Currently, there is no weather information available.

Wolfschot – De Renesse en ’s Herenbos

3.4
  • 3.666665
  • 3
  • 3.416665
  • 3
  • 3.5
  • 3.733335
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#wolfschot - #herenbos

Park de Renesse, eigendom van de gemeente Malle en Wolfschot, eigendom van Natuur en Bos vormen een ondeelbaar geheel. In Park de Renesse valt vooral het sfeervolle kasteel op.

’s Herenbos is lang het speelterrein geweest voor adellijke families. Vandaag geniet een groot deel van het bos bescherming omwille van haar uitzonderlijke natuurwaarden. Wandelaars zijn welkom op enkele idyllisch mooie plekjes in het bos. Het grootste deel van het bos is ontoegankelijk omdat het is aangeduid als bosreservaat.

 

De troeven

  • Mooi kasteeldomein met oud parkbos
  • Goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer
  • Merkwaardige uitheemse bomen als sequoia of mammoetboom
  • Oude ijskelder, ingericht als vleermuizenverblijf
  • Botanisch rijke dreef, hot-spot voor zeldzame planten en paddenstoelen
Toon meer informatie

Park de Renesse - Wolfschot

Park de Renesse en Wolfschot lopen naadloos in elkaar over. Toch is er een voelbaar verschil. Park de Renesse ademt de sfeer van een historisch kasteelpark. In Wolfschot voel je je in een echt Kempisch bos.

Het kasteel de Renesse is een echte blikvanger in het hart van Oostmalle. Na de verwoesting van de 15de eeuwse burcht in 1542 bouwde Jan van Renesse een nieuw en groot kasteel. Beroemde gasten waren Keizer Karel, Margaretha van Parma en Willem van Oranje. Het kasteel bleef vanaf 1970 praktisch onbewoond.

Tijdens de enorme tornado die Malle trof in 1967, werd het park zwaar gehavend.  

In het park kan je de Engelse tuin ontdekken en merkwaardige uitheemse bomen als de sequoia of mammoetboom. Karakteristiek zijn de vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn.

Er worden tal van activiteiten georganiseerd: Kasteelconcerten, Muziek aan het kasteel, Kantmarkt, Brocantemarkt, Boekenmarkt...
 

‘s Herenbos

’s Herenbos ligt aan de overkant van de weg en is beperkt toegankelijk. Toen het bos in 1997 in bezit van de Vlaamse overheid kwam, werd het bos al snel als bosreservaat aangeduid omwille van de waardevolle bestanden zomereik, beuk, grove den en berk. Lijsterbes, spork en hazelaar kleuren de struiklaag. Grote delen van het bos zullen zich spontaan ontwikkelen zonder veel menselijke tussenkomst. Natuurlijke processen als windval, sterfte door ouderdom of ziekte, wildvraat, spontane kieming en natuurlijke concurrentie zullen in het bosreservaat bepalen hoe het bos groeit en bloeit. Natuurlijke processen krijgen een sturende rol in het bosecosysteem. Vóór dit kan gebeuren, moeten we echter nog een beperkt aantal keren ingrijpen. Zo zullen alle exoten door de jaren heen in ’s Herenbos gekapt worden. Door de kappingen verdwijnt het bos dus niet, maar wordt het juist natuurlijker en gevarieerder.
 

  • Wandelroute

    De Renesse-Salphenpad (11 km)

    Route
  • Wandelroute

    Het Wolfskapelpad (5 km)

    Route
  • Wandelknooppunten

    In de buurt van het domein vind je knooppunten 91 en 90 van wandelnetwerk Kempense Hoven.

    Wandelnetwerk Kempense Hoven
  • Geleide wandelingen

    Gegidste wandelingen in ’s Herenbos

    Toerisme Malle
  • Fietsknooppunten

    Tussen knooppunt 52 en 83 fiets je langs ‘s Herenbos.

    Fietsnet.be
  • Kasteel de Renesse

    Het kasteel
  • Kasteelcafé Het Binnenhof

    Wandelaars, fietsers en dagjestoeristen kunnen elke zondag en maandag voor een drankje terecht in de Ridderzaal van het kasteel of bij mooi weer op het zonnige terras.

    Kasteelcafé
  • Speelzone

    Er zijn twee speelzones waar kinderen kunnen ravotten

    kaart met speelzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Lierselei, 2390 Oostmalle

Met de fiets

Fietsknooppunten in de buurt: 52 en 83

Met het openbaar vervoer

’s Herenbos: buslijn 429 brengt je tot op 15 minuten van ’s Herenbos. Afstappen aan Kapel RMS. De ingang van het ’s Herenbos ligt aan de Salphensebaan.

Park de Renesse-Wolfschot: Lijn 417 (sneldienst Turnhout-Antwerpen) stopt aan ingang van het park de Renesse langs de Antwerpse steenweg =halte Busstation

Lijn 429 (sneldienst Herentals-Antwerpen) stopt aan ingang Lierselei (Koetshuis)= halte Lierselei

Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (12 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (15 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt