9 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Herkenrode

3.248315
 • Brandfase geel in Limburg: gevaar, wees voorzichtig

  Lees meer
 • 4.1
 • 4.142855
 • 4.285715
 • 4.11111
 • 4.166665
 • 3.92857
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#herkenrode

Herkenrode staat garant voor een afwisselende en boeiende uitstap waarbij natuur en erfgoed hand in hand gaan. Een wandeling door graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden en poelen, sluit naadloos aan op een bezoek aan de eerste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. Dit groene domein vlakbij Hasselt schept een rustgevende oase met een knipoog naar haar rijk verleden.

De troeven

 • Cultuur en natuur hand in hand
 • Indrukwekkende abdijsite
 • Belevings- en bezoekerscentrum
 • Inspiratietuin met 500 verschillende soorten kruiden
 • Uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden
Toon meer informatie

Natuur in cultuur

Herkenrode is vooral bekend voor zijn imponerende abdij, die rond 1182 werd gesticht door Gerard, graaf van Loon. Er is echter veel meer te zien en te beleven dan de gebouwen uit een ver verleden. Naast het gebouwencomplex liggen de inspiratietuinen – met een hortus officinalis of leertuin en campus officinalis of gebruikstuin.

Het omliggende natuurgebied, dat een oppervlakte bestrijkt van 100 ha, werd aan een ingrijpend herstellingsproject onderworpen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) willen in de eerste plaats een waterloop en haar vallei herstellen, maar ook een stukje cultuurhistorisch erfgoed weer tot leven brengen. Het Demerwater in Herkenrode stroomt opnieuw langs de Tuilterdemer. Het beekwater zal op termijn de historische Tuiltermolen opnieuw aandrijven. Vissen worden niet gehinderd, want zij worden via een vistrap om de molen heen geleid.
 

Natuurlijke leefruimte voor kwetsbare natuur

Het landschap rond de Abdijhoeve van Herkenrode werd bijna duizend jaar door mensen bewerkt, maar er waren altijd voldoende aantrekkelijke, natuurlijke leefruimten voor kwetsbare dieren en planten. Dat wil ANB graag herstellen. De plassen in de Demerbeemden trekken in het voorjaar en de herfst weidevogels als kievit en graspieper en kleurrijke eenden aan, zoals de wintertaling. De steenuil jaagt op zijn prooi tussen oude eikenbomen, stekelige hagen en ruige grachtkanten. De schattige dwergmuis is een gewilde prooi voor deze kleine jager. Deze kleine muis, amper groter dan een muntstuk van twee euro, bouwt prachtige bolvormige nestjes tussen hoge halmen. Kom jij ze ontdekken? Aan de zuidzijde van de abdijhoeve wordt in 2015 een muur van gestapelde stenen gemaakt. Deze vormt een waardig alternatief als overwinteringsplaats voor reptielen zoals hazelworm en levendbarende hagedis, die voor de restoratie een schuilplaats vonden in de vervallen buitenmuren. Akkers liggen er hier niet modern kleurloos bij, maar fleuren op door koren- en zonnebloem.

Terwijl het Agentschap voor Natuur en Bos zich ontfermt over de gronden en de aanwezige natuurelementen van Herkenrode, zijn de gebouwen in erfpacht van Herita vzw. Met het herstel van het landschap en de restauratie van de gebouwen, willen we terug naar het Herkenrode van het begin van de 20ste eeuw: een pittoresk landschap onder de toren van de prachtige abdijhoeve.

 • Wandelknooppunt

  Abdijsite Herkenrode: wandeling van 9,4 km.

  Routeyou.com
 • Fietsknooppunten

  Tussen knooppunten 94 en 95.

  Fietsnet.be
 • Tuyltermolen

  Verkoop van lokaal vervaardigde abdijproducten.

  De Tuyltermolen
 • Hondenzone

  Het tweede deel van de parking is omgetoverd tot hondenlosloopzone. Ze is 2 ha groot en volledig omheind.

  Hondenzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Marisa Iannicelli

  "Tijdens een bezoekje aan Hasselt hebben we een wandeling in Herkenrode meegepikt. Zeer onder de indruk van de aanwezige kruidentuin en het voormalige klooster. Tenslotte hebben we de wandeling afgesloten met een lekker Herkenrodebiertje. Een aanrader voor de bierliefhebbers!"
 • Brenneke Marion

  "Even een belangrijke mededeling ! Na gisteren op radio 2 gehoord en in HLN over de nieuwe losloopweide aan de abdij van Herkenrode gelezen te hebben, ben ik deze middag om 13 uur even die weide gaan bezoeken. Ik had mijn twee honden, zijnde een Sheltie teef van 4 jaar en een Flatcoated Retriever reu van bijna 11 maanden bij. 13 uur precies de weide opgegaan en een half uur later liep de Sheltie al buiten de omheining :o Aan de kant van de bus parking staat tussen het poortje en de afsluitingsdraad een gigantisch gat waar ook de Flat, toen ik de Sheltie wilde gaan recupereren, zonder moeite door kon. Conclusie: levensgevaarlijke weide voor alle honden met afmetingen tussen kleinste Chihuahua en minstens Flatcoated (zelfs een Briard b.v. kan er ook nog door) want vlak achter de bus parking loopt de autostrade :o Heb het ook gelijk aan het Agentschap Natuur en Bos gemeld maar wil bij dezer even alle eigenaars van honden met initiatief en veel energie waarschuwen want zo als nu is het echt niet veilig !!!"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Dag Marion, dank om dit zo snel te signaleren. Onze boswachter werd inderdaad ook al op de hoogte gebracht en heeft het euvel kunnen herstellen. Volgende week wordt de sluitpaal zelf nog extra beveiligd, zodat alle honden er weer probleemloos kunnen spelen. Vriendelijke groeten,"

Ligging en bereikbaarheid

Herkenrode ligt vlak bij Hasselt. 

Ingang

Herkenrodeabdij 4, 3500 Hasselt

Met het openbaar vervoer

Neem de trein tot in het station van Hasselt. Op het stationsplein neem je bus 23 tot aan de halte Herkenrode op de Herkenrodedreef. Vanaf de bushalte is het nog ongeveer één kilometer wandelen tot aan de abdijsite. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (10 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.1 (7 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (7 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (9 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.2 (6 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (14 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  RT @BoyPalmen : vinden we onze weg??? Ontdek het op 6 september # ...
  @ natuurenbos
  1 jaar geleden
 • zondag 2 april 2017 van 10:00 tot 17:00
  Herkenrode Ontluikt
  Lees meer
 • zondag 3 september 2017 om
  Toekoer Festival 2017
  Lees meer