De minder bekende Groene gordel Heist-West bestaat uit 3 afzonderlijke delen. Samen goed voor ruim 100 hectare verrassende natuur. Zowel de Baai van Heist, Sashul-Vuurtorenweiden als de Kleiputten van Heist zijn specifiek en verdienen een bezoekje. Je kan de 3 gebieden perfect aaneenrijgen in een wandeling. Je zal zien dat zelfs in de schaduw van de wereldhaven Zeebrugge voor de natuur prachtige kansen weggelegd zijn.

De troeven

 • ‘Groen strand’
 • Veel variatie in duintypes
 • Verschillende wandelpaden
 • Oude vuurtoren in art-nouveau stijl
Toon meer informatie

Het ‘groen strand' van de Baai van Heist

Het is de aanleg van de oostelijke strekdam voor de haven van Zeebrugge, van 1977 tot 1985, die aan de oorsprong ligt van de Baai van Heist. Begin jaren 70 sloegen op deze plaats bij hoogtij de golven immers nog tegen de zeedijk. Maar aan de buitenzijde van de nieuwe strekdam ontstond een luwte in de zeestroming, met slib- en zandafzetting tot gevolg. Dit ongewild effect van de havenwerken leidde tot een zeldzaam fenomeen in de natuur: het ontstaan van een ‘groen strand’ van ruim 50 hectare groot, met een brede strandvlakte, duintjes, slikken en schorren. Duin, slik en schor oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit op tal van vogels. Zo zijn de duintjes het broed- en leefgebied van zeldzame zangvogels als graspieper en tapuit. Op het schelpenrijk strand broeden bontbekplevier en dwergstern. Vaste stamgasten het jaar rond zijn bergeend en scholekster. Die laatste speurt met haar lange snavel in zand en slib naar zeepieren en tweekleppige weekdieren zoals kokkels. Typische wintergasten van onze stranden zijn onder andere rotgans, zilverplevier, rosse grutto en drieteenstrandloper. De baai is sinds 1997 een natuurreservaat en inmiddels ook opgenomen in het Europese Natura 2000-netwerk van internationaal beschermde natuurgebieden.
 

Sashul en Vuurtorenweiden

Vanuit de Baai van Heist hoef je maar de sierlijke Lichtenlijnbrug over te steken om te belanden in de Sashul en Vuurtorenweiden. De laaggelegen Vuurtorenweiden met hun greppels en plassen zijn een relict van het historische polderlandschap tussen Heist en Zeebrugge. De oude vuurtoren die in hun midden prijkt, werd in het begin van de 20ste eeuw in art-nouveaustijl gebouwd en is nu beschermd als monument. Gescheiden van de Vuurtorenweiden door het afwateringskanaal Barnse Vaartje ligt de Sashul, een 5 meter kunstmatig opgehoogd terrein dat in de jaren tachtig dienstdeed als goederenstation en in 1999 door Natuur en Bos heraangelegd werd als natuurdomein. Omdat de grondspecie waarmee het terrein werd opgehoogd bestaat uit schelpenrijk zand, vertoont het milieu van de Sashul een sterke gelijkenis met kalkrijke kustduinen. Hier gedijen duizenden orchideeën. Het landschap bestaat afwisselend uit loofbosjes, duindoornstruiken en open plekken die begraasd worden door shetlandpony’s. De Sashul is vooral als rustplaats van talrijke trekkende zangvogels befaamd. Door het domein lopen verscheidene wandelpaden en een fietspad dat leidt naar de Kleiputten van Heist.
 

Rietvelden in de Kleiputten van Heist

Het voornaamste fiets- en wandelpad van de Sashul sluit aan bij een gelijkaardig pad dat in 2012 op de voormalige spoorwegberm Heist-Zeebrugge en langs het Leopoldkanaal werd aangelegd. Via een tunnel onder de huidige spoorweg verleent het pad je toegang tot de Moerstraat. Vanop dat pad geniet je van een mooi zicht op de Kleiputten van Heist. In dit historische landschap van polderweiden springen de uitgestrekte rietvelden in het oog, die de centraal gelegen plassen scheiden van de weiden. Vanaf de middeleeuwen werd er turf en klei gewonnen. Zo ontstonden vele ondiepe plassen. Zilt grondwater verklaart het voorkomen van zoutminnende planten in de vochtige greppels. De plassen en vochtige weiden zijn dan weer een waar vogelparadijs. In de rietvelden weerklinken tijdens de lente en zomer het gekwaak van de groene kikker, het gezang van de blauwborst, kleine karekiet, rietzanger en rietgors of de roep van de waterral. Kolgans, wintertaling en smient zijn jaarlijkse wintergasten. Een kijkhut biedt je een prima uitzicht op de centrale plas, en langs de Heistlaan is er een fraai wandelparkje.

 

 • Wandelknooppunt

  Wandelknooppunt 31 van het netwerk Kust ligt in dit domein.

  Wandelknooppunten
 • Fietsknooppunten

  Van knooppunt 36 naar 38 fiets je door de Groene Gordel.

  Fietsknooppunten
 • Vogels observeren

  In de Kleiputten van Heist is er een observatiepunt.

  Kaartje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Marie-Laure

  "Leuk gebied. Ook pony's zijn leuk voor de kindjes. Van aan de dijk kan je over de brug het natuurgebied in. Onderweg is brasserie het Boerenhof ook een leuke stopplaats met speeltuin voor de kids."
 • Boswachter Koen Maréchal

  "Ontdek het hele gebied: start op het strand van de Baai van Heist, en ga zo via de fiets- en voetgangersbrug naar de Sashul. Verder via een tunnel naar de Kleiputten. Zo heb je alle biotopen mooi op een rijtje: strand, jonge duinen, duingrasland, duin-polderovergang, polderweiden."
 • regine

  "Mooi gebied om te combineren met bezoek aan de zee. Toegankelijkheid veel verbeterd dankzij de wandel- en fietsbrug."
 • Boswachter Koen

  "Opgelet: Strand Baai van Heist niet toegankelijk tussen 1 april en 31 juli. Centraal wandelpad blijft wel toegankelijk."

Ligging en bereikbaarheid

De Groene Gordel Heist-West ligt in de schaduw van de wereldhaven Zeebrugge.

Ingang

Elizabetlaan, 8301 Knokke-Heist

Openbaar vervoer

Trein
Het station van Heist bevindt zich op wandelafstand van dit domein. Meer info: www.belgiantrain.be.

Tram
De groene gordel van Heist ligt tussen tramhalte "Heist Dijk" en "Zeebrugge Zeesluis". Meer info: www.delijn.be.

Bus
volgende bushalte liggen aan de rand van dit domein: Heist dijk, de Klinker en Speelman. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.1 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 1.8 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.5 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt